Milyen volt a valósában az igazi Róbert Gida? A. A. Milne fiáról mintázta a híres karaktert

A. A. Milne saját gyermekéről mintázta Micimackó legjobb barátját, Róbert Gidát.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alan Alexander Milne 1926-ban megjelent Micimackója generációk gyermekkorát aranyozta be, olyan örök érvényű tanulságokat, értékeket közvetít, ami a mai gyermekek számára is jó példával bír.

A mesefigurák, mint Micimackó, Malacka, Nyuszi, Füles, Bagoly, Tigris, Kanga és Zsebibaba egy-egy fontos emberi tulajdonságot jelképeznek, és olyan emberi értékeket közvetítenek dialógusokba burkolva, amelyek mindannyiunk számára tanulságként szolgálnak.


Az igazi Róbert Gida

A. A. Milne a Szászholdas pagony lakóit kisfia, Christopher Robin plüssjeiről mintázta. A kisfiú egyévesen kapta meg első mackóját, akit eredetileg Edwardnak hívtak, majd ötévesen, egy állatkerti látogatás során olyannyira megtetszett neki a Winnie nevű fekete medve, hogy kis kedvencét is átnevezte. Azonban nem a medvebocs az egyetlen közös pont a regény és az író fia között: a híres mesében szereplő Róbert Gidát is egy szem gyermekéről mintázta, a Százholdas pagonyt pedig pedig az Ashdown-erdőről, ahol a család lakott.

GettyImages-89856291
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Az igazi Christopher Robin 1920-ban született, akkor, amikor az édesapja már sikeres, anyagilag független író volt, számos humoros esszét, színdarabot és regényt írt, valamint a Punch nevű brit szatirikus magazinnak segédszerkesztője lett, ám igazán ismertté az 1926-ban megjelent Micimackó című gyermekkönyve, majd annak 1928-as folytatása, a Micimackó kuckója tette.

A. A. Milne fia - visszahúzódó gyermekként - nehezen viselte édesapja sikereit, de azt még nehezebben, hogy az ideális, bensőséges apa-fiú kapcsolat csak a mesében létezett. A kisfiú a szüleit napi pár percre láthatta. Egy Olive Rand nevű dadus vigyázott rá, ő volt a legfőbb bizalmasa nyolc éven keresztül, szülei helyett tulajdonképpen ő nevelte. Nyolcéves volt, amikor a szülei bentlakásos iskolába küldték, ahol állandó atrocitások érték őt a hírneve miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Christopher Robin diplomát szerzett angol szakon, majd 1975-ben megírta a Róbert Gida emlékei: a Milne-ház és lakói című önéletrajzi regényt, amelyben feltárja, ahogy egyre idősödött, úgy egyre jobban átokként tekintett képzeletbeli mesében szereplő énjére és az ezzel járó hírnévre, de beszámol megközelíthetetlen apjával való kapcsolatáról is.

A. A. Milne és Christopher Robin Milne.
A. A. Milne és Christopher Robin Milne.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

- A diploma megszerzése után, a húszas éveimben, amikor London utcáit járva munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott fel a csúcsra, elvette a gyermekkoromat, a nevemet, amit pénzzé, karrierré formált, nekem meg nem hagyott hátra mást, mint egy üres hírnevet, hogy az ő fia vagyok - írja a countryliving.com.

Christopher Robin soha nem békült ki igazán a szüleivel. A szerző utolsó éveiben időnként meglátogatta apját, de miután A. A. Milne meghalt, Christopher csak egyszer látta anyját, Daphne Milnét az azt követő 15 év alatt, aki még a halálos ágyánál sem volt hajlandó találkozni fiával.

10 kvízkérdés gyerekkorunk kedvenc meséiből

Még mielőtt leülnétek a gyerkőcökkel a kanapéra, teszteld tudásod! Vajon mennyi mindenre emlékszel a régi idők nagy kedvenceiből?

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary, Pinterest

Ezt is szeretjük