Bölcsőhalál: amitől minden szülő retteg

Hogyan előzheted meg?

Egész este csak azt figyelnéd, ahogy szuszog a pici? Kövesd tippjeinket, hogy az álmod nyugodt legyen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bölcsőhalál viszonylag új orvosi elnevezés, de a szülők valószínűleg ősidők óta rettegnek tőle. Ha álmatlan estéket töltesz azzal, hogy a pici légvételét figyeled, ismerd meg jobban a betegséget, és tudd meg, milyen egyszerű praktikákkal biztosíthatod a babának a nyugodt éjszakákat, hogy neked se legyenek alaptalan félelmeid!

Mi a bölcsőhalál?

Bölcsőhalálnak a láthatólag egészséges csecsemők hirtelen, ismeretlen okból bekövetkező halálát nevezik, amelyet sem a baba addigi egészségi állapotával, sem a tragédia körülményeivel nem lehet megmagyarázni.

A szindróma veszélye általában két és négy hónapos kor között a legnagyobb. Korábban úgy vélték, hogy a tragédiák teljesen egészséges babákkal történnek, minden ok nélkül, újabb kutatások szerint azonban a veszélyeztetett csecsemők csak látszólag egészségesek, valójában van valamilyen rejtett problémájuk.

Körülmények, amelyek növelik a kockázatot

Az egyik ok lehet, ha a baba agyának egy része elmarad a fejlődésben, így légzési nehézség esetén sem ébred fel álmából. Állhat azonban a rejtélyes halál hátterében a szívműködés fel nem ismert zavara is.
A szülés előtti és a szoptatás alatti dohányzás is háromszorosára növeli a veszélyt, de a húsz év alatti anyák gyermekeit szintén nagyobb veszély fenyegeti, mint idősebb szülővel rendelkező kortársaikat.

Akadnak apróságok a rácsos ágyon belül is, amelyek teljesen egészséges csecsemőknél is növelhetik a bölcsőhalál kockázatát. Ha babád szeret hason aludni, ágyneműje pedig túl puha és laza, ráadásul rengeteg plüssállat nyüzsög körülötte, még légzésfigyelő mellett sem tudhatod teljes biztonságban.

Hogyan kerülheted el a bajt?

Bár kisebb babáknál féléves kor előtt a fő haláloknak számít, az átlagos csecsemőnél kicsi a bölcsőhalál valószínűsége, ha pedig megteszel pár egyszerű óvintézkedést, teljes biztonságban tudhatod a picit. Szerencsére ugyanis kellő körültekintéssel a veszélyes tényezők nagy részét kiiktathatod, és nem is lesz szükséged babamonitorra, hogy nyugodt szívvel átaludhasd az éjszakát.

A kiságy és az alvás

Fontos, hogy a picit mindig hanyatt fekve helyezd a kiságyba, és bárki vigyáz rá a jövőben, azt ugyanúgy kérd meg rá, hogy így tegyen, amikor altatja a gyereket. Nem elég azonban, ha gondoskodsz a megfelelő testhelyzetről, ugyanis a kiságynak is biztonságosnak kell lennie. A matrac legyen kemény, a lepedő pedig feszes, hogy alvás közben ne gabalyodhasson bele a baba. Dobj ki minden laza ágyneműt, párnát, bolyhos holmit, és az éjszakai puha hálótársak számát is csökkentsd minimálisra, amelyik pedig marad, az se legyen túl nagy.

Ha garantált biztonságot szeretnél, paplan helyett használj hálózsákot. Ne alkalmazz  semmilyen eszközt a baba alvási pozíciójának rögzítésére, ezekkel ugyanis többet árthatsz, mint gondolnád, biztonságukat ugyanis még nem sikerült igazolni, és azt sem, hogy segítenének a bölcsőhalál megelőzésében.

Hőmérséklet és füst

Ügyelj arra, hogy soha ne hevüljön túl a baba, ez ugyanis kihagyó légzést okoz, ami növeli a bölcsőhalál kockázatát. Éjszakára ne öltöztesd túl melegen, és a szobáját se fűtsd túl. Onnan tudhatod, hogy megfelelőek a  körülmények, hogy ha kezeddel vizsgálod a pici bőrét, kellemesen langyosnak érzed, és nem forrónak.

Ami pedig elengedhetetlen, hogy ne csak te tedd félre a cigarettát a baba mellett, de senki ne dohányozzon, aki a pici közelében tartózkodik.

Újabb kutatások szerint a szoptatással táplált babák kevésbé vannak kitéve a bölcsőhalál veszélyének.

Cikkünk Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük