Bogár a fülben: mit tegyél, és mit nem szabad ilyenkor? A legfontosabb tudnivalók
Ha a szabadban csináltok programot, könnyen előfordul, hogy bogár megy a fülbe.

fulvizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár a felhőtlen kikapcsolódás ideje a gyerekek számára, ám sajnos a jókedvű játékot beárnyékolhatják váratlan események. Ha bogár megy a gyerek fülébe, nagy lehet az ijedség, ám meggondoltan kell viselkedni, hogy ne történhessen komolyabb baj: nem szabad elfeledni, a fül érzékeny.

Tudjuk, hogy a fület soha nem szabad agresszív módszerekkel tisztítani sem. A dobhártyát megóvandó, illetve a fertőzést eredményező hallójárati sérülést elkerülendő, nem szabad a fültisztító pálcikát túlságosan mélyre vinni, nem szabad ujjal mélyre nyúlni, erős vízsugárral a fülbe locsolni. Ha bogár megy a fülbe, akkor ugyanezek a szabályok kell, hogy a szülőnek először eszébe jussanak. Bár ajánlják, hogy babaolajat, speciális fülolajat csepegtetni a fülbe jó megoldás lehet, ezzel inkább érdemes nem próbálkozni, mert a megfulladt bogár bent maradhat, és az olaj sem biztos, hogy maradéktalanul távozni fog.

Mit kell tenni, ha bogár megy a fülbe?

Semmiképp sem szabad meggondolatlanul nekiesni a gyerek fülének. Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem derül ki azonnal, mi történt. Ha füléhez kapkod, ha nyűgös, azok árulkodó jelek lehetnek. Ha nem derül ki időben, fülzúgás, fájdalom jelentkezhet. Ha már beszél, és ki tudja fejezni magát, könnyebb a szülő helyzete. A gyerek valószínűleg szólni fog, ha érezte, hogy valami bemászott a fülébe, vagy, ha motoszkálást érez, esetleg zümmögést hall a fülénél. Fel lehet rá készülni, hogy a gyerek meg fog ijedni ettől a dologtól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenkori jó megoldás, ha a szülő fogja a gyereket, és elviszi orvoshoz, esetleg orvosi ügyeletre, ahol tanácsot adnak, ellátják a gyereket. Ez azért is jó döntés, mert a hallás óriási kincs, és a gyerek fülének egészségére hatványozottan figyelni kell. Vannak viszont, akik nem szívesen futnak azonnal az orvoshoz. Az ő számukra lehet afféle első lépcsőfok a következő módszer. Ha nem jön össze, és a bogár bent maradt, irány az orvos!

Oldalra fektetés

Rém egyszerű módszer, ami senkinek sem jutna eszébe, hogy a bogarat egyszerűen hagyjuk kirepülni/kimászni. Ha nem szorult be, akkor erre lehet esély. Ahelyett, hogy kívülről piszkálgatnánk a területet, és ezzel bent tartanánk, szabad utat biztosítunk neki. A gyereket arra az oldalára kell fektetni, amelyikben nincs bogár. A bogaras fül ezzel felülre kerül, és a bogár zavartalanul távozhat. A gyerek fülét természetesen végig erősen figyelni kell.

Ha a gyerek kicsi, sajnos nem biztos, hogy megérti, miért kell így feküdnie, ezért ez a módszer valószínűleg a nagyobbaknál vethető be inkább. Próbálkozni persze kisebbekkel is lehet, esetleg mesét olvasni közben, vagy rajzfilmet nézetni. Ha rövid idő elteltével nem jött ki a bogár, nem érdemes tovább várni. Az orvos úgynevezett otoszkóppal belepillant a fülbe, majd megfelelő elővigyázatossággal eltávolíthatja a bogarat anélkül, hogy bajt okozna.

Ezt is szeretjük