Hogy a hozzátáplálás öröm legyen a babának: a BLW 5 legfontosabb alapszabálya
A BLW többek között a felnőttkori elhízás megelőzésében is hatékony lehet.

blw-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Létezik a hozzátáplálásnak egy alternatív módszere, az úgynevezett BLW - Baby Lead Weaning -, vagyis baba által vezetett hozzátáplálás.

A módszer az Egyesült Királyságból indult 10-15 évvel ezelőtt. Gill Rapley védőnő dolgozta ki, és mára csaknem az egész világon elterjedt. Az alábbiakban sorra vettük legfontosabb szabályait, előnyeit és hátrányait.

A BLW legfontosabb szabályai

A baba teszi a szájába az ételt

A pürékkel való etetéssel ellentétben a BLW lényege éppen az, hogy a baba maga irányítja a hozzátáplálást. Vagyis fontos, hogy érdeklődjön az ételek iránt, és csak az a táplálék kerüljön a szájába, amit ő odatesz. Mivel a hozzátáplálás kezdetén a babák még nem tudnak két ujjal csippenteni, ezért lényeges, hogy olyan formájú ételeket adj neki, melyeket könnyen megmarkol, és túllóg az öklén, például gerezdre vágott, párolt édeskrumpli, sárgarépa. Ha pedig megijednél a bevitt ételek csekély mennyisége miatt, jusson eszedbe, hogy legalább 10-12 hónapos korig az anyatej vagy a tápszer a babák elsődleges tápláléka!

A túl kemény vagy könnyen félrenyelhető tilos!

Az olyan táplálékok, mint egy egész szőlőszem, pattogatott kukorica vagy nyers répa tiltólistásak a BLW megkezdésének elején, hiszen könnyen félrenyelhetőek, fulladáshoz vezethetnek. Amivel például indíthatjátok a hozzátáplálást: sült, szeletelt alma - héj nélkül -, párolt brokkolirózsa - szárával együtt, hisz az egy beépített fogantyú a babának -, párolt sárgarépa, sütőtök, banán. Amivel pedig folytatni lehet: párolt karalábé, penne tészta, darabokra vágott omlettek vagy csirkemellcsíkok.

Együtt egyetek!

Míg a pürés ételek bevezetése általában úgy történik, hogy a gyerek ül az etetőszékben, és kanalazzák belé az ételt - miközben rajta kívül senki nem eszik -, a BLW esetében ez másként néz ki. Ilyenkor a baba az asztaltársaság részeként hasonló ételeket ehet, mint a felnőttek. Természetesen fontos, hogy a neki szánt falatkák só- és cukormentesek legyenek kezdetben. Így társaságban és a szülőket utánozva jóval nagyobb kedvvel fogyasztja majd a hasábokra vágott, párolt zöldségeket.

Függőlegesben legyen a baba!

A BLW megkezdésének egyik kritériuma, hogy önállóan üljön a baba. Mivel azonban a hozzátáplálás megkezdését a védőnők, gyerekorvosok és a WHO jelenleg 6 hónapos korban ajánlják, ám a babák többsége 9-10 hónapos kora körül kezd önállóan ülni, van itt némi ellentmondás. Épp ezért ma már sokan megelégszenek azzal, ha evés közben függőleges helyzetben van a gyerek - ez jelentheti azt is, hogy valamelyik szülő vagy nagyszülő ölében ül. A félig ülő helyzet - például egy pihenőszékben - tehát nem jöhet szóba. Mindez természetesen a fulladásveszély miatt lényeges.

Fulladás vagy öklendezés?

Bár a legtöbb baba ügyesen kezeli a falatokat, az öklendezés gyakori a hozzátáplálás első napjaiban. Ez egy normális reflex, mely könnyezéssel, köhögéssel járhat együtt. Ezzel szemben a fulladás lényege, hogy a torokban vagy a légcsőben elakad valami, és akadályozza a szabad légáramlást. Ebben az esetben a baba nem ad ki hangot. A fulladást és az öklendezést fontos, hogy szülőként meg tudd különböztetni egymástól - akár a BLW-s, akár a pürés hozzátáplálásra voksoltok. Sőt, minden szülő számára javasolt a hozzátáplálás kezdete - de még jobb, már a szülés - előtt elvégezni egy babaelsősegély-tanfolyamot!

BLW: előnyök és hátrányok

Ha a baba az asztalhoz ülve a kezdetektől fogva ugyanazt az ételt, ráadásul önállóan eheti, amit a szülei, az étkezéshez pozitív élményeket társít, öröm lesz számára. Emellett, mivel a baba annyit eszik, amennyi jólesik neki - nem azt szokja meg, hogy a telítettségérzet után még néhány kanállal kap az ételből -, a BLW jó alapot adhat a felnőttkori elhízás megelőzéséhez.

Az igény szerinti, falatkás hozzátáplálás segít a motoros fejlődés finomhangolásában, fejleszti a szem-kéz koordinációt és általában a kézügyességet. Ugyancsak pozitívum, hogy bár a BLW-s babák kezdetben kézzel esznek, sokan az átlagnál hamarabb képesek kanállal, villával enni, hiszen önállóságra szoktatják őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy nektek jó módszer lesz-e a BLW, azt nem neked kell eldöntened. Ha kipróbáljátok, és azt látod, hogy a babádnak nem jön be, semmiképp ne erőltesd. És persze vannak olyan esetek, amikor a nagyobb fulladásveszély miatt kifejezetten ellenjavallt a BLW: a késleltetett fejlődési vagy neurológiai problémákkal küzdő csecsemőknek hagyományos, pürés változatban kell elkezdeni a hozzátáplálást - mondja Dina DiMaggio, M.D., New York-i gyermekorvos, a The Pediatrician's Guide to Feeding Babies & Toddlers társszerzője.

Hátránya továbbá, hogy nagyon maszatolós, hiszen a baba nem csak megkóstolja az ételt, hanem megvizsgálja az állagát, színét, szétpasszírozza az etetőszéken, konyhaasztalon. Így jó eséllyel minden étkezés után lehet zuhanyozni és felmosni a konyhát. Ha többet szeretnél megtudni a módszerről, ezt az oldalt ajánljuk.

Tiltólistás ételek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleményében a szakemberek közzé tették a kerülendő ételek és italok listáját.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük