Ilyenek voltak a ballagási ünnepségek a ’70-es, ’80-as években: azóta sok minden változott
Repülj vissza velünk az időbe, és nézd meg, hogyan ballagtak a diákok évtizedekkel ezelőtt.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középiskolai ballagási ünnepség meghatározó mérföldkő egy diák életében, hiszen egy korszak lezárását és egy új élet kezdetét jelenti. A végzősöknek nem csak az iskolájuktól, kedvelt tanáraiktól és osztálytársaiktól kell búcsút venniük, a ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi.

Bizonyára mindenki élénken emlékszik a saját középiskolai, sőt van, aki még az általános iskolai vagy óvodai ballagására is. Az ünnepség napján a tanulók szépen felöltözve, virágcsokorral és általában sóval, pogácsával, aprópénzzel, valamint egy kis földdel megrakott tarisznyával vonultak végig az utcákon és az osztálytermeken a zászlóvívőt követve, miközben olyan népszerű ballagási énekeket énekeltek, mint a Gaudeamus igitur vagy az Elmegyek, elmegyek kezdetű magyar népdal. 

Ballagás régen

Magyarországon a szokás az 1870-es években indult útjára Selmecbányán, amikor a Bányászati és Erdészeti Akadémia végzős tanulói búcsúzóul a Ballag már a vén diák kezdetű, ma már mindenki által ismert dalt énekelték. Az 1950-es években ideiglenesen betiltották a ballagási ceremóniákat, majd a 20. század második felében újra szárnyra kapott, aminek - ideiglenesen - a pandémia vetett véget. 

Most kicsit hátrahagyva a jelent, repülj vissza velünk az időben a hetvenes, nyolcvanas évekbeli ballagási ünnepélyekre! Régi fotókat mutatunk.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük