4 tipp: így védd a kisbabád bőrét! (x)
Első számú védőpajzsunk a bőrünk, ami még nagyobb figyelmet igényel a babák esetében. Itt a négy legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

2100 1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr az egyik legfontosabb szerv, amely a testünk védelmét csak akkor tudja megfelelően biztosítani, ha épségét megőrizzük. Ez azonban nagy odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Az ő bőrük vékonyabb, és a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Magyar Védőnők Egyesülete szakértőinek segítségével összeszedtük a négy legfontosabb dolgot, amit a csecsemők bőrének védelméért tehetünk. 

A bőrünk az első számú pajzs a mindennapokban: véd a mechanikai, hő-, fény-, időjárás-, vegyi hatások, valamint a kórokozók ellen is, és szerepe van a test hőszabályozásában. Bőrünkön keresztül bizonyos kiválasztási és felszívódási folyamatok is zajlanak, és nem hanyagolható el érzékszervként sem. Az újszülöttek bőre nagyban különbözik a felnőttekétől, eltérő az áteresztőképessége, verejtékezése, fényérzékenysége, illetve reakcióképessége is, ezért kiemelten óvni kell a külső behatásoktól. Az alábbiakban tippeket adunk arra, hogy hogyan védjük a kicsik bőrét. 

Megfelelő ruhák a megfelelő hőmérséklethez

Fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk, hogy időjárásnak megfelelően öltöztessük csecsemőnket. Elsődleges szabály, hogy a bőrrel érintkező ruhadarab jó nedvszívó képességgel rendelkezzen, mint a pamut, gyapjú vagy egyéb bőrbarát anyagok, és kerüljük a műszálas textileket.

840 560 2
Fotó: Lovela Baby

Meleg időben olyan ruhát érdemes választani, ami kellemesen hűvösen tartja a babát, és felszívja a verejtékezést. De hideg időben is fontos odafigyelni a bőr jó szellőzésére: inkább több réteg ruhát adjunk a gyermekre, mint egy vastagot. A kinti sétához pedig használjunk bő overallt, ami könnyen ráhúzható a szobai viseletre.

Divat helyett praktikum 

Sokan esnek abba a hibába, hogy a divatot helyezik előtérbe a csecsemők öltöztetésénél. Pedig különösen az első hónapokban a tetszetős ruhácskák helyett célszerű a minél egyszerűbb ruhadarabok választása, amelyeket könnyű feladni, illetve levenni a csecsemőről.

840 560 1
Fotó: Lovela Baby

A ruha és a nadrág ujjainak vége ne legyen szoros, mert az elszoríthatja a csuklót és a bokát, valamint részesítsük előnyben a széles, boríték alakú nyakat, ami könnyen tágul, mert ez egyszerűen áthúzható a csecsemő fején. A comb belső oldalán a patentos rugdalózó megkönnyíti a pelenkázást. A lábnál záródó kezeslábasok pedig elejét veszik a megfázásoknak, és könnyedén lecserélhetőek.

A mosásnál is fontos a hipoallergén szerek használata!  

Nemcsak azok az anyagok károsíthatják a babák bőrét, melyek közvetlenül érintkeznek a testükkel. Ugyanígy irritációt okozhatnak a rosszul megválasztott mosószerek is. Fontos, hogy mosásnál kerüljük a felesleges adalékanyagokat tartalmazó mosóporokat, és mindig nagyon ügyeljünk a megfelelő, alapos öblítésre. Szerencsére van már olyan hipoallergén mosószercsalád, mint például a Lovela Baby, amely ráadásul dermatológiailag is tesztelt, illetve mesterséges színezőanyagoktól és allergénektől is mentes.

840 560 3
Fotó: Lovela Baby

Ennek köszönhetően pedig már a baba születésének első napjától biztonságosan használható, és ajánlott akár az egész család számára, hiszen érdemes a szülők és a testvérek ruháit is hipoallergén mosószerrel mosni az első időszakban, mivel az ő ruháik is érintkeznek a baba bőrével. 

Kerüljük az irritáló anyagokat! 

Egyes tisztítószerek alkalmazásával sérülhet a bőr védőrétege, áteresztővé válhat a potenciális allergénekre. A különböző összetevőkre persze egyedi az érzékenység, de vannak olyan jellemzően irritáló anyagok, melyeket nem ajánlott csecsemők közelében alkalmazni. Ilyenek a színezékek, illatanyagok, durva szemcsés anyagok, klórtartalmú összetevők, valamint a fertőtlenítők is. 

Így mutatja meg a bőr a tejallergiát - Kevesen ismerik fel a tüneteket

A tejtermékek sokaknál okoznak emésztési vagy gyomorproblémákat. Azonban nemcsak a közismertebb laktózérzékenység, hanem a tejfehérje-allergia is járhat kellemetlen tünetekkel. 

(Képek forrása:   Lovela Baby )

Ezt is szeretjük