Jó ötlet a babát levegőre vinni mínusz 5 fokban? Megkérdeztük a gyermekorvost
Mikor lehet ártalmas ilyen hidegben levegőztetni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek egészsége szempontjából a friss levegő, illetve nagyobbacskák esetében a kinti mozgás, szaladgálás rendkívül fontosak, ám kint tartózkodni nemcsak tavasszal, nyáron vagy ősszel, hanem télen is jó, sőt, kell is.

Mivel azonban a kisbabák szervezete még érzékenyebb, esetükben különös figyelmet igényel a levegőzetés kérdésköre.

Hány hónapos kortól szabad kivinni a babákat a levegőre? Mire kell ilyenkor figyelni? Illetve, ha nagyon hideg, tegyük fel, mínusz öt fok vagy kevesebb van, szabad-e a kisbabákat egyáltalán kivinni, vagy ablak mellett, jól felöltöztetve kell levegőztetni?

Erről kérdeztük meg dr. Tausz István gyermekorvost.

Mennyi idős kortól szabad hűvösben is levegőztetni a babát?

Ha kisbabád van, benned is felmerülhetett a kérdés, hány hetes vagy hónapos korától viheted ki hűvösebb időben levegőzni, nehogy ártson neki a kinti hideg.

- Három hónapos kortól nyugodtan kivihetők a kisbabák levegőzni akár mínusz öt fokban is, nagyjából 15-20 percre. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem is annyira az számít, hogy hány hónapos a baba, sokkal inkább a súlya, illetve, hogy mennyire fejlett.

A koraszülött kisbabákat e kérdés szempontjából nem lehet egy lapon említeni a kilenc hónapra született, teljesen egészségesen világra jött babákkal. A koraszülött babáknál egyéni tulajdonságaik alapján később jöhet el a kinti levegőztetésnek az ideje - mondja dr. Tausz István.

Mire kell figyelni, ha kiviszed a babát?

A gyermekorvos három fontos tanáccsal is ellátta a téli séták elébe néző anyukákat.

- Több dolgot is érdemes sorra venni. Az egyik, hogy mennyire tiszta aznap a levegő. Hasznos lehet meghallgatni a légszennyezettségről szóló híradást, vagy utánanézni ennek az interneten, és ha túl magas, akkor aznap jobb nem kivinni a babát - mondja a gyermekorvos.

- Emellett lényeges kérdés, éppen milyen az időjárás, hiszen mínusz öt fok és verőfényes napsütés is lehet, ahogyan mínusz öt fokban ködös is lehet az idő. Az anyuka minden esetben mérlegeljen, és ködös, csúnya időben inkább hagyják ki a sétát. Egy nap friss levegőn eltöltött idő nélkül igazán nem a világ vége - folytatja dr. Tausz István.

- Végül a legevidensebb dolog: az anyuka a levegőztetés előtt győződjön meg óla, hogy az időjárásnak megfelelően felöltöztette a kisbabát, semmiképpen sem túl vékonyan, a megfázást elkerülendő - tanácsolja a gyermekorvos.

Ezt is szeretjük