Ha sósat kíván a kismama, akkor fiú lesz, ha édeset, akkor lány: így jósolták meg a baba nemét az ultrahang előtt

Régen nem voltak olyan könnyű helyzetben a kismamák, mint most, ezért számos babona és népi jóslat kísérte végig őket a kilenc hónapos úton.

terhesség4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság a kismamák már nagyon szerencsés helyzetben vannak, hiszen a megbízható tesztek hamar megmutatják a terhesség tényét, de később, a különböző vizsgálatok során még több megtudható a születendő babáról. 

A terhességi ultrahang ma már kötelező, segítségével a legkésőbb a 18-20. hétig pedig kiderül, hogy kislány vagy kisfiú lesz-e a születendő gyermek. Voltak viszont olyan idők is, amikor egy anyának nemcsak arra kellett várnia kilenc hónapot, hogy megtudja, egészséges-e a gyermeke, hanem arra is, hogy fia vagy lánya születik.

Népi jóslatok, amik még ma is gyakran előkerülnek

Általában már a terhesség 16. hetében megállapítható, hogy kisfiú vagy kislány növekszik a pocakban, amit a tapasztalt nőgyógyászok akár egy pillantás után megmondanak. Terhesgondozás keretein belül az ultrahangos vizsgálatok nagyjából a ’70-es évek elején terjedtek el, előtte viszont csak a megérzéseikre vagy a különböző babonákra támaszkodhattak a nők, már ami a baba nemét illeti. Ezek gyakran még ma is szóba kerülnek.

terhesség3
Fotó: robertprzybysz / Getty Images Hungary

Az egyik legismertebb népi jóslat a leendő anyuka megváltozott étvágyával hozható kapcsolatba. Úgy gondolták, hogy a kívánósság jellege arról árulkodik, hogy milyen nemű lesz a baba: ha az anyuka sósat vagy savanyút enne folyamatosan, akkor kisfiút, ha pedig édeset és gyümölcsöket kíván, akkor kislányt hord a szíve alatt. Ez a teória hosszú évszázadokig élt az emberek fejében, ám a modern orvostudomány álláspontja szerint semmi alapja nincs, a baba nemétől függetlenül így jelez a szervezet, hogy milyen tápanyagra van szüksége. Ennek ellenére vannak, akiknél tényleg olyan kívánósság lép fel, amilyen a baba neme lesz, míg másoknál teljesen az ellenkezője történik.

A gyűrűs módszerben is rengetegen hisznek

Nemcsak az ultrahang előtti időkben, hanem gyakran még ma is gyűrűvel próbálják megjósolni a leendő baba nemét. Ehhez általában egy jegygyűrűre és egy láncra vagy cérnára van szükség. Több különböző népi hiedelem létezik ezzel kapcsolatban, vannak olyanok, amik szerint a kismama pocakja fölé kell tartani a gyűrűt, míg mások úgy ismerik, miszerint a csukló fölött érdemes ezzel kísérletezni. 

terhesség2
Fotó: Laurence Monneret / Getty Images Hungary

A jóslás szerint, ha a láncra akasztott gyűrű egyenesen, síkban kezd mozogni, akkor kisfiú lesz, ha pedig körkörösen ingadozik, akkor lányt üdvözölhet hamarosan a család. Bár valóban szórakoztató kísérlet lehet, semmilyen tudományos magyarázat nem támasztja alá, így nem érdemes csak erre a módszerre hagyatkozva berendezni a gyerekszobát.

Árulkodó testi változások

A népi hiedelmek legtöbb formája a testi és viselkedésbeli változások megfigyelésén alapul. Talán mind közül a legelterjedtebb teória a kismama pocakjának alakjához kapcsolódik: ha csúcsos, és alacsonyabban kezdődik, akkor biztosan fiú növekszik benne, ha pedig kerekebb és laposabb, magasan kezdődik, az kislány lakót jelez. A reggeli rosszullétek is a népnyelvben árulkodónak számítottak, hiszen azok az anyukák, akik gyakrabban szembesültek a kellemetlen tünetekkel a terhesség első időszakában, azok kislány érkezésére készülhettek, akiknél alig, vagy egyáltalán nem jelentkeztek az ilyen jellegű panaszok, azok fiút vártak.

terhesség1
Fotó: Paul Viant / Getty Images Hungary

Ezt a megfigyelést egy másik hiedelemre is előszeretettel használják: ha sokszor érzi rosszul magát az anyuka reggelente, az arra utalhat, hogy hajas baba születik majd, hiszen a dús fürtök ingerlik a kismamát. Ahogy a többi állításra, úgy erre sincsen semmilyen tudományosan alátámasztott magyarázat, és sok nő a baba nemétől vagy hajától függetlenül máshogy éli meg a terhesség kezdeti szakaszát, így továbbra is csak népi hiedelemként lehet számontartani.

A cikk az ajánló után folytatódik

A külső változásokra alapuló megfigyelések a kismama arcát is érintették. A legtöbb jóslat szerint, ha a nő arca megváltozik, pattanásos és májfoltos lesz, az azt jelenti, hogy kislányt vár, hiszen ők „elszívják” a szépséget az anyjukból. A kisfiúk ennél kíméletesebbek, és nem okoznak változást az arcbőrön, sőt, sok esetben azt tapasztalták, hogy még szebbé és sugárzóbbá változik a megjelenés, ha ilyen nemű baba lakik a pocakban.

Mi az igazság a népi megfigyelésekről?

Bár sok jóslat még talán logikusnak is tűnhet, semmilyen bizonyítotékot nem találtak rájuk, így azt sem tudják biztosan jelezni, hogy milyen nemű lesz a baba. Sok jelenséget leginkább a genetika, az életmód vagy a kismama életkora határoz meg, a mai világban a legbiztosabb eredmény még mindig az ultrahangos vizsgálatoknak köszönhető. Jó tudni viszont azt is, hogy még ezek sem mindig 100%-osan a valóságot mutatják, hiszen már számtalan meglepetést okozott egy szégyenlős vagy éppen rossz pozícióban fekvő baba.

Mennyibe kerül ma terhesnek lenni Magyarországon? A gyerekvállalás költségei 2020-ban

Vizsgálatok, amelyeket nem szabad kihagyni ma Magyarországon a terhesség során.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük