Azt terjeszti az oviban, hogy éheztetik otthon
Mit tegyél, ha füllent a gyerek?
Az aprónépek időnként szeretnek valótlant állítani. Így kezeled a problémát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időnként minden gyerekkel megesik, hogy valamilyen okból finoman szólva nem mond igazat. Ez kiskorban még nem ad okot az aggodalomra, ám ha a helyzet később sem változik, lépned kell.

Miért lódít?

A pár éves kicsi esetében még nem beszélhetünk valódi hazugságról. Egy akkora gyerek inkább csak hajlamos figyelmen kívül hagyni bizonyos részleteket, illetve pontatlanul emlékezni dolgokra, hiszen a korának megfelelő értelmi fejlettségi szint ezt teszi lehetővé.

Teljesen normális az is, ha összemossa a képzelet világát a valódival, esetleg valamilyen vágyott dologról beszél úgy, mintha az már valóság lenne. Ha pedig - sok kortársához hasonlóan - szereti felhívni magára a figyelmet, a cél érdekében esetenként a fantáziáját hívhatja segítségül, nem riadva vissza attól, hogy különféle cifra történetekkel álljon elő.

Más a helyzet, ha a gyerek a későbbiek során is gyakorta füllent vagy lódít, hiszen ekkor már nyilvánvalóan tudatosságról, illetve akaratlagosságról van szó. Fojtsd el csírájában a bajt, és az alábbi praktikák révén bírd rá a kis Münchausent az igazmondásra.

Legyél te a szemléltető példa!

Meghatározó jelentőséggel bír mindaz, amit a gyerek tőled lát. Ha olyan ígéreteket teszel neki, amelyek betartása aztán gondot okoz számodra, akkor előbb-utóbb nemhogy nem fog komolyan venni, hanem maga is alkalmazni kezdi ezt az úgymond technikát. Ezt megelőzendő válaszd mindig az egyenes utat. Ha gyermeked valamely kívánságának nincs realitása, egyszerűen mondj nemet, és ezzel tekintsd lezártnak az ügyet. Lehet, hogy így az adott pillanatban lőttek a nyugalomnak, hosszabb távon azonban megéri - és a legfontosabb, hogy a kicsinek sem kell utóbb csalódnia.

Például, amikor a bevásárlóközpontban nyaggat egy új játékért, akkor szépen magyarázd meg neki, hogy az bizony sok pénzbe kerül, és most nincs rá keret. Ne zárd ki a felnőttélet hétköznapjaiból, bátran oszd meg vele azt, ami őt is érinti. Még ha nem is egészen úgy értelmezi a dolgokat, ahogyan azok valójában vannak, kézzelfogható információt, de legalábbis valamiféle képet kap - így pedig a tényeket is könnyebben tudomásul veszi. Hidd el, azzal tudod a legnagyobb hatást elérni, ha te magad jó példát mutatsz!

Maradj nyugodt!

Amikor délután azzal talál meg óvó néni, hogy gyerkőcöd szerint otthon éheztetik őt - netán egyéb furcsasággal -, ne reagáld túl a dolgot. Ne kezdj el kiabálni a lurkóval, inkább magyarázd el neki higgadtan, hogy ezt nem szabad. Ha a gyerek vevő a humorra, akkor elveheted a dolog élét például a következő mondattal: - Mondj valami olyat, amit el is tudok hinni.

Mindazonáltal kilátásba helyezhetsz valamilyen - nem túl szigorú, ám a hazugság súlyával arányos - büntetést is arra az esetre, ha a gyerek megint valótlanságot állítana.

A stressz kezelése

Nem kizárt, hogy csemetéd csak egy kis extra törődést próbál meg kicsikarni tőled a hazugság révén - például azért, mert valamilyen stressz érte. Ezt bizony nem könnyű észrevenni, hiszen a kicsik sokszor nem tudják vagy merik szavakba önteni, hogy mi az, ami zavaró vagy bántó számukra. Ha kíváncsi vagy, milyen láthatatlan stresszforrások lehetnek csemetéd környezetében, és hogyan iktathatod ki őket, kattints ide.

A te gyerkőcöd szokott valótlant állítani?

Ezt is szeretjük