3 garantáltan hatásos altató módszer

Hogy te is pihenhess éjszaka

Éjszaka óránként fel kell kelned megnyugtatni síró gyermeked? Ismerd meg a legjobb altató módszereket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Még utoljára megnézted, hogy a kis takaró és a plüssállat a helyén van-e, lekapcsoltad a lámpát, lábujjhegyen elindultál az ajtó felé, de éppen, amikor lenyomnád a kilincset, felhangzik a rettegett éjszakai sírás. Nincs szülő, aki számára ne lenne ismerős a helyzet, ugyanis a gyerekek nem alszanak könnyen.

Hiába a legfárasztóbb nap, az első években bizony minden baba nehezen alszik. Nagyanyáink idejében erre a pálinkás kenyér jelentette a megoldást, ma már azonban humánusabb módszerek is léteznek, bár arra fel kell készülnöd, hogy olykor hagynod kell sírni, hogy végül hozzászokjon: nem biztos, hogy az első hangos hüppögésre megjelensz a kiságy mellett. Ismerd meg a legjobb altató praktikákat, és próbáld ki, a te gyerkőcödnél melyik működik!

Rituálék és mesék

Ami a nyugalmas, átaludt éjszakákat illeti, a lehető legegyszerűbb módszer, ha pontos napirendet alakítasz ki, ha pedig már befektetted a kiságyba, egy mesével vagy egy altatódallal meríted álomba gyermeked. A napirend azért fontos, mert idővel nemcsak tudatosan érzékeli már csemetéd, hogy közeleg az alvás órája, de szervezete is rááll a biológiai rendre, és mire végeztek a fürdéssel és a fogmosással, szinte már félig csukva lesz a szeme.

A legjobb, ha lefekvés előtt háromnegyed órával belekezdesz a rituáléba, és kezdetét veszi a vacsora, a fürdetés, a fogmosás és a pizsamába öltözés naponta ismétlődő sorozata. Ha mindketten készen álltok az elalvásra, ringasd egy ideig, de még ébren tedd a kiságyba! Miközben álomba merül, olvass neki valami mesét: hangoddal érzékelteted vele, hogy mellette vagy, anélkül, hogy testi kapcsolatba lépnétek.

Ez azért fontos, mert így megadod az elalváshoz szükséges anyai intimitást, ha azonban nem érinted meg, később nem ébred fel arra, hogy egyedül hagytad a szobában. Altatódalt is énekelhetsz neki, majd amikor végleg álomba merült, hagyd magára. Ügyelj rá, hogy a pici szobája ne legyen teljesen sötét: ma már számos babaszobába szánt gyenge fényerejű lámpa kapható, ami játékos formájával nemcsak praktikus, de díszít is.

Hagyd magára, de vigasztald!

Van úgy, hogy a gyerekdal és az altatómese nem segít, mert a pici megmakacsolja magát, és mindenáron a közelségedre vágyik. Ekkor a lehető legrosszabb, ha magadhoz veszed, és úgy altatod el, hiszen, ha később, a kiságyban fekve arra riad, hogy már nem melletted van, akkor a sírás oka már valódi félelem lesz, és nem csak egy kis hiszti. Bizony előfordul sok gyereknél, hogy minden este sírva fakad, és szinte lehetetlennek tűnik, hogy átaludja az éjszakát.

Erre a legjobb orvosság, ha a szokásos módon elvégzed a rituálékat, berakod az ágyba, vele vagy három percig, majd magára hagyod. Amikor rázendít a sírásra, makacsold meg magad, és ne siess rögtön megvigasztalni. Légy türelemmel hat percig, ezt követően azonban menj be a szobájába, és vedd karba: vigasztald meg, de ismételten csak három percig legyél mellette, majd menj ki. Addig folytasd ezt, amíg meg nem nyugszik, vagy álomba nem sírja magát.

Amikor nem a hiszti az ok
Előfordulhat, hogy gyermeked nem azért zokog minden este, mert dackorszakát éli, egyszerűen csak azért, mert túl nagy és félelmetes a kiságya. Ugyanez vonatkozik a szobára is: ne becsüld alá a színes, figurás gyerekszobák hangulatát: egy nem túl tágas, hangulatos kuckóban a baba is könnyebben merül álomba.

Tarts távolságot!

A viszonylag távolságtartó altatásnak, ami kizárólag hiszti esetén ajánlott, van egy másik formája is. Ez annyiban különbözik a magára hagyó altatástól, hogy amint sírni kezd a baba, bemehetsz hozzá, de fontos, hogy úgy vigasztald, hogy közben ne vedd ki a kiságyból. A legjobb tehát, ha benyitsz a szobába, és anélkül, hogy lámpát gyújtanál, odalépsz a kiságy mellé.

Igazgasd meg a takaróját, beszélj hozzá türelmes, megnyugtató hangon, amíg el nem csitul, de ne vedd ölbe, és ne ringasd álomba. Várd meg, amíg magától megnyugszik, és jelenlétedben újra elszenderedik, majd hagyd magára. Ez a módszer egyáltalán nem egyszerű, hiszen meg kell állnod, hogy ne maradj végig zokogó gyermeked mellett, ha azonban tartod magad a szabályokhoz, pár hét alatt gyermeked már magától fog aludni.

Ezt is szeretjük