„Feketén bólingat az eperfa lombja” Melyik versből idézünk? - Általánosban tudtad
Dallamuk ma is a füledbe cseng, de be tudod azonosítani a következő verseket?

no-olvas-tel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Arany János, Petőfi Sándor, József Attila versei generációk óta az alapműveltségünk részét képezik. Sokat ismerhetsz közülük az általános iskolai olvasókönyvekből és szöveggyűjteményekből.

Vannak köztük olyanok, melyeknek dallama évtizedek múltán is a fülünkbe cseng, de talán a költő és a vers címe nem ugrik rögtön be.

Versek az általános iskolából

Az alábbi kvízünkben olyan versekből idézünk, melyek közül sokat kívülről is meg kellett tanulni az általános iskola alsó vagy felső tagozatában. Felismered, melyik versből származnak a következő sorok?

„Feketén bólingat az eperfa lombja” Melyik versből idézünk? - Általánosban tudtad

8 kérdéses játék

1. Melyik versből idézünk? „Feketén bólingat az eperfa lombja”

2. Melyik versből idézünk? „Szerelem tüze ég fiatal szivében, / Ugy legelteti a nyájt a faluvégen.”

3. Melyik versből idézünk? „Van-e ott folyó és földje jó? / Legelőin fű kövér? / Használt-e a megöntözés: / A pártos honfivér?"

4. Melyik versből idézünk? „Kiülök a dombtetőre, / Innen nézek szerteszét, / S hallgatom a fák lehulló / Levelének lágy neszét.”

5. Melyik versből idézünk? „Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra; / Fű kizöldül ó sírhanton, / Bajnok ébred hősi lanton.”

6. Melyik versből idézünk? „Bércre hág és völgybe száll, / Bú s kétség mellette, / Vérözön lábainál, / S lángtenger fölette.”

7. Melyik versből idézünk? „Én még őszinte ember voltam, / ordítottam, toporzékoltam. / Hagyja a dagadt ruhát másra. / Engem vigyen föl a padlásra.”

8. Melyik versből idézünk? „Rám ezer virággal / Szórtad a tavaszt / S égi boldogsággal / Fűszerezted azt.”

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük