A régen halott nagymama őrzi a kicsi álmát

Tényleg látják a kisbabák a szellemeket?

Bebizonyosodott, hogy a kicsik érzékenyebben észlelik a világot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisbabáknál gyakran előfordul, hogy hirtelen a semmibe révednek, mereven bámulni kezdenek egy pontot, esetleg úgy reagálnak, mintha lenne ott valami vagy valaki: elmosolyodnak, kinyújtják a kezüket, vagy gügyögni kezdenek abba az irányba, ahol látszólag érzékelnek valamit.

Sok anyuka ilyenkor - ha nem talál rá semmilyen magyarázatot, hogy mi kelthette fel a gyereke érdeklődését - rögtön arra gondol, hogy szellemet lát a kicsi, míg mások nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a baba különös viselkedésének.

Az ezoterikus felfogás szerint, gyerekkorban még megvan bennünk a képesség arra, hogy érzékeljük az asztrális lényeket. A mai tudomány azonban sem igazolni, sem cáfolni nem tudja a szellemek létezését, így csupán hit kérdése, hogy ki melyik feltételezéssel ért egyet. A pár hónapos csöppségek sajnos még nem tudják elmondani, hogy mit látnak, vagy mit nem, így jóformán még azt sem lehet tudni, hogyan érzékelik a külvilágot, illetve miként dolgozzák fel a rájuk zúduló ingereket. Ennek talányát folyamatosan feszegetik a kutatók.

A babák érzékenyebbek a felnőtteknél

Minden emberben megvan az intuíció képessége, ám ahogy cseperedünk, a tapasztalatok és a magyarázatok elhalványítják a zsigeri megérzéseket, vagyis a belső hangot apránként elnyomja az ész és az értelem. A kisbabák még nem kérdőjelezik meg az érzeteiket, így mindegyik olyan egyértelmű számukra, mint az, ha éhesek, vagy fáj a hasuk.

A Washingtoni Egyetem agykutatással foglalkozó kara abból indult ki a 2007-ben folytatott kísérletei során, hogy például a vak és siket emberek esetében is megfigyelhető, hogy az agy más érzékek felerősítésével igyekszik kompenzálni az elveszített képességeket. A látás elvesztésével fejlettebb lesz a tapintás és a hallás.

A csecsemők még nem tudnak beszélni, nem értik, mit mond az édesanyjuk, viszont megérzik minden apró rezdülését, így azt is, ha feszült, ingerült vagy fáradt. Olyanok, mint egy kis jelvevő antenna, mely a legfinomabb pszichológiai változásokat is fogja. Ezt minden anyuka tudja, ám a kisbabák eddig nem ismert képességére éppúgy fényt derített a kutatás: akár a gondolatolvasók, felismerik a hazug mosolyt, illetve érzik, ha valakiből gyűlölet árad. Ráadásul ösztönösen tudják, hogy ez valami rossz, ezért fakadnak sírva - látszólag minden ok nélkül -, ha ilyen ember közelít feléjük.

Értik az állatokat?

Ám nemcsak az emberekbe látnak bele a kis csöppségek, akikről eddig azt gondolhattuk, hogy mit sem értenek még a körülöttük lévő világból, melybe idegenként csöppentek bele. A Brigham Young Egyetemen végzett kutatás meglepő tényeket tárt fel a kisbabák intuíciós képességeiről. Olyan, féléves kor alatti gyerekek reakcióját figyelték meg, akik még soha nem láttak kutyát.

Mégis össze tudták párosítani a kutyaugatást a hozzá tartozó képpel, pusztán megérzés alapján. Egyikük sem volt zseni vagy csodagyerek, így a kutatási eredmények arra utalnak, hogy bizonyos, már meglévő képességekkel születünk a világra, melyek addig segítenek minket, míg meg nem tanulunk beszélni.

Utána nem fejlődnek tovább bennünk, hanem az értelem tágulásával elcsökevényesednek, ha már nem használjuk őket.

Lehetséges, hogy a gyerekek látják a szellemeket?

Arra már van bizonyíték, hogy a még beszélni nem tudó kisgyerekek erősebben, tisztábban érzékelnek bizonyos dolgokat, melyek felett a felnőttek gyakran átsiklanak, mert jobban bíznak az észérvekben vagy a tapasztalati élményekben, melyek a megmagyarázható síkján mozognak. Minél többet tapasztal az ember, annál inkább beszűkül az érzékelése, mert gondolataival, logikájával szűri meg az élményeit, így a finom jelek számára észlelhetetlenek, hiszen saját felfogásán keresztül engedi be a tudatába azt, amit lát, hall vagy érzékel.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezzel meg is másít dolgokat, mert ésszel kombinál, az intuíció pedig nem sok szerepet kap. Az ezoterikus felfogás szerint a gyerekek azért fogékonyabbak a szellemek észlelésére, mert nekik még nyitva van a harmadik szemük. A harmadik szem, vagyis a homlokcsakra nem más, mint ahol a lélek lakozik, mely rendelkezik a hatodik érzék képességével. Így elképzelhető, hogy ha léteznek szellemek, akkor a tisztán érzékelő kisbabák látják őket vagy érzik a jelenlétüket, pont úgy, ahogy édesanyjuk érzelmi változásait is képesek felfogni.

Ezt is szeretjük