A gyerekek 3 legidegesítőbb szokása
Így szereld le a kis terroristát
Az apróságok mindig ráéreznek, mivel hozhatják ki a sodrukból szüleiket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok szülőnek válik egy idő után meggyőződésévé, hogy csemetéje valamiféle belső hangra hallgat, amely arra ösztökéli, hogy éppen az ellenkezőjét tegye mindannak, amit az édesanyja vagy az édesapja szeretne - különösen, ha mindehhez közönség is van.

Néha szinte reménytelennek tűnhet meggyőzni az alig néhány éves gyerkőcöt, aki acélos jellemként ragaszkodik egy-egy idegesítő szokásához. Az alábbi tippek segítségével azonban könnyen jobb belátásra bírhatod - mégpedig ordítás, bőgés és más teátrális jelentek nélkül.

Ha azért sem azt csinálja, amit szeretnél

Amint a gyerek előtt világossá válnak a szabályok, kísértést érez arra, hogy megszegje őket - minden mondata a nem szócskával kezdődik. Néha csak kísérletezik, teszteli a szüleit, hogy meddig mehet el, ha épp ellenkezőleg cselekszik, mint azok várnák tőle. Máskor ez a fajta viselkedés a dühből vagy a belső feszültségből ered.

Ahhoz, hogy felülkerekedj a problémán, először is különbséget kell tenned a rosszindulatú viselkedés - rongálás, hajhúzás, verekedés - és az egyszerű rosszalkodás között. Utóbbit nyugodt, ésszerű magyarázattal, majd az adott tevékenység folytatásával kezelheted - miután a gyerekben tudatosítottad, hogy amit tett, a legkevésbé sem kívánatos, tovább játszhat, tévézhet vagy ehet, immáron rendbontás nélkül.

A düh vagy belső feszültség szülte rossz viselkedést a tevékenység szüneteltetésével - például rövid sarokba állítással vagy alvással - érdemes díjazni, így ugyanis elválaszthatod a gyerek megnyilvánulását az azt kiváltó helyzettől. Ha az apróság később visszaemlékszik a történtekre, akkor eltűnődhet szavain és tettein, illetve azok következményeit - fontos azonban, hogy ezt ne abban a pillanatban, forró fejjel tegye.

- Most akarom!

A fejfájásra hajlamos szülők a megmondható, hogy a panaszt 99%-ban a fülsértő sikoly lényegét képező "De ééén most akarom!" felkiáltás váltja ki.

A kulcsszó: azonnali kielégülés. Ez egyfelől természetes ösztön - a szem és az ízlelés egymással összhangban érzékeli a jégkrémes pultot, a száj pedig pillanatnyi késedelem nélkül kitárul, hogy kiférhessen rajta a sikoly.

Ha a te szádból elhangzó "most nem" azt jelenti, hogy "talán később", határozottan irányítsd a kis ordító dervis figyelmét a finomságokról saját magadra: "Ha mostantól fogva ebédig szépen hallgatsz, kapsz egy keveset" vagy "Ha abbahagyod a nyafogást, lehet, hogy a nemből igen lesz."

Ha azonban a nem egyértelmű nemet jelent, legyen sziklaszilárd, és ezt tedd is világossá a kicsi előtt: "Nem mindig kaphatjuk meg, amit szeretnénk" vagy "Erre most nincs pénzünk".

Fontos azonban, hogy bármilyen módon próbál is megingatni elhatározásodban a gyerkőc, tűzön-vízen át tarts ki a döntésed mellett. Így hamarosan megtanulja, hogy műbalhéval nem megy semmire, így ezt a fajta kevéssé dicső eszközt lassan ki is kiiktatja a repertoárjából.

A legjobbak - neked és csemetédnek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, és te is hasznos információkat tudhatsz meg.

Ovis bajok

Közösségbe kerülve az amúgy békés és együttműködő gyerek is nehezen kezelhetővé válhat - a problémát pedig érdemes mielőbb orvosolni. Tudj meg többet a témáról videónkból.

A kedvenc dal - újra meg újra

Volt idő, még ha csupán halványan emlékszel is rá, amikor talán még téged is megborzongatott A kis hableány Ringat a víz című betétdala. Tízezer ismétléssel később már inkább rángógörcsöt kapsz a refrén hallatán. A gyerkőc viszont tökéletesen elégedett azzal, hogy csak ezt hallgatja, Kiskunfélegyházától Mosonmagyaróvárig.

Csak nyugalom - ezzel is képes leszel megbirkózni. Először is: ne nyomd meg automatikusan a visszajátszás gombot. Felváltva hallgassátok apu kedvencét, majd a nagytesóét, és persze a tiédet se felejtsétek ki a sorból - ezután megint a kicsi kívánsága következhet. Másodszor: a gyerkőc egészen addig hallgathatja a nótát, míg le nem diplomázik - a saját fülhallgatóján keresztül.

Harmadszor pedig: hidd el, egy szép napon úgyis azt kívánod majd, bárcsak szíved csücske még mindig Disney-ért rajongana. A tízéves kor körül beütő tinipop ugyanis legalább ilyen szörnyen hangzik majd a fülednek, ráadásul a csemete úgy néz majd rád, mintha valami alsóbbrendű rák lennél, mert nem ismered fel aktuális Fluor Tomit.

Cikkünk dr. Julian Orenstein 365 tipp a tipegőévekre című könyve alapján készült, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük