A 15 leggyakoribb fejlődési rendellenesség
Bárkit érinthet
Tudd meg, milyen veszélyek fenyegetik leendő gyermekedet, és tégy időben a megelőzésért.

Dia


            	Autizmus
            	Az autizmus okai továbbra sem ismertek, ám a tudósok úgy vélik, hogy idegrendszeri rendellenességről van szó, amely hatással van az agy működésére. A szociális fejlődés elmaradásával jár - az autista gyerek nem keresi a kapcsolatot más gyerekkel, később tanul meg beszélni és másképp kommunikál, mint társai. Az autista gyerekek egyre nagyobb hatékonysággal fejleszthetők.

Autizmus

Az autizmus okai továbbra sem ismertek, ám a tudósok úgy vélik, hogy idegrendszeri rendellenességről van szó, amely hatással van az agy működésére. A szociális fejlődés elmaradásával jár - az autista gyerek nem keresi a kapcsolatot más gyerekkel, később tanul meg beszélni és másképp kommunikál, mint társai. Az autista gyerekek egyre nagyobb hatékonysággal fejleszthetők.

Dia

 	Agyi fejlődési rendellenességek 	A szerencsére csak ritkán előforduló agyi rendellenességek - agyvelőhiány, mikrokefália, vízfejűség, agysérv – oka genetikus. Sokat tehetsz a megelőzésért, ha megfelelő időben és mennyiségben magzatvédő vitaminokat juttatsz szervezetedbe. Ezek a készítmények képesek néhány génhiba ártalmas hatásának kivédésére, illetve az azokból eredő problémák ellensúlyozására.

Agyi fejlődési rendellenességek

A szerencsére csak ritkán előforduló agyi rendellenességek - agyvelőhiány, mikrokefália, vízfejűség, agysérv – oka genetikus. Sokat tehetsz a megelőzésért, ha megfelelő időben és mennyiségben magzatvédő vitaminokat juttatsz szervezetedbe. Ezek a készítmények képesek néhány génhiba ártalmas hatásának kivédésére, illetve az azokból eredő problémák ellensúlyozására.

Dia

 	Csont- és izom-rendellenességek 	A veleszületett fejlődési rendellenesség valamennyi csontot és izmot érintheti, ám a leggyakrabban a koponya, az arc, a gerinc, a csípő, a lábszár és a lábfej izmainak és csontjainak hibája fedezhető fel. A probléma oka genetikai, ám az elváltozások jellemzően jól gyógyíthatók műtéttel.

Csont- és izom-rendellenességek

A veleszületett fejlődési rendellenesség valamennyi csontot és izmot érintheti, ám a leggyakrabban a koponya, az arc, a gerinc, a csípő, a lábszár és a lábfej izmainak és csontjainak hibája fedezhető fel. A probléma oka genetikai, ám az elváltozások jellemzően jól gyógyíthatók műtéttel.

Dia

 	Csípőficamhajlam 	A baba csípője laza, könnyen kimozdul helyéről. Oka lehet genetikai, de szerepet játszhatnak az anyai tényezők is, úgymint rendellenes méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, kényszertartás a kevés magzatvíz. Korai kezeléssel - terpeszpelenkával - a probléma rendezhető, ellenkező esetben viszont fogyatékossághoz vezethet.

Csípőficamhajlam

A baba csípője laza, könnyen kimozdul helyéről. Oka lehet genetikai, de szerepet játszhatnak az anyai tényezők is, úgymint rendellenes méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, kényszertartás a kevés magzatvíz. Korai kezeléssel - terpeszpelenkával - a probléma rendezhető, ellenkező esetben viszont fogyatékossághoz vezethet.

Dia

 	Edward-szindróma 	A 18. emberi kromoszóma triszómiájával járó fejlődési rendellenesség. Minden háromezer élveszülésre jut egy Edward-szindrómás újszülött. A csecsemőkori táplálási nehézségekkel és súlyos szellemi visszamaradottsággal jár. Kialakulásának kockázata nő az édesanya életkorával. A számítógépes analízisre épülő módszerekkel és diagnosztikus vizsgálattal kiszűrhető.

Edward-szindróma

A 18. emberi kromoszóma triszómiájával járó fejlődési rendellenesség. Minden háromezer élveszülésre jut egy Edward-szindrómás újszülött. A csecsemőkori táplálási nehézségekkel és súlyos szellemi visszamaradottsággal jár. Kialakulásának kockázata nő az édesanya életkorával. A számítógépes analízisre épülő módszerekkel és diagnosztikus vizsgálattal kiszűrhető.

Dia

 	Ajak- és szájpadhasadék 	A genetikai okok mellett a terhesség 5-7. hete során elszenvedett ártalmaknak is szerepe van kialakulásában. Enyhe esetben csak a nyelvcsap osztott, súlyos esetben a hasadék a lágy- és a kemény szájpadra is kiterjed. Ilyenkor a baba táplálása nehéz, és hajlamos lesz a légúti megbetegedésekre. Sebészi, logopédiai kezelésnek köszönhetően jó eredmény érhető el.

Ajak- és szájpadhasadék

A genetikai okok mellett a terhesség 5-7. hete során elszenvedett ártalmaknak is szerepe van kialakulásában. Enyhe esetben csak a nyelvcsap osztott, súlyos esetben a hasadék a lágy- és a kemény szájpadra is kiterjed. Ilyenkor a baba táplálása nehéz, és hajlamos lesz a légúti megbetegedésekre. Sebészi, logopédiai kezelésnek köszönhetően jó eredmény érhető el.

Dia

 	Down-szindróma 	A Down szindrómát a 21. kromoszóma triszómiája okozza. Az értelmi fejlődés visszamaradása mellett gyakran szív- vagy bélfejlődési rendellenességgel jár, emellett hajlamosít a fehérvérűség kialakulására. 35 év feletti kismamáknál gyakrabban fordul elő. Szűrése a kötelező vizsgálatok közé tartozik, ám a biztonság kedvéért kérheted további vizsgálatok elvégzését.

Down-szindróma

A Down szindrómát a 21. kromoszóma triszómiája okozza. Az értelmi fejlődés visszamaradása mellett gyakran szív- vagy bélfejlődési rendellenességgel jár, emellett hajlamosít a fehérvérűség kialakulására. 35 év feletti kismamáknál gyakrabban fordul elő. Szűrése a kötelező vizsgálatok közé tartozik, ám a biztonság kedvéért kérheted további vizsgálatok elvégzését.

Dia

 	Lágyéksérv - hernia inguinalis 	A hasűri nyomás hatására a sérvtartalom kitüremkedik a sérvkapun, rugalmas kidudorodás formájában tapintható. Ha sérvtartalom a hasüregen kívül marad, elhalhat, ami akár halálhoz is vezethet. Oka ismeretlen, ám a hajlam a megfigyelések szerint öröklődik.

Lágyéksérv - hernia inguinalis

A hasűri nyomás hatására a sérvtartalom kitüremkedik a sérvkapun, rugalmas kidudorodás formájában tapintható. Ha sérvtartalom a hasüregen kívül marad, elhalhat, ami akár halálhoz is vezethet. Oka ismeretlen, ám a hajlam a megfigyelések szerint öröklődik.

Dia

 	Nyitott gerinc 	A velőcső záródási rendellenesség során a csigolyaívek nem záródnak, így a gerinchasadékon a gerincvelő burka, és az esetek egy részében a gerincvelő is kitüremkedik. Előfordulása idősebb, először szülő nőknél gyakoribb. A folsav szedésével a gyakoriság jelentősen csökkent. AFP vizsgálat, illetve ultrahang segítségével sokszor még méhen belül diagnosztizálható az elváltozás.

Nyitott gerinc

A velőcső záródási rendellenesség során a csigolyaívek nem záródnak, így a gerinchasadékon a gerincvelő burka, és az esetek egy részében a gerincvelő is kitüremkedik. Előfordulása idősebb, először szülő nőknél gyakoribb. A folsav szedésével a gyakoriság jelentősen csökkent. AFP vizsgálat, illetve ultrahang segítségével sokszor még méhen belül diagnosztizálható az elváltozás.

Dia

 	Rejtettheréjűség 	Születéskor a fiúk 4%-ánál, egyéves kor körül már csak 0,8 %-nál fordul elő. A probléma gyakran spontán módon rendeződik, ám ha mégsem, még kétéves kor előtt érdemes sebészi úton lehozni a heréket, mert a műtét elmaradása terméketlenséghez vezethet.

Rejtettheréjűség

Születéskor a fiúk 4%-ánál, egyéves kor körül már csak 0,8 %-nál fordul elő. A probléma gyakran spontán módon rendeződik, ám ha mégsem, még kétéves kor előtt érdemes sebészi úton lehozni a heréket, mert a műtét elmaradása terméketlenséghez vezethet.

Dia

 	Gyomorkimenet szűkület 	A gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat nagymértékben megduzzad, így a gyomor nem képes ürülni, ezért a baba sugárban hány. A betegség 2-8 hetes korban, főleg fiúknál adhat hírt magáról. A probléma sebészi úton megoldható, kezelés nélkül halált okoz.

Gyomorkimenet szűkület

A gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat nagymértékben megduzzad, így a gyomor nem képes ürülni, ezért a baba sugárban hány. A betegség 2-8 hetes korban, főleg fiúknál adhat hírt magáról. A probléma sebészi úton megoldható, kezelés nélkül halált okoz.

Dia

 	Húgycsőhasadék 	Valójában a húgycsőnyílás rendellenes elhelyezkedéséről van szó - a pénisz elülső, illetve hátsó felszínén nyílik. Jóval ritkábban bár, de kislányoknál is előfordul hasonló rendellenesség. A probléma sebészi úton orvosolható.

Húgycsőhasadék

Valójában a húgycsőnyílás rendellenes elhelyezkedéséről van szó - a pénisz elülső, illetve hátsó felszínén nyílik. Jóval ritkábban bár, de kislányoknál is előfordul hasonló rendellenesség. A probléma sebészi úton orvosolható.

Dia

 	Ivarszervi fejlődési rendellenesség 	A belső nemi szervekben alakul ki. Az elváltozás gyakorta tünetmentes, és csak akkor derül fény a problémára, mikor a gyerek felcseperedvén családot alapítana. Mivel létrejöttében szerepet játszanak a külső és belső károsító tényezők, leginkább egészséges életmóddal tehetsz a megelőzésért.

Ivarszervi fejlődési rendellenesség

A belső nemi szervekben alakul ki. Az elváltozás gyakorta tünetmentes, és csak akkor derül fény a problémára, mikor a gyerek felcseperedvén családot alapítana. Mivel létrejöttében szerepet játszanak a külső és belső károsító tényezők, leginkább egészséges életmóddal tehetsz a megelőzésért.

Dia

 	Dongaláb 	A láb ízületei rendellenes tartásúak, a talpak befelé állnak. A betegség előfordulása 1 ezrelék körüli, főként fiúkat érint. Oka genetikai, ám a méhen belüli tartási rendellenességek is szerepet játszhatnak kialakulásában. Gipszrögzítéssel, esetleg műtéttel a probléma kezelhető.

Dongaláb

A láb ízületei rendellenes tartásúak, a talpak befelé állnak. A betegség előfordulása 1 ezrelék körüli, főként fiúkat érint. Oka genetikai, ám a méhen belüli tartási rendellenességek is szerepet játszhatnak kialakulásában. Gipszrögzítéssel, esetleg műtéttel a probléma kezelhető.

Dia

 	Kamrai sövényhiány 	A szívkamrák közötti sövény hiánya a leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség, melyet genetikai és külső tényezők együttesen eredményeznek. Enyhébb esetben spontán gyógyulás várható, súlyosabb esetben műtétre lehet szükség.

Kamrai sövényhiány

A szívkamrák közötti sövény hiánya a leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség, melyet genetikai és külső tényezők együttesen eredményeznek. Enyhébb esetben spontán gyógyulás várható, súlyosabb esetben műtétre lehet szükség.

Ezt is szeretjük
Szerző: Mezei M. Katalin
Fotó: