A 10 legjobb animációs film 2010-ben
Amit az egész családnak látni kell!
Vikingek, hercegnők, életre kelt játékok. Tudd meg, mi minden vár még a kicsikre 2010-ben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

gyerekfilmet találni mindig nehéz. Régen egyértelmű volt, hogy a rajzfilmek a fiatalabb közönségnek szólnak, ma már azonban bőven akadnak olyan animációs mozik, melyekre a legtöbb anyuka félve viszi el csemetéjét.

A háború többé nem játék a kitalált hősök körében, de szerencsére akadnak barátságos, vicces és az egész család számára szórakoztató gyerekfilmek is. Tudd meg, mire érdemes 2010-ben mozijegyet váltani, hogy porontyod a világ varázslatosabb oldalát is megtapasztalhassa: mert tündérek és hősök igenis vannak!

Toy Story - Az év tripla durranása

A Toy Story - Játékháború 1995-ben mérföldkőnek számított a mesebirodalomban, hiszen az első egész estés animációs film volt. Nem csak a technikai újítás tette azonban egyedülállóvá, hanem a modern mese is, hiszen ezúttal nem a herceg küzdött a királylány szívéért, hanem egy lovászfiú és egy harci robot sietett a játékok megmentésére. Hiába azonban az újítás, a Toy Story maga is kimondja, hogy a régimódi hősök felett soha nem jár el az idő, hiszen Woody, a lovagias cowboy végülis Buzz, a katonás macsó szívét is meglágyítja, annak ellenére, hogy nem éppen jóbarátokként fognak bele a kalandokba.

Ha szeretnéd ezt a régi történetet újranézni, január 28-ától megcsodálhatjátok gyerkőcöddel 3D-ben. Ha a 3D-s második részről sem szeretnétek lemaradni, február 11-én is érdemes lesz moziba menni a Toy Story - Játékháború 2. miatt, de ez még nem minden, amit a játékok idén nyújtanak.

A Toy Story első két részének felújított verziója ugyanis csak előkészíti a várva várt harmadik epizódot, ami, bár nem tudott a vadiúj 3D-s technológia bemutatódarabja lenni, idén végre megérkezik a mozikba.

Ha szeretnétek tudni, milyen sors vár a játékokra, amikor kis gazdájuk felnő, akkor a Toy Story 3. erejéig érdemes újra csatlakozni Buzzhoz és Woodyhoz, akik garantáltan új, az eddigiekhez képest még izgalmasabb kalandokba keverednek!

Így neveld a sárkányodat - Igazi fiús kalandok

A Dreamworks legújabb meséje, az Így neveld a sárkányodat Cressida Cowell azonos című gyerekkönyve alapján készült. Hamisítatlan sárkányszelídítős mese ez, ami csak azért jelent egy kis bökkenőt Hiccup, az ifjú hős számára, mert a viking törzs elvárásai szerint inkább a sárkányölő szerepet kellene próbálgatnia.

Ha gyermeked imádja a mitikus lények világát, ez a mese kötelező darab lesz, melyet várhatóan március 25-étől lehet megtekinteni a mozikban. Melyik fiúgyerkőc fantáziáját ne mozgatnák meg a vagány vikingek és a tűzokádó sárkányok? Ezúttal közösen utazhattok el egy 3D-s kalandra, ami a Dreamworks korábbi munkái alapján biztosan élvezetes lesz!

A Shrek és a Madagaszkár humorából kiindulva nem árt, ha csemetéd már nagyobbacska, ez esetben azonban a fekete kis sárkány és lovasa pillanatok alatt a szívébe lopják magukat. Meglehet, hogy különösre sikeredett a széles szájú tűzokádó, de végtére is ki mondta, hogy nem léteznek békaábrázatú sárkányfiókák? 2010-ben születik egy.

Shrek a vége, fuss el véle! - Az utolsó nagy kaland

Bár Shrek nem éppen azon mesehősök közé tartozik, kiknek kalandjait minden anya előszeretettel osztja meg gyerekével, az utóbbi évek alatt vitathatatlanul klasszikus lett. Mindenesetre annyit Shrek javára írhatunk, hogy a mocsárban hempergőző lény az évek során közelebbi ismeretségbe került az illemszabályokkal is, így a böfögéssel induló, kifordított tündérmese lassan egészen méltó lett a gyerekekhez.

Bár a szőke herceg ebben a világban korántsem szeretnivaló, és a tündérkeresztanya is több átkot, mint jóságos áldást szór, Shrek nem tiporja agyon zöld tappancsaival végleg a meséket. A maga különös módján ugyanis éppen az egyszerű, mindennapi hősöket képviseli, azt adva ezzel a gyerkőcök tudtára, hogy nem csak a mesekastélyba születetteket illeti meg a varázslat.

A kissé elferdített, megzöldített tündérmese otromba főszereplője megannyi csúnyán cuki apróság születése után sem képes a fenekén maradni, és újra bajt kever a Shrek a vége, fuss el véle című utolsó epizódban. Hogy az örökkön örökké tartó boldogságba hogy képes még egyszer utoljára belekavarni, azt július 9-től nézhetitek meg a mozikban.

Rapunzel - Egy hamisítatlan tündérmese

A Disney Stúdió továbbra sem hagyta abba a mesegyártást, így a 2009 karácsonyán mozikba került A hercegnő és a béka után 2010 telére is bejelentkezett egy mesebeli kisasszony. Ezúttal a Grimm testvérek klasszikusa, Rapunzel lobogtatja meg végtelen hosszúságú sörényét, hogy tolvaj szeretője felkapaszkodhasson hozzá az égig érő toronyba.

A 2009-es A hercegnő és a béka üde színfoltot jelentett az animációs filmek által uralt mesevilágban, hiszen a régi, klasszikus rajzos technikával készült, és új lendületet adott a hercegkisasszonyoknak. Ha ebbe a mezőnybe kellene besorolnunk a Rapunzelt, nehéz dolgunk lenne, hiszen egészen egyedülálló képi világa miatt valahol a kettő közé tudnánk beilleszteni.

A november végére várható 3D-s tündérmese ugyanis CGI technológiával készült, a látvány azonban nem a szokásos, fényes-letisztult térbeli világ. A Rapunzel leginkább úgy fest, mintha egy megelevenedett meséskönyv festői képei lépnének elő a mozivászonról. Ha szeretnéd gyermekeddel együtt átélni a varázslatot, ne hagyjátok ki a következő Disney-klasszikust!

Amit még érdemes lesz megnézni 2010-ben

51-es bolygó - A Shrek egykori forgatókönyvírója továbbra is zöldben gondolkodik, sziporkázó vicceit azonban ezúttal marslakók szájába adta. Az animációs film január 14-től megy a mozikban.

Despicable Me - A bájos mese egy nem éppen erkölcsös emberről szól, aki el akarja lopni a Holdat, ám három tündéri kislány állja útját, akik éppen őt szemelték ki apának. A film július 9-én várható a mozikba.

Megamind - A fekete-fehér helyett inkább kétarcú szuperhősök az egész emberiséget fenyegetik - vagy éppen megmentik. A Dreamworks-mese november 5-én várható a mozikba.

Mars Needs Moms! - A Berkley Breathed könyve alapján készült, megható mese egy kisfiúról szól, aki akkor tanulja meg értékelni az anyukáját, amikor a földönkívüliek elragadják tőle. Simon Wells animációs filmje az év végén várható a mozikba.

Ezt is szeretjük