5 súlyos ok az állandó szomjúság hátterében
A folyadékfogyasztás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ám egy ponton túl bajt is jelezhet. Testi és lelki okok is állhatnak a háttérben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár felnőttekre és gyerekekre egyaránt inkább az elégtelen, mint a túlzott folyadékfogyasztás jellemző, az utóbbira is akad példa – a probléma hátterében pedig testi és lelki ok is állhat.

A témában dr. Gyarmati Andrea válaszol egy anyuka levelére.

Kedves Gyarmati Andrea!

Fiam hétéves, és azt vettem észre, hogy egyre több vizet iszik. Folyamatosan szomjas, most első osztályos, és gyakran óráról is kikéredzkedik, hogy igyon.

Éjszaka is felkel, és friss vizet kér - amit este odateszek neki az nem jó. Beszéltem az orvossal, elküldte vérvizsgálatra, de nem találtak semmi olyat, ami megmagyarázná a problémát.

Bálintnak egy éve született a kishúga, Panni. Most már egy szobában vannak, de a kislány három körül még fel-felébred, ilyenkor ő a mi ágyunkban alszik tovább, és mostanában már Bálint is átjön. Doktornő, ön szerint aggódnom kell a napi két és fél-három liter víz miatt?

Köszönöm a válaszát, és szép napot kívánunk Önnek!
Anna, Tamás, Panni, Bálint

Kedves Anna!

Helyesen tette Anna, hogy elmentek az orvoshoz, ám ezzel néhány betegség kizárása mellet ugyan, de nem jutottak közelebb a diagnózishoz. Nem tudom persze, hiszen nem írja, milyen vizsgálatokat végeztetett el az orvosuk, tehát inkább csak információ gyanánt felsorolnám, mik is a lehetséges okai a sok ivásnak.

Minden valódi polyuria - sok pisilés - sok ivással – plydipsia - is jár. A panasz fennálltakkor először azt kell tisztázni, mennyi a gyerek napi vizeletmennyisége. Ez úgy történik, hogy például egy hétvégi napon úgynevezett 24 órás gyűjtött vizeletet rendelünk el, vagyis a kisfiú 24 órán át, amikor kell, nem a WC-be pisil, hanem, mondjuk, egy üvegbe vagy bilibe, amit aztán összegyűjtünk. Így meg tudjuk állapítani a 24 óra alatti vizeletmennyiséget, annak iontartalmát, fajsúlyát, meg tudjuk nézni, nincs-e benne vér, fehérvérsejt vagy bármilyen kóros anyag. Természetesen jó, ha a bevitt folyadék mennyiségét is tudjuk. Ezért jó a hétvége, hiszen akkor kontrollálható az egész rendszer.

Cukorbetegség, veseelégtelenség, magas kalciumszint - hypercalcaemia, Conn-sydroma -, húgyuti fertőzések állhatnak a tünet hátterében. Mindezek közül, gondolom, a cukorbetegség mindenképpen elvethető, de az összes többi kizárásához kiterjesztett labor és esetleg endokrinológus - hormonrendszerrel foglalkozó szakember - segítsége válhat szükségessé.

Inkább csak érzés, Önöknél a pszichogén polydipsia az, amire leginkább gondolnék - természetesen szükség esetén az összes fent felsoroltak korrekt kizárása után lehet ezt fixen kimondani. Nem írja Anyuka, hogy mikor kezdődött Bálintnál ez a vízivási ügy. Ha ez összevág Panni érkezésével, az még inkább a pszichés feltételezést erősíti meg.

Azt, hogy miért kér vizet, és ezen belül friss vizet szeretne inni, nem tudom egyelőre értelmezni. Adódik viszont rögtön az elején egy különállónak tűnő kérdés, erről a bizonyos együttalvásról. Bálint is átmegy, amit, ha jól értem, eddig nem tett, tehát ez is csak azt erősíti meg bennem, itt lehet valami törés, gond, féltékenység, feldolgozatlanság Bálint lelkében. Az alvás, illetve az alvás körüli szokások, rituálék családonként változnak. Alapvetően azt gondolom, úgy érzem, nem helyes, ha a gyerek, gyerekek a szülők ágyában alszanak - különösen, ha ez mindennapos. Mégis adódhatnak olyan esetek, amikor időlegesen ez megengedett. Rémálmok, szorongás, elkeseredettség, legyen az bármilyen hátterű is, felülírja a józan ész diktálta tanácsot. Az együtt alvás kevésbé biztosít pihenést, de olyankor hamarabb lehet a gyereket megnyugtatni, visszaaltatni.

Végül válaszolva kérdésére, kedves Anna: a napi két-három liter víz sok, járjon utána, mi az ok. Ha minden egyéb szervi elváltozás kizárható, a lelki ok is komoly ok, keressen fel egy szakembert. Segítsen feldolgozni kisfiának Panni érkezését és a saját pozíciójában történt változás elfogadását. Mivel hétéves, talán az iskolakezdés és a testvér érkezése egy periódusra esett - ez mindenképpen pluszterhelést jelent. Ne értsen félre, nem baj, csak jó, ha ezt is belekalkuláljuk.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ha szeretnél további tanácsokat olvasni a doktornőtől, esetleg magad is kérdeznél tőle valamit, kattints ide!

Ezt is szeretjük