5 helyzet, amikor a fegyelmezés törést okoz a gyerek lelkében

Fegyelmezésre szükség van, néha azonban nagyobb kárt tehet a kicsiben, mint gondolnád.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden gyerkőc tesz időnként olyat, ami elfogadhatatlan a környezete számára. Ilyenkor természetesen érvényt kell szerezned az együttélés íratlan szabályainak, mégpedig határozottan és következetesen.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor, bár a kicsi nem éppen földre szállt angyalként viselkedik, érdemes eltekintened a fegyelmezéstől, vagy legalábbis a lehető legkíméletesebb módját választani, ellenkező esetben törést okozhatsz a gyerkőc lelkében.

Betegség, lábadozás

A fegyelmezés többet árt, mint használ, amikor a gyerek beteg, illetve éppen lábadozik valamilyen nyavalyából.

Egyes szülők a betegség biztos jelének tartják, ha a makrancos apróság hirtelen könnyen kezelhetővé válik. Más gyerekek azonban hamarabb robbannak, amikor betegek.

Bármely csoportba tartozik is kicsid, ilyenkor különösen sok szerető gondoskodást igényel - amibe adott esetben a rugalmasság is beletartozik. Különösen igaz ez akkor, ha valamilyen lelki ok is áll a betegség kialakulása mögött.

Ha nem világos, hogy mi történt

Nincs helye a fegyelmezésnek, ha nem deríthető ki teljes bizonyossággal, hogy ki kivel mit csinált.

A legtöbb kisgyerek nyitott könyv, így általában lehet tudni, hogy mi történt a felnőttek háta mögött, és pontosan ki is a vétkes - ám előfordulhat, hogy nem sikerül egyértelműen dekódolnod gyermeked szavait, hanghordozását, testbeszédét. Ha pedig olyasmiért fegyelmezed, amit el sem követett, egy kis üldözöttnek fogja érezni magát, mégpedig teljes joggal. Ráadásul - látva, hogy őszinteségének mi az úgymond jutalma - elkezdhet hazudozni.

15 jel, hogy lelki problémákkal küzd a gyerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ijedtség és megbánás

Ne fegyelmezd a gyereket akkor se, ha rossz viselkedése megijesztette, illetve őszintén sajnálja, amit tett. Eltört például egy vázát, holott korábban többször is figyelmeztetted, hogy ne nyúljon hozzá, aztán meg úgy megijedt a baleset miatt, hogy könnyekben tör ki.

Ez esetben szinte biztosra vehető, hogy csemetéd tanult az esetből, és még arra is komoly esély mutatkozik, hogy a lakásban fellelhető további dísztárgyakat nem részesíti hasonlóan szigorú bánásmódban. Gondolj arra, hogy végső soron te is tanultál valamit, mégpedig a magad kárán: azt, hogy ne tégy oda ilyesmit, ahol a kicsi eléri.

Fogadd el, hogy gyermeked nem készakarva okozott galibát, mondd el neki, hogy mindez miért történt, majd hagyd is ennyiben a dolgot. Rendkívül negatív üzenetet közvetítesz felé, ha akkor fegyelmezed, amikor amúgy is ijedtség és megbánás uralkodik a lelkében.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja!

Ovis bajok

Lehetséges, hogy a gyerek úgymond rosszasága mögött valamilyen lelki probléma áll, melyet egyebek közt a közösségbe kerülés is okozhat. Ismerd meg a tipikus ovis bajokat videónkból!

Amikor minden a feje tetején áll

Számíts rá, hogy gyermeked viselkedése romlik, ha a világa felborul: költözködtök, testvére születik, az egyik szülő kilép a családból, nevelőszülőt kap, valaki megbetegszik a környezetében. Légy megengedőbb és elfogadóbb, míg el nem simulnak a dolgok, és igyekezz minél kevesebbet fegyelmezni a kicsit. Lehetőség szerint hagyj szelepet a felindulásoknak, hogy a feszültség levezetődjön - ellenkező esetben a felgyülemlő destruktív érzelmek nagyobb kárt is okozhatnak a gyerek lelkében.

Ha már egyszer megfegyelmezted ugyanazért

Ne fegyelmezd a gyereket kétszer ugyanazért a vétségért. Ha a párod, illetve egy másik felnőtt, aki a kicsit gondozza, már megtette ezt, tekintsd lezártnak az ügyet.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kétszeri fegyelmezéssel csak ébren tartod a lurkó bűntudatát - ha pedig ez gyakran megesik, nem lesz képes hinni sem önmagában, sem a környezetében, ami akár még felnőttkorában is sikertelenné és boldogtalanná teheti.

Jo Frost: Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyerekeinkből?

A szerző éve hivatásos bébiszitter. Válságkezelő szuperdadaként bebizonyította, hogy a szükséges korlátok felállításával, az alapszabályok következetes betartatásával rövid idő alatt a leggubancosabb helyzetben is látványos eredményt lehet elérni.

Ez az áttekinthető, bájos humorral megírt könyv abban különbözik a hasonló kiadványoktól, hogy nemcsak az elvek szintjén igazít el, hanem a mindennapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokkal segíti a szülőket.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük