5 bűbájos mondóka, ami játszva fejleszti a kicsi IQ-ját

Segítsd gyermeked értelmi fejlődését a legjobb mondókákkal. Mindketten élvezni fogjátok!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem egy kutatás igazolja, hogy a sok verset és mondókát hallgató, tanuló kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azok, akik csak egy-két rímbe szedett rigmust ismernek. Nemcsak a szókincsük, beszédkészségük de a kreativitásuk, ritmusérzékük, sőt, a gondolkodásuk is fejlődik azzal, hogy a mondókákat szavalják.

Az összecsengő végű rövid verseknek hála játszva tanul a gyermek, és közben egyre okosodik. Szerencsére a magyar szájhagyományban és a gyermekmondókák világban számtalan olyan vers él, amelyek szórakoztatják a kicsiket, ezekből gyűjtöttük össze az öt legjobbat.

Tanuljatok játszva!

A mondókák jó hatással vannak a gyerkőc személyiségfejlődésére, és nem túl meglepő módon koncentrációs képességére is. Ezek segítségével egyre hosszabb és hosszabb ideig kötheted le a kicsi figyelmét, pláne akkor, ha olyan koreografált mondókát választasz, amelyhez valamilyen univerzális mozdulatsor is párosul, gondolj például a Csíp, csíp csóka csipkelődéseire.

A kisgyerekek mozgás által ismerik meg a világot és saját magukat is. Először csak az egyensúly megtartásának titkát sajátítják el, majd fokozatosan megtanulják, hogyan használják a saját testüket, végtagjaikat, egyszóval a mozgásuk is akaratlagossá válik. Ehhez kitűnő támpontot szolgáltatnak a mozgással ötvözött rímek.

Haragosi

Weöres Sándor valószínűleg verhetetlen, ha érdekes és ritmusos gyerekversekről van szó. Egyik legismertebb költeménye a Haragosi, amelyet valószínűleg te is a mai napig kívülről fújsz.

Fut, robog a kicsi kocsi,
Rajta ül a Haragosi,
Din don diridongó.

Ha kiborul az a kocsi,
Leröpül a Haragosi,
Din don diridongó.

Fut a havon a fakutya,
Vele fut a retyerutya,
Din don diridongó.

Ha kiborul a fakutya,
Leröpül a retyerutya,
Din don diridongó.

Hónapsoroló

Sok olyan vers található a gyermekirodalomban, amely valamiféle általános tudás elsajátítására ösztönzi a gyerkőcöt. A hónapsoroló játékos formában jegyezteti meg csemetéddel, hogy a 12 hónap milyen sorrendben követi egymást, sőt, némi támpontot is ad a hónapok lényegét illetően.

Január elöl jár.
A nyomán február.
Március szántó-vető.
Április nevettető.
Május szépen zöldellő.
Június nevelő.
Július érlelő.
Augusztus csépelő.
Szeptember gyümölcshozó.
Október borozó.
November télelő.
December pihenő.

Hüvelykujjam almafa

A kisbabák általában még nincsenek vele tisztában, hogy saját maguk pihehajú, mosolygós arcát látják viszont a tükörben. Ahogyan azonban egyre cseperednek, elkezdik megismerni önmagukat, ehhez pedig remek segítséget nyújtanak a különböző testrészekről szóló rigmusok. A következő vershez te magad is kitalálhatsz valami egyszerű koreográfiát.

Hüvelykujjam almafa,
mutatóujjam megrázta,
középső ujjam felszedte,
gyűrűsujjam hazavitte,
a kisujjam mind megette,
megfájdult a hasa tőle!

Napsoroló

A gyerekek közül sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a hét milyen napokból áll. Pedig nekik is egyszerűbb, ha valamiféle rendszerhez igazodhatnak, így nem árt, ha játékosan megtanítod csemetédnek a hét soron következő napjait.

Hétfőn hentereg
Kedden kecmereg
Szerdán szendereg
Csütörtökön csak csücsül
Pénteken párnára dűl
Szombaton szundít szorgosan
Vasárnap horkol hangosan.

Kerekecske nyulacska

Olyan mondókákkal is találkozhatsz, mely által a gyerkőc finommotorikáját, vagyis a kézügyességét javíthatod. Ilyen például a jól ismert törökbasás vers, de az alábbi nyulacskás verziót szintén megtaníthatod a gyermekednek.

Rajzolok egy kerekecskét,
gömbölyűre, mint a zsemlét,
kerekecskén kis gombocska,
akárcsak egy baba volna,
gombocskának két nagy füle,
vajon mi néz ki belőle?
Bajuszkája, farkincája,
kerekecske, gombocska,
itt csücsül a nyulacska.

Ezt is szeretjük