5 alig észrevehető, de annál biztosabb jel, hogy terhes vagy

Még a teszt előtt kiderül

A természet egyértelmű jeleket küld neked, ha gyermeket vársz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megfogantál, valószínűleg elég egyértelmű jeleket produkál a szervezeted, amelyekhez már csak megerősítésnek kell a teszt. Ha családalapításon töröd a fejed, és már tűkön ülsz a fejleményeket várva, akkor jobb minél előbb tudni az örvendetes hírt - csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

A reggeli rosszullét, hányinger, esetleg hányás, illetve a menstruáció kimaradása általában a család bővülését jelzi - de erre sincs garancia. Hiszen például a rosszullétet egy sima gyomorrontás is okozhatja, míg a ciklus kimaradása egyéb nőgyógyászati problémákra vagy testsúlyingadozásra is utalhat.

Vannak azonban további, a terhesség tényét megerősítő jelek is - de vajon melyek ezek? Ha a következőket tapasztalod magadon, teszt nélkül is szinte biztos lehetsz benne, hogy egy új élet fejlődik a szíved alatt.

Fáradtság, levertség

Az egyik legbiztatóbb jel, ha eddig energikusan pattantál ki az ágyból, ám az utóbbi napokban úgy érzed, bármeddig tudnál aludni. Nemcsak a reggeli felkelés nehéz, hanem sokkal hamarabb, akár már délre teljesen elfáradhatsz, netán el is bóbiskolhatsz.

Azért érdemes egy vérvétellel megbizonyosodni róla, hogy nem egyszerű vitaminhiány áll a háttérben, hanem a pocaklakó miatt vagy ilyen enervált. Extrém esetekben folyamatos szédülés, esetleg ájulás is kísérheti a terhesség első heteit, ilyen tünetek esetén szintén érdemes felkeresned az orvosodat.

Feszülő mell

A hormonszint változása miatt a melleden rövid időn belül láthatod az előző együttlét eredményét - sok nőnek már órák múlva sötétebb tónusú lesz a mellbimbója. A mellek feszülése, duzzadása, nemegyszer érzékenysége is árulkodó lehet - ezek a jelek a fogantatást követő egy-két héten belül tapasztalhatók, igaz, a menstruáció közeledtét is jelezhetik, különösen, ha derékfájás, vérezgetés társul hozzájuk.

Magasabb testhőmérséklet

A hőmérőzés már a teherbeesésnél és az időzítésnél is hasznos kellék, ám később ugyancsak kiváló szolgálatot tehet. A testhőmérséklet minimális emelkedése mellett a pulzusszám növekedése és a vérnyomás megugrása is felléphet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érzékenység

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet mindenre érzékenyebben reagál, mint korábban. Ily módon az ételektől való undor vagy rosszullét is felléphet, de jellemzően a szagokat sem viseli túl jól az újdonsült kismama.

A korábban imádott fogásoktól most egyenesen hányingere támadhat, míg folyamatosan kíván savanykás ízeket, netán korábban elképzelhetetlen kombinációkat, például keserűt csípőssel. Az ízlés változása mögött is állhatnak persze egyéb okok, például vitaminhiány, ám az extrém étkezési szokásokra ez sem magyarázat.

Gyakori vizelési inger

A legutolsó jel, ami nem is annyira feltűnő először, ám annál kellemetlenebb, ha gyakrabban kell kimenned a vécére. A lehetséges magyarázatok között lehet még a felfázás, netán valamilyen húgyúti fertőzés, illetve a túlzott koffeinfogyasztásnak is lehet ilyen következménye.

Ha a fentiek kizárhatók, a jelenség nagy valószínűséggel a hormonszintváltozásra vezethető vissza - a későbbi szakaszokban pedig a megnövekedett méh nyomja a hólyagot, tehát ez a tünet igazából az első perctől az utolsóig végigkíséri a terhességet.

Hüvelyváladék

Az említett tüneteken túl a hüvelyváladék mennyisége megnőhet, színe és illata változhat, illetve savas vegyhatása fokozódhat. Még megfelelő higiéniai körülmények között is jóval gyakrabban fordulhatnak elő különböző bakteriális fertőzések.

Ezt is szeretjük