4 súlyos betegség, amit a fejfájás jelez - Biztos, hogy csak nyafog a gyerek?
Látszólag makkegészséges a lurkó, így a szülő elsiklik a panasz fölött - holott lehetséges, hogy nagy a baj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő hajlamos lehet elsiklani a makkegészségesnek tűnő gyerek állítólagos fejfájása fölött, azt gondolva, hogy a kis zsivány így akarja megúszni az óvodát vagy az iskolát, vagy egyszerűen csak egy kis extra figyelmet próbál kicsikarni a környezetéből. Az esetek jelentős részében azonban jóval többről van szó, mint szimulálásról.

A gyakran nagyon is valós tünet hátterében éppúgy állhat orvosi kezelést igénylő fizikai betegség vagy trauma, mint pszichés ok, mely feloldás híján a későbbiekben krónikus fejfájás vagy migrén formájában adhat újra és újra hírt magáról.

Amikor nincs köze az agyműködéshez

A rendszeresen visszatérő vagy szinte állandó fejfájások egy részének semmi köze az agyműködéshez.

Orrmelléküreg-gyulladás

Egy látványos hurutos tüneteket nem mutató, ám makacs orrmelléküreg-gyulladás egyetlen tünete lehet a főleg homloktájon, kétoldalt jelentkező tompa, feszítő, ritkán lüktető fájdalom, mely fokozódik, ha a gyerek előrehajol. Ez esetben a megoldást a fül-orr-gégészeti helyzet rendezése jelenti.

Izomeredetű problémák

A leginkább estére kialakuló, tompa fejfájás gyakran rejtett kancsalság következménye - ekkor a szemmozgató izmok kifáradása az ok.

Hasonlóan izomeredetűek azok a fejfájások, melyek a szabálytalan fogsor és a rossz rágás miatt a rágóizmok, illetve - egy észre nem vett gerincferdülés miatt - a nyakizmok túlterhelésének következményeként alakulnak ki.

Koponyán belüli történések

A fejfájást természetesen koponyán belüli történések is okozhatják. Az agyban ugyan nincsenek fájdalomérzetet jelző idegsejtek, az agyhártyák és a vérerek fala azonban tartalmaz ilyeneket.

Agyduzzadás

Az agyhártyák feszülése, az erek összepréselődése minden olyan esetben létrejön, amikor valamilyen külső - agyrázkódás, napszúrás - vagy belső - vírusfertőzés, vérkeringési vagy vesegondok miatti folyadék-visszatartás - ok következtében az agyállomány duzzadtabbá válik. Az önálló érbetegségek igen ritkák gyermekkorban, agyhártyagyulladás viszont előfordul a számos védőoltás ellenére is - nyilvánvaló, hogy ilyenkor az első tünetek között szerepel a fejfájás.
Ilyenkor a kiváltó ok mellett a duzzadást is érdemes kezelni. Infúzióban vagy szájon át adott folyadékkiürítő gyógyszerekkel jól lehet rendezni ezeket a tüneti fejfájásokat.

Nyomásfokozódás

Ha nincsenek ismert okok, látható tünetek, az agyduzzadás mellett mindig felmerül az egyéb eredetű nyomásfokozódás lehetősége is. Egy, akár jelentéktelennek tűnő koponyasérülés után öt-tíz nappal jelentős méretet elérő agyhártya alatti vérömleny, esetleg egy még lassabban növekedő daganat egyaránt helyet követel a zárt koponyatérben, megnövelve a koponyán belüli nyomást, ami ugyanúgy feszítheti az agyhártyákat, mint az agyduzzadás.

Megerősíti a nyomásfokozódás gyanúját, ha a fejfájáson kívül más tüneteket is észlelsz csemetéden, úgymint a levertség, bágyadtság, hányinger, hányás, lelassult szívműködés, szinte törvényszerűen szédülés, illetve látászavarok - ezeken belül is főként kettőslátás. Ha a gyerkőc panaszai pihentetésre, megnyugtatásra sem szűnnek, netán gyakrabban jelentkeznek, vagy állandósulnak, haladéktalanul fordulj orvoshoz. Tény, hogy neurológiai ok csupán a fejfájós gyerekek nem egészen 1%-ánál mutatható ki - ám csakis a szakember zárhatja ki a nagyobb baj lehetőségét.

Korai neki az iskola?

Közvetetten az is fejfájás kialakulásához vezethet, ha a csemete idő előtt kerül iskolába - beilleszkedési, illetve tanulási problémák ugyanis testi tünetekben is megnyilvánulhatnak. Videónkból megtudhatod, hogy gyerkőcöd iskolaérett-e.

Ha a tünet a lélek jelzése

Nagy felmérések azt mutatják, hogy iskoláskorban a fejfájások bő 80%-ánál semmiféle szervi eltérést nem lehet találni. Ennek a gyötrő és riasztó panasznak valójában jelzésértéke van: olyan feszültség lappang a gyerekben, melyet maga nem tud megoldani, sőt, többnyire nem is tudja közvetlenül megfogalmazni. A legjellemzőbb kiváltó okok közé tartoznak a túlzott elvárások, a megoldatlan konfliktusok, illetve a gyerek túlterhelése különböző foglalkozásokkal.

Csupa olyan tényező, mely miatt a gyermek segítségért kiáltana, ha meg tudná vagy merné fogalmazni a gondjait. A szavak helyett a teste beszél - hiszen születésétől megtapasztalta, hogy, ha beteg, több figyelmet kap.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ha ezeket a jelzés jellegű fejfájásokat nem sikerül rendezni, megvan a kockázata, hogy egy önállósuló fejfájásbetegség alakul ki. Könyvtárnyi tudományos elemzés foglalkozik azzal, hogy milyen mechanizmussal jön létre a migrénes fejfájás, és szinte mindegyikben van utalás arra, hogy e betegek értelmes, igényes, jól tanuló, sokat vállaló gyerekek voltak. Mindennapos tapasztalat, hogy az iskolával, teljesítménnyel, elvárásokkal nemigen törődő lurkók között alig akad fejfájós - belőlük nem lesz migrénes felnőtt.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve alapján készült, mely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük