4 rejtett lelki ok a túlsúly hátterében
Ezért dundi a gyereked
Ha az orvos sem tudja, csemetéd miért kövér, valószínűleg mélyebben kell keresned az okokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem minden gyerkőc egyszálbélű, sovány alkat, azonban a telt alakot és a kövérséget minden esetben meg kell különböztetni. Igaz ugyan, hogy a növőfélben lévő szervezetnek több tápanyagra van szüksége, ez nem jelenti azt, hogy a túlsúly ne lenne ugyanolyan káros a kicsik egészségére, mint felnőttkorban.

Ha tehát csemetéd kövér, számára is az a legjobb, ha nem próbálod szépíteni az igazságot azzal, hogy erős csontú, hanem mihamarabb megpróbálod felderíteni az okokat.

Az első állomás feltétlenül a gyerekorvos legyen, hiszen elképzelhető, hogy a plusz kilók valamilyen egészségügyi probléma következtében kúsztak fel csemetédre, amennyiben azonban a doktor is értetlenül csóválja a fejét, előfordulhat, hogy valamilyen lelki baj áll a háttérben. Ha ez a helyzet, egy gyerekpszichológus segíthet megoldani a problémát, de nem árt, ha te is ismered a lehetséges okokat.

Nem kap elég figyelmet

Ha gyermeked úgy érzi, sokkal jobban lefoglal téged az új kisbaba vagy a munkád, mint az ő gondjai, lehetséges, hogy a csokiban keresi azt a kis plusz örömet, amit tőled nem kap meg. Ezt a helyzetet erősítheti az is, ha sokszor hajlamos vagy dicséretként édességgel kedveskedni csemetédnek, hiszen így tudat alatt a finomság egyenértékű lesz számára az anyai jó szóval. Amikor pedig nincs időd foglalkozni vele, hamar felfedezi, hogy a csokoládé még mindig elérhető, így önmagát próbálja jutalmazni.

Az anyai figyelmet azonban semmi sem pótolja, hasonló helyzetben tehát túlsúlya miatt ne kritizáld gyermekedet, inkább szentelj neki több időt! Ha közösen játszotok, fölöslegessé válhat az édesség, és lassan a plusz kilók is leolvadnak róla, minden különösebb diéta nélkül. Természetesen két gyerkőc között nem könnyű megosztanod a figyelmedet, de a nagyobbik testvérnek az is elég lehet, ha nem zárod ki őt a kicsi körüli tevékenységekből. Megkérheted, hogy ő maga is segítsen, vagy amikor szoptatsz, beszélgethetsz vele.

Megfelelési vágy

A kicsik számára a legfontosabb példakép a szülő, akinek mindig próbálnak megfelelni. Ha azonban elvárásaid túl magasak, és a kis zsenit, a csodabogarat lesed porontyodban, ám ő nem tud eleget tenni vágyaidnak, könnyen lehet, hogy azzal próbál kárpótolni, hogy legalább mindent eltüntet a tányérról, amit elé teszel.

Így szeretne egy kis elismerést kicsikarni belőled, de akkor is előfordulhat, hogy megfelelési vágyból hízik a gyerek, ha otthon mindent megadsz neki. Az ugyanis, amire te befolyással vagy, csak az életének egy szelete, hiszen ovis és iskoláskorától kezdve már mások is hatással lehetnek boldogságára.

Ha az óvónő vagy a tanár követel túl sokat a gyerektől, és ő kínosan próbál teljesíteni, ám az elvárások felülmúlják képességeit, előfordulhat, hogy bánatában az ételhez menekül. Ebben az esetben érdemes fontolóra venned, hogy másik iskolába add a kicsit, hiszen egy új helyen talán testre szabottabb elvárásokkal találkozik majd.

Kisebbségi érzés

A kövér gyerekeknek nem könnyű a dolguk az iskolában, hiszen köztudott, hogy gyakran válnak a vagány csemeték piszkálódásainak célpontjaivá. Nem biztos azonban, hogy porontyodat azért kezdik az iskolában csúfolni, mert dundi: előfordulhat az is, hogy a piszkálódás miatt kezdett egyre többet enni. Ha a kicsi nem szeret iskolába járni, észrevehetően kerüli a többiek társaságát, és a közösségi eseményeken sem vesz részt szívesen, lehet, hogy ez áll a probléma hátterében.

Amennyiben egy gyerkőcnek nincsenek barátai, mert túlságosan visszahúzódó, vagy valamilyen egyéb ok miatt elfordulnak tőle a többiek, könnyen vigaszként nyúlhat az ételhez.

Ahhoz, hogy ezt a helyzetet orvosold, nem biztos, hogy elég a diéta, hiszen, ha a csúfolódás és a kiközösítés volt előbb, nem pedig a túlsúly, akkor mindez hiábavaló. Hasonló helyzetben ajánlott szakemberhez fordulnod, hiszen ő segíthet pontosan felderíteni annak okait, miért nem találja a kicsi a helyét a kortársak között.

Depresszió

A bánatevés fogalma gyerekkorban sem ismeretlen. Bár a szülők hajlamosak az apróságok lelki problémáit kevésbé komolyan venni, ők is lehetnek depressziósak. Egy rossz ovi, hirtelen haláleset vagy a családban beállt változás is zavart okozhat a kicsi lelkiállapotában, melyen egyesek idővel túlteszik magukat, másoknak azonban segítség nélkül nem megy. A kutatások eredményei szerint a fiúknál gyakrabban fordul elő a súlyproblémákkal kapcsolatos depresszió, de lányoknál is van rá példa.

Ha gyermeked hangulatában az utóbbi időben változás állt be, zárkózott és tartósan levert lett, mindezek mellett pedig egyre gyakrabban nyúl az ételhez, feltétlenül fordulj vele gyerekpszichológushoz vagy pszichiáterhez!

Ahhoz, hogy a probléma megszűnjön, először az esetleges okokat kell rendezned, enélkül ugyanis csemetéd képtelen lesz lefogyni.

Ezt is szeretjük