4 jel, hogy indigó a gyerek
És 4 tipp, hogy kezeld
Az indigók küldetéssel érkeznek a Földre. Ismerd fel, ha gyermeked közéjük tartozik, és segítsd rendkívüli adottságai kibontakoztatásában!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Indigógyerekek - ezt a fogalmat egyre gyakrabban halljuk, gyakran úgy emlegetik őket, mint az új idők gyermekei vagy a holnap gyermekei. Ezoterikus körökben hatalmas spirituális adottságok birtokosainak mondják őket, akik intuíciójukra hagyatkozva majd békességet teremtenek a világban.

Mivel az indigók sok tekintetben kilógnak társaik közül, környezetük hajlamos félreértelmezni egyes megnyilvánulásaikat - emiatt pedig megeshet, hogy a nagy reményekkel érkező gyerek élete félresiklik. Ismerd fel, ha indigó a gyereked, és tudd meg, miként neveld, hogy teljesíthesse feladatát.

Meghatározó magatartási jegyek

Az ezoterikus felfogás szerint azok a gyermekek minősülnek indigónak, akik meghatározott magatartási jegyet mutatnak.

Tudja, mit akar

Az indigógyermekek már egészen fiatalon is rendkívül önérzetesek, és ezt szüleik számára is egyértelművé teszik. Legtöbbször pontosan tudják, hogy mit akarnak. Ha egy indigógyermek kijelenti, hogy én ezt akarom, akkor csak nagyon nehezen befolyásolható.

Az egyszerű tiltás hatástalan, világos meggyőző magyarázatra van szükség, hogy szándékától elálljon, véleményét megváltoztassa, vagy legalábbis kétséget ébressz benne.

Türelmetlenség és impulzivitás

Az ilyen személyiségjegyekkel rendelkező gyermekek többsége képtelen nyugodtan ülni, állandóan mozgásban van, csak nagyon nehezen tud egy dologra koncentrálni, figyelme könnyen terelhető. Az e csoportba tartozó gyermekek élénken tiltakoznak olyan dolgok ellen, amit más gyermekek minden nehézség nélkül elfogadnak - a várakozás például rendkívül megterhelő számukra.

Nagyfokú érzékenység

Az indigógyermekek rendkívül érzékenyek. Pontosan megérzik, ha valaki elutasítja őket. Általában nagyon korán észreveszik, hogy ők mások, mint kortársaik. Amennyiben az a benyomás alakul ki bennük, hogy a többi gyermek nem tart igényt a társaságukra, esetleg agresszívan reagálnak.

Intelligencia és kreativitás

Az indigógyermekek kifejezetten fogékonyak az újdonságra, tudásvágyuk rendkívüli. Mindent megpróbálnak önállóan felfedezni. Gyakran teljesen önálló elgondolásaik vannak bizonyos kérdések megoldásáról. Mások számára ezek alapvetően szokatlannak tűnnek, ezzel együtt gyakran célravezetőnek bizonyulnak. A legtöbb indigógyerek rendkívül kreatív, sokan közülük az átlagot messze meghaladó intelligenciával rendelkeznek.

Így kezeld!

Mint bizonyára a fentiekből is kitűnik, egy indigógyermek közelében az élet bizony nem egyszerű. Az alábbi tanácsok megkönnyítik a dolgodat, miközben gyermeked egészséges személyiségfejlődését is elősegítik.

Ne minősítsd a gyereket!

Ne illesd negatív jelzőkkel, minősítésekkel csemetédet. Számára ez megalázó, és rontja önértékelését. Még azt is gondolhatja, hogy valóban ostoba lehet, ha szülei így látják. Amikor valami olyasmit tesz, ami elképzeléseidnek nem felel meg, mondd inkább azt: nagy ostobaság volt, amit véghezvittél, de hát mindenki követ el hibákat. Így nem a gyermeket minősíted negatívan, hanem cselekedeteit.

Könnyítsd meg számára a beilleszkedést!

Akár az indigók táborába tartozik csemetéd, akár nem, a közösségbe való beilleszkedés nehézséget jelent számára. Ismerd meg a leggyakoribb óvodáskori magatartászavarokat videónkból, hogy megtudhasd, mikor érdemes szakember segítségét kérned!

Indokold meg az utasításaidat!

Ha szülőként azt kívánod, hogy gyermeked tegyen meg valamit, indokolnod kell utasításodat. Különösen az indigógyermekek ellenkeznek a részletes magyarázat nélküli felszólítások esetén. Fontos, hogy az indoklás érthető és őszinte legyen.

Adj neki döntési jogot!

Nem kizárólag a szülőknek kell minden esetben eldönteni, hogy mi történjen a családban. A szülő-gyermek kapcsolat sokszor érezhetően javul annak következtében, hogy a gyermek - életkori sajátosságaihoz mérten - részt vesz az ilyen döntésekben. Minden lehetséges esetben meg kell hagyni neki a választás lehetőségét. Természetesen, ha döntése veszélyes helyzetet teremtene, szülőként közbe kell lépned.

Bízz meg csemetédben!

Ahelyett, hogy tiltással tartanád vissza az általad veszélyesnek ítélt cselekvésektől, inkább meg kell találni a módját valamiféle áthidaló megoldásnak. Ilyennek tekinthetjük azt az esetet, amikor együtt használjátok a játszótéri csúszdát, mert a gyermeknek még kockázatos lenne egyedül felmászni a létrára.
Ragadj meg minden alkalmat arra, hogy - akár naponta többször is - éreztesd gyermekeddel szeretetedet. Egy rövid ölelésre, egy szeretetteljes gesztusra mindig kell időt szakítanod.

Az ölelésre vágyó gyermeket nem szabad visszautasítani, legfeljebb, ha ezt a helyzet nem engedi meg: mondjuk gépkocsivezetés közben. Ám akkor is el kell magyarázni neki, hogy kívánsága most éppen miért nem teljesíthető.

Cikkünk Simone Harland Hiperaktív vagy indigó? című könyve alapján készült.

A hiperaktív gyermekeket környezetük nehezen érti meg és fogadja el. Gyakran komoly problémát jelentenek szüleiknek, nevelőiknek és tanáraiknak. A legtöbb esetben orvosi, gyógyszeres kezeléssel próbálnak segíteni rajtuk. A hiperaktív gyermekek között sok nagyon tehetséges is akad, ők az úgynevezett indigógyermekek. Az állandó alacsony követelményi szint miatt türelmetlenek és nyugtalanok.
Fontos, hogy a szülők és a gyermekek, továbbá a tanárok és az orvosok is felismerjék, hogy mi idézte elő a gyermek hiperaktivitását, és milyen kezelés bizonyul a leghatásosabbnak - lehetőség szerint gyógyszer nélkül.

Kiadja a Mérték Kiadó.
A könyv ára 1599 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük