4 durva magzatkárosító, amiről nem hallottál
Nem csak az alkohol és a cigaretta káros. Tudd meg, milyen veszélyek leselkednek születendő gyermekedre, hogy időben megelőzhesd a bajt!

beauty and style
Top olvasott cikkek
A környezeti ártalmak és bizonyos életmódbeli szokások nemcsak koraszüléshez vezethetnek, de súlyos magzatkárosító hatásuk is lehet. Szerencsére egy kis odafigyeléssel és elővigyázatossággal a veszélyforrások nagy részét könnyedén kiiktathatod: tudd meg, terhességed alatt mi minden jelenthet veszélyt a babára, és hogyan előzheted meg a bajt.
 

Túlsúly

A kóros túlsúly az anya szempontjából is egészségtelen, de a kicsi számára még veszélyesebb, hiszen számos magzati, illetve csecsemőkori rendellenesség hátterében a kilók állnak.

Egy, a közelmúltban végzett vizsgálat során bebizonyosodott: ha az anya testtömeg-indexe magas, a duplájára nő a valószínűsége annak, hogy gyermeke nyitott gerinccel születik, illetve mintegy 30%-kal nagyobb a magzati szívrendellenességek kialakulásának veszélye.

A túlsúlyos kismamák esetében gyakoribb a méhen belüli magzathalál, valamint a születést követő első hónapokban bekövetkező csecsemőhalál is. Ha túlsúlyos vagy, nagyobb a kockázata annak is, hogy császármetszéssel kell megszülnöd a babát, mert nem tudnád kihordani.

Így előzd meg!

Amennyiben súlyproblémákkal küzdesz, feltétlenül iktass be egy diétát, még mielőtt teherbe esnél, azonban kérd ki szakember véleményét is, hogy ne fogyj le túl hirtelen. Ha már várandós vagy, ne próbálj diétázni, és ne szedj fogyasztó tablettákat sem. A baba érdekében inkább az étrendeden változtass: kérj tanácsot egy dietetikustól, hogy napi tápanyagbeviteled biztosítson mindent, amire a babának szüksége van, de ne vezessen további súlygyarapodáshoz. Fogyassz minél több rostban és összetett szénhidrátokban gazdag ételt, de ügyelj arra, hogy a glikémiás indexük alacsony legyen. Ha orvosod egyetért vele, a terhességgel együtt járó súlygyarapodás mértékét testmozgással is csökkentheted.
 

Vegetáriánus étrend

A terhesség alatt nagymértékben megnövekszik a szervezet fehérjeigénye - a várandós nőnek naponta hét grammal több fehérjére van szüksége. A legkézenfekvőbb fehérjeforrást természetesen a húsok jelentik, ha azonban vegetáriánus vagy, az még nem jelent veszélyt a baba egészségére, ha nem fogyasztasz ilyen jellegű táplálékot.
 
Annál nagyobb kockázatot jelent, ha terhességed alatt nem vagy hajlandó tejet, tejtermékeket, illetve tojást sem enni. A tapasztalatok szerint a szigorúan vegetáriánus anyák gyermekei az elégtelen fehérjebevitel miatt alulfejletten jönnek világra, sőt, a szakemberek feltételezik, hogy hosszabb távon különböző idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek náluk.
 

Így előzd meg!

Ha még a terhesség idején sem szeretnéd feladni a vegán étrendet, áthidaló megoldásként szóba jöhet a komplettálás. A hangzatos elnevezés a növényi eredetű ételek tudatos kombinálását jelenti, hogy az alapanyagok teljes értékű táplálékot alkossanak. De jó, ha tudod, hogy a módszer hatékonyságát számos orvos megkérdőjelezi.
 
Születendő gyermeked szempontjából az a legbiztonságosabb, ha az állati és a növényi fehérjeforrások egyenlő arányban vannak jelen étrendedben. Az olajos magvak és a hüvelyesek sok fehérjét tartalmaznak, de emellett rendszeresen fogyassz tejet és tejtermékeket, valamint tojást is. Az orvos engedélyével fehérjetartalmú étrend-kiegészítőt is szedhetsz.

Liszteriózis

A liszteriózis elnevezésű betegség felnőttek esetében nem súlyosabb, mint egy influenza. A várandósság és különösen az első trimeszter idején azonban fokozza a vetélés, a magzati elhalás, a koraszülés, valamint az agyvelő- és tüdőgyulladás kockázatát.
 
A baktérium fő táptalaját a nem megfelelően hőkezelt tejtermékek, a máj és az abból készült ételek, valamint a lágy sajtok jelentik. Előfordulhat még húsokban és húskészítményekben, valamint nyers zöldségekben is.
 

Így előzd meg!

Ha szeretnéd elkerülni a fertőzést, ügyelj rá, hogy mindig moss kezet, különösen, ha nyers húst, zöldséget vagy gyümölcsöt érintettél. A húsokat alaposan süsd át, illetve főzd meg, és kizárólag pasztőrözött tejet, illetve abból készült tejtermékeket fogyassz. A hűtőszekrényt gyakran olvaszd le, és mosd ki ecetes vízzel. Ügyelj arra, hogy hőmérséklete mindig 5°C alatt legyen, és még ekkor se tárold benne sokáig az élelmiszereket.

Stresszhatások

Egy finn kutatás eredményei bebizonyították, hogy a stressz is életre szóló betegségeket okozhat. Ha az anyát a várandósság idején tartós stressz érte, a csecsemő nagyobb valószínűséggel lett cukorbeteg vagy depressziós, de a magas vérnyomás is gyakrabban előfordult. A vizsgálatok során fény derült arra is, hogy a lányok érzékenyebbek mamájuk mindenkori lelkiállapotára, mint a fiúk, továbbá, hogy fiatal édesanyák esetében a stressz nagyobb mértékű károsodást okozhat a kicsi egészségében.

Így előzd meg!

Ha nem is áll módodban teljes mértékben kiiktatni környezetedből a stresszt okozó tényezőket, számos módon ellensúlyozhatod őket. Az egyik legjobb ellenszer a pihenés: munka közben rendszeresen tarts néhány perces szüneteket, és mozgasd meg a végtagjaidat.

A második trimesztertől kezdve pontosan érezheted, mikor fogy el a baba türelme, ugyanis stressz hatására bekeményedhet a hasad. Ilyenkor feltétlenül feküdj vagy ülj le, és a külvilágot kizárva próbálj ellazulni. Ha teheted, járj kismamajógára.

A gyakorlatok amellett, hogy kíméletesen nyújtanak és erősítenek, kiválóan oldják a stresszt is. Ugyancsak remek feszültséglevezető az aquanatal elnevezésű vízi mozgásforma is, melyet kifejezetten várandós anyák számára fejlesztettek ki.

Nyugtatókat, illetve nyugtató hatású készítményeket kizárólag orvos engedélyével szedj, mert olyan komponenseket - például orbáncfüvet - tartalmazhatnak, melyek veszélyeztetik születendő gyermeked egészségét. Minden további nélkül fogyaszthatsz viszont napi egy-két csésze citromfűteát.
Ezt is szeretjük