18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

3 tipikus szülői magatartás, ami miatt félresiklik a gyerek szexualitása

Érzelmi és nemi kapcsolataiban egyaránt boldogtalan lesz.

A szakemberek már régóta foglalkoznak a gyermeki szexualitással, sok édesapa és édesanya szemében mégis egyfajta tabunak számít. Mindez valahol érthető is, hiszen nem könnyű a szülőnek szembenéznie azzal, hogy csemetéje valójában szexuális lény, mégpedig születése pillanatától. Mások igyekeznek a lehető legnyíltabban kezelni a kérdést, ám akaratlanul áteshetnek a ló túloldalára.

A későbbiek során pedig mind a tiltás, mind a lazaság az érzelmi és nemi kapcsolatok problémáiban nyilvánulhat meg. Tudd meg, melyek azok a nevelési bakik, melyek rossz irányba vihetik a kicsi szexualitását.

Ha nincs érdemi felvilágosítás

Sok szülő már attól zavarban érzi magát, ha a gyerek valamilyen szexualitással kapcsolatos témát vet fel - a felvilágosítás pedig valóságos rémálom számukra, ezért, amíg csak lehet, halogatják, illetve néhány semmitmondó szóval zárják le a beszélgetést.

Pedig számos tanulmány bizonyítja: azok a gyerekek, akik érdemi választ kapnak a testiséggel kapcsolatos kérdéseikre, kamaszként később - és nem utolsósorban a bizalmukra méltó partner révén - ismerkednek meg a nemi élettel, míg a felvilágosítást nélkülözni kénytelen társaik hajlamosak nyakló nélkül belevetni magukat az ismeretlenbe.

Ám ennek az ellenkezőjére is bőven van példa: ha a szülők egyfajta tabuként kezelik a nemiséget, gyermekük gátlásokkal teli felnőtté válhat - az ily módon keletkező elfojtásai pedig szerencsétlenné tehetik kapcsolataiban.

A tapasztalatok szerint a felvilágosítás a legkevésbé sem ördöngösség, sőt, az sem törvényszerű, hogy kényelmetlen vagy egyenesen kínos legyen a szülő számára. Ha nem tudod, miképp fogj hozzá, kattints ide!

Bűntudatkeltés - akaratlanul

A maga módján már a pár éves gyerkőc is érdeklődést mutat a szexualitás iránt. Megfigyeli a felnőttek külső jegyeit és kapcsolatait, mint ahogy önmagát is felfedezi. Nemi identitásának kialakulásában jelentőséggel bírhatnak a különböző szerepjátékok is, mint az orvosos vagy papás-mamás. Kevés szülő van, akit mindez nem ér készületlenül, és akadnak, akik zavarukban túl is reagálják az efféle helyzetet - ami hosszabb távon lényegében ugyanazon következményekkel járhat, mint az érdemi felvilágosítás hiánya.

Ezt megelőzendő, mielőtt bármit mondasz vagy teszel, gondolj arra, hogy a szexuális kíváncsiság felébredése természetes velejárója a fejlődésnek. Soha ne éreztesd a gyerkőccel, hogy szégyellnie kellene magát emiatt, és főleg ne szidd, büntesd vagy szégyenítsd meg. Természetesen elvárhatod - sőt, el is kell várnod - tőle, hogy ilyen irányú érdeklődését a megfelelő időben és helyen juttassa kifejezésre. Ugyanakkor tudatosítsd benne, hogy mindebben semmi megbotránkoztató nincs, amíg másokat nem zavar.

Túlzott lazaság

Manapság bárhová nézünk, szinte mindenhonnan szexuális tartalmú üzenetek áradnak felénk, a legkülönbözőbb kontextusokban - de leginkább a boldogság, a sikeresség és a hatalom szimbólumaként feltüntetve a testiséget. A fentiek fényében nem is meglepő, hogy sok szülő sokkal lazábban kezeli a szexualitást, mint az előző generációk: minden további nélkül mutatkoznak a gyerek előtt meztelenül, és azt sem fogják fel tragikusan, ha a lurkó esetenként szexuális tartalmú filmekbe, oldalakba, sajtótermékekbe botlik.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindezekeknek köszönhetően a gyerkőcben könnyen kialakulhat a tévhit, miszerint ahhoz, hogy bármit is elérjen, okvetlenül szüksége van szexuális vonzerőre - és, mivel értékrendjében a testiség kerül előtérbe, szinte borítékolható, hogy nagykorában érzelmileg kielégítetlenné válik.

Fontos tehát a nyitottságban is valamiféle mértéket tartani. Semmi baj nem történik, ha a gyerkőc időnként meglát ruha nélkül, de ne csinálj ebből rendszert. Természetesen nem kell letiltanod a tévéről, számítógépről vagy különböző kiadványokról sem, ám szűrd meg a tartalmat, és segíts a gyereknek más, a korának megfelelő elfoglaltságokat is keresni. És ami a legfontosabb: beszélj neki a szex lényegéről, ami pedig nem maga az aktus, hanem két ember szerelmének a betetőzése.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük