3 tipikus ok a túlsúly hátterében - Nem a sulibüfé miatt hízik a gyerek
A szokásoknak és a szülői mintának nagyobb hatalma van, mint hinnéd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai tanintézetekből évek óta igyekeznek a sok cukrot, sót és zsiradékot tartalmazó üdítőitalokat és hamburgerféléket kitiltani, mert úgy vélték, hogy a mind több elhízott gyerek az iskolákban könnyen elérhető, egészségtelen tápanyagok miatt lesz dundi.

Az iskolákban végzett nagyszabású vizsgálat kimutatta, hogy ez vaskos tévedés - írja Matos Lajos, az MTI szakértője.

Az elhízás már gyermekkorban kezdődik

Az Egyesült Államok a kövérek országa lett és az elhízás már gyermekkorban kezdődik. A legújabb statisztikai adatok szerint az amerikai iskolákban az utolsó 40 esztendőben a kövérek száma megháromszorozódott. A média az utóbbi időben sokat foglalkozott azzal, hogy az iskolai büfék és a cukros üdítőitalokat kínáló automaták bevétele az iskola gazdasági nyeresége, ezért az intézményi vezetés erősen érdekelt ebben az üzletben.

Fókuszban az iskolai büfék

Jennifer Van Hook, szociológiai és demográfiai professzor és tanítványa, Claire Altman ennek alapján úgy vélte, hogy megvizsgálja, talál-e összefüggést a tizenévesek iskoláiban az eladott egészségtelen ételek és italok, valamint a gyerekek elhízása között.

A vizsgálat 1998-1999-ben indult az amerikai óvodákban, és a kutatók ebből a gyermekközösségből emeltek ki csaknem 20 ezer ötödik osztályost, akik 2003-2004-ben 10-11 évesek, illetve nyolcadikost, akik 2006-2007-ben 13-14 évesek voltak. Megvizsgálták, hogy az egyes iskolák milyen arányban kínálták a cukros üdítőket, illetve chipseket és hamburgereket.

A fiatalabb korosztályok iskoláiban a hizlaló ételek a tanintézetek 60%-ában voltak jelen, a nyolcadikosok iskoláinak 86%-ában. A tudományos értékelés szerint az idősebb gyerekek iskoláiban több gyerek juthatott hozzá az egészségtelen ennivalóhoz, ennek ellenére a túlsúlyos és kövér gyerekek aránya nem különbözött. Valójában a tényleges eredmény fordítottnak bizonyult: a súlytöbblet az ötödikesek körében 39%-os volt, a nyolcadikosoknál 35%. A vizsgálat eredményeit a Sociology in Education szakfolyóirat közölte.

A kövérség valódi okai

Van Hook professzor hangsúlyozta, hogy a gyerekek elhízását nem az iskolai büfék választéka okozza. A probléma az alábbi okokra vezethető vissza.

Kapkodás az iskolában, nassolás otthon

Az iskolában a tanulóknak nincs sok ideje enni - általában túlságosan is gyorsan gyűrik magukba az ennivalót. Az igazán veszélyes, állandó majszolást jelentő időszak otthon a TV előtt vagy a számítógépes játék közben van. Ilyenkor a gyerek észre sem veszi, hogy tulajdonképpen már rég jóllakott, és számolatlanul csúsznak le a kalóriák.

A szülői minta hatalma

A fenti veszély kiváltképp fenyeget, ha a szülői minta is a folyamatos evészet. Azoknak a szülőknek, akik maguk is előszeretettel majszolnak egyéb tevékenységek közepette, a gyerekeik jellemzően követik a példájukat - és felnőttkorukra, de nemritkán már óvodásként vagy iskolásként is túlsúlyossá válnak, illetve elhíznak.

Tévhiten alapuló étkezési szokások

Sok szülő még ma is úgy gondolja, hogy a kiadós, zsírban és szénhidrátban gazdag ételek nélkül nem fejlődik megfelelően a gyereke -  holott ez a fajta étrend hosszabb távon éppen hogy kárára válhat a csemetének, és itt messze nem csupán a túlsúlyosságról vagy az elhízásról van szó.

Kellő fehérjebevitel híján például nem tud miből építkezni a szervezet, a tartósan fennálló C-vitamin-hiány pedig a többi közt növekedési zavarhoz, izomgyengeséghez, vérszegénységhez vezethet. Bizonyos ételek közvetetten hozzájárulhatnak a hiperaktivitás kialakulásához, míg mások pszichés problémákat okozhatnak. Akadnak olyan egészségesnek kikiáltott, ám a legkevésbé sem ideális táplálékok is, amelyek az agyműködést akadályozzák - ez pedig nemcsak a gyerek mentális fejlődésére, hanem voltaképpen a későbbi boldogulására is rányomja a bélyegét.

Ezt is szeretjük