3 tipikus nevelési baki
Ezért nem hallgat rád a gyerek
Előbb-utóbb minden gyerek feszegetni kezdi határait. Tudd meg, miért nem bírsz vele az efféle helyzetekben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába a szép szó, a dorgálás, a büntetés kilátásba helyezése, a kis renitens csak nem akar hallgatni rád? Valójában egy teljesen természetes jelenségről van szó - minden gyerek életében eljön az az időszak, amikor ki kell próbálnia, meddig terjednek a határai, ennek érdekében pedig előszeretettel vet be a felnőttek szemében nehezen tolerálható eszközöket.

A gondot inkább az okozza, hogy a mamák-papák jellemzően olyan - generációkon átívelő - módszerekkel iparkodnak jobb belátásra bírni csemetéjüket, melyek legfeljebb pillanatnyi eredményt hoznak, hosszabb távon pedig többet ártanak, mint használnak. Tudd meg, melyek ezek.

Alkalmazkodás a gyerek hangneméhez

A gyerekek utolérhetetlen képességgel tudják belevonni szüleiket egy-egy helyesnek éppen nem mondható viselkedési formába, hiszen anya vagy apa legyen a talpán, akinél a lurkó eltúlzott megnyilvánulása hallatán nem szakad el a cérna, és nem vág vissza ugyanabban a hangnemben.

Bizonyára porontyod is tökéletesen tisztában van azzal, mit kell mondani vagy tennie ahhoz, hogy téged kiverjen a víz - a skála a siránkozástól kezdve a hisztin keresztül egészen a jelenet rendezéséig terjedhet. Ha pedig te idomulsz az ő hangneméhez, végül egy totális háborúban találod magad, amiből csak látszólag kerülhetsz ki győztesként.

Az elfogadhatatlan hangnem megváltoztatásának kulcsa, hogy nem idomulsz a miniatűr ordító dervishez - azaz nem mész bele a játékba. Ehelyett számolj el háromig, majd próbálj meg valamilyen kellemes és értelmes mondattal reagálni, például: ne beszéljünk így egymással!

Fontos, hogy lehetőség szerint mély hangon beszélj, ez ugyanis - túl azon, hogy nyugtatóan hat a méregzsákra - tekintélyt hordoz. Persze szinte biztosra vehető, hogy első próbálkozásra nem érsz célt, ám, ha következetes maradsz, hamarosan élvezheted ez irányú erőfeszítéseid gyümölcsét.

Rosszul kommunikált szidás vagy büntetés

Felnőtt fejjel úgy vélheted, a szidásnak vagy a büntetésnek eléggé egyértelmű üzenete van - ám nem biztos, hogy csemetéd is így látja. Természetesen adódhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a fenti retorziókra, ám korántsem mindegy, miképpen kommunikálod őket.

A szemkontaktus és mimika hiánya

Konfliktushelyzetben sok szülő hajlamos a gyerek feje fölött beszélni. Ilyenkor a hangerő egyre nő, miközben a tényleges információ elsikkad, hiszen a kommunikáció nagy része a szemkontaktus, illetve a mimika révén zajlik. Ha így teszel, csemetéd elég kis valószínűséggel fogja megérteni azt, amit mondasz, hiszen nem látja az arcodat.

Nem egyértelmű megfogalmazás

A szidás vagy büntetés nem elég hatékony - rosszabb esetben pedig csak olaj a tűzre -, ha nem magyarázod el a gyereknek az ok-okozati összefüggést valamely megnyilvánulása, valamint annak végeredménye között. Fontos tehát, hogy elmagyarázd neki, mi miért történik. Fogalmazz világosan és pontosan, és minden körülmények között őrizd meg a nyugalmadat.

Ha csemetéd azt kiabálja, hogy ez nem igazság, akkor visszakiabálás helyett kérdezd meg tőle, hogy szerinte mi lenne igazságos. Majd kérdezz tovább mindaddig, amíg nem találtok valamilyen mindkettőtök számára elfogadható megoldást - ami persze nem jelentheti azt, hogy csemetédnek nem kellene viselnie szavai vagy tettei következményeit, de bizonyos enyhítéseket kaphat, ha megígéri, hogy kiküszöböli a csorbát.

Lelki bajok

A kezeletlen gyerekkori lelki bajok egy életen át éreztethetik hatásukat. Tudd meg videónkból, melyek ezek, és előzd meg a bajt!

Az együttérzés hiánya

Ha rossz passzban vagy, az utolsó dolog, amit hallani szeretnél egy barátnődtől, az amatőr pszichologizálás: lépj túl rajta, engedd el, holnap másképp fogod látni, és más hasonló mondatok. Hiszen - mint minden ember - bizonyára te is arra vágysz, hogy valaki úgy igazán meghallgasson, és érezzen együtt veled, negatív érzelmeidet és gondolataidat ugyanis ezáltal tudod kitörölni a rendszeredből.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A gyerekek ugyanilyenek. Mindannyian elkövetnek kisebb-nagyobb baklövéseket, ám, ha a szidás vagy büntetés mellett egy kis együttérzést is kapnak szüleiktől, legközelebb valószínűleg nem esnek bele ugyanabba a hibába. Ha tehát csemetéd helytelenkedett, igyekezz a probléma gyökeréig ásni - azaz ismerd meg azokat az érzéseit, melyek az adott megnyilvánulásra késztették. Hozd a tudomására, hogy megérted, ami benne zajlik. Ez természetesen nem mentesítheti a következmények alól, de megerősíted benne, hogy csak az ellen a bizonyos rosszaság ellen van kifogásod - magát a gyerkőcöt ugyanúgy szereted, mint korábban.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő! című könyve alapján íródott, mely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük