3 ok, amiért ne segíts a gyereknek, a szakember szerint
Ezt tedd helyette
Maria Montessori évtizedes gyereknevelési elvei a mai napig sem veszítették érvényüket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Maria Monessori nevelési elvei mintegy százéves múltra tekintenek vissza, ám a mai napig sikeresen alkalmazhatod őket a mindennapok során.

Az olasz orvos, pszichológus és pedagógus ugyanis a szigorból vagy akár csak féltésből fakadó korlátozás helyett a szabadságot részesíti előnyben a gyereknevelés során - természetesen az ésszerűség határain belül.

Függetlenné és önállóvá válik

Ahogyan a gyermek lassanként halad előre a maga útján, egyre világosabban és őszintébben nyilatkozik meg, illetve mutatja meg igazi természetét.

Jól teszed, ha nemcsak önmaga kibontakoztatásában támogatod csemetédet, hanem olyan tevékenységekre is ösztönzöd, amelyeket - ha nem is mindig könnyen, de - el tud végezni.

Ahogy életkora lehetővé teszi, meg kell tanítanod őt segítség nélkül járni, szaladni, emeletre fel- és lemenni, elejtett tárgyakat felvenni, felöltözni, levetkőzni, mosakodni és arra, hogy érthető módon közölje szükségleteit. Néha ugyan egyszerűbbnek tűnhet elodázni az egyes tanulási fázisokat, mondván, hogy előbb-utóbb úgyis sor kerül rájuk, ám ne engedj a csábításnak.

Gyermeked ugyanis a fentiekkel egyetemben mintegy észrevétlenül elsajátítja az autonómiára való képességet - így pedig szinte biztos, hogy boldogabb és sikeresebb felnőtté válik, mint azok a társai, akiket lépten-nyomon kiszolgálnak.

Értékelni fogja önmagát

A saját erejéből elért eredmény a gyerek lelkét is nemesíti - különösen, ha meg is dicséred őt minden ilyen alkalommal. Tapasztalni fogod, hogy így az apróság erkölcsileg magasabb rendűvé válik, mint az, akit tehetetlen, mindenre alkalmatlan teremtményként kezelnek. Ezt a belső felszabadulást egyfajta méltóságtudat kíséri.

Ha a gyermek büszke lehet a teljesítményére, a későbbiek során közömbös marad a sok külső kísértéssel szemben - akinek megengedik, hogy önmagát nevelje, nem hallgat alsóbb rendű ösztöneire. Ezért hagyd el a hagyományos jutalmakat és büntetéseket, és a kicsi munkájának szelíd irányítására szorítkozz.

Kialakul a jelleme és a felelősségérzete

Megesik, hogy a gyermek egyes erőfeszítéseit nem koronázza siker. Ám ez egyáltalán nem baj, sőt, egyenesen kívánatos, hogy a kicsi megtapasztalja, hogy időnként bizony csak rögös úton juthat el a céljához - hiszen nem lesz ez másképp a továbbiakban sem. Ráadásul így lehetősége nyílik arra, hogy - a korának megfelelő szinten - felfedezze saját gyengébb pontjait, és azok fejlesztésére törekedjen, miközben kitartást és következetességet tanul.

Természetesen ilyen fokú jellemfejlődésre a gyerkőc csak akkor képes, ha magáénak tudhatja a szülő elfogadó-támogató szeretetét. Ha tehát porontyod valamit rosszul csinál, feddés vagy pláne büntetés révén ne kelts benne szégyenérzetet vagy lelkiismeret-furdalást, inkább késztesd arra, hogy helyrehozza a malőrt.

Ha például leeszi az asztal, ne szidd össze, ne helyezz kilátásba semmiféle retorziót, viszont ragaszkodj ahhoz, hogy letakarítsa az asztalt. Így lassacskán felismeri, hogy minden, amit mond vagy tesz, következményekkel jár, és fokozatosan kialakul benne a felelősségérzet is, ami segít abban, hogy felnőttként sikeresen megbirkózzon egy-egy problémával.

Cikkünk Maria Montessori A gyermek felfedezése című könyve segítségével íródott.

Montessori meggyőződése, hogy csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyerek számára boldog gyermekkort és a képességek optimális fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyerekek fejlődésének törvényszerűségeit, az egyes gyerekek különböző adottságait, természetes igényeit, és ehhez igazítjuk pedagógiai magatartásunkat. Nem új pedagógiát teremtett - írja később -, csak felfedezte a gyereket, és ehhez alkalmazkodva készített megfelelő eszközöket, fogalmazta meg - a régitől merőben eltérő - pedagógiai elvárásait.

Kiadja a Cartaphilus Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük