3 étel, amivel tudtodon kívül mérgezed a gyereket

Egyes egészségesnek, sőt, egyenesen nélkülözhetetlennek tartott élelmiszerek súlyos testi és lelki betegségekhez vezethetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan ételféleség van, amely valamikor egészségesnek számított, ám a mai szennyezett, vegyszerekkel és adalékanyagokkal teli világban egyre több embernél intoleranciát válthat ki - azaz valójában méreg a szervezet számára.

Az ételintoleranciának ugyanis egyenes következménye az anyagcserezavar, amely egyebek közt puffadás, hasi fájdalmak és hasmenés formájában nyilvánul meg, hosszabb távon pedig olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint az irritábilis bélszindróma.

Jelenleg az európai népesség 15-30%-a szenved ételintoleranciában. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és a kisgyerekek, akiknek a szervezete még kevésbé tud védekezni a külvilágból érkező támadásokkal szemben.

Tudd meg, milyen élelmiszerekkel árthatsz a legjobb szándékod ellenére is csemetédnek, és milyen alternatívákkal válthatod ki azokat.

A tej élet, erő, egészség?

Tízből egy ember érint a laktózintolerancia, melyet az élet, erő, egészség zálogának tartott tej vált ki.

A betegség kialakulása a laktáz hiányára vezethető vissza - ez a bélben termelődő enzim lenne ugyanis felelős a tehéntejben és tejtermékekben található laktóz lebontásáért.

Laktázhiány esetén tehát a szervezet nem tudja megemészteni a laktózt, amelyet ekkor a bélflóra baktériumai használnak fel, és a gáztermelés miatt puffadás, fájdalom és néha hasmenés jelentkezik. A laktózintolerancia nagyon gyakori kisgyerekeknél, és amióta egyre több anya mond le a szoptatásról, az esetek száma csak növekszik.

Vitamindús ételek gyerekeknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A problémát kiváltó tej biztonságos és finom alternatívája a diófélékből készült tej. A diótejeket nagyon könnyű elkészíteni. Általános szabály, hogy egy rész diót adunk három rész vízhez, 100 g dió és 500 ml szűrt víz pedig még több gyereknek is bőven elég reggelire. A legjobb dióféle erre a célra a mandula és a kesudió.
Egyszerűen tedd robotgépbe vagy turmixgépbe a diót és a vizet, és dolgozd simára. ezután szűrd át egy finom szövésű muszlinkendőn, és adj hozzá kevés mézet, vaníliát vagy szerecsendiót. A diópépet is felhasználhatod, például egy összetört banánhoz keverve. Tehetsz hozzá néhány szem apróra vágott datolyát is, az így kapott krémet pedig teljes kiőrlésű kétszersültre vagy rizskekszre kenheted.

Veszélyes gabonák

Egy másik elég elterjedt intolerancia a gluténhez fűződik, amely a búza és egyéb gabonafélék, például az árpa és a rozs egyik összetevője. A gluténintoleranciát összefüggésbe hozzák a gluténérzékeny enteropátiával vagy bélbetegséggel, oka pedig a gluténra adott abnormális immunválaszt. A tünetek közé tartozik a rendszeres gyomorrontás, a hasi fájdalom, a súlyvesztés, de például a depresszió is.
Csak nemrég derült ki, hogy a gyerekek szervezete két-három éves koruk előtt nem feltétlenül termel keményítőlebontó enzimeket, amelyek a gabonákra hatnak.

Otthon is veszélyben a gyerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a kicsi étrendjében már azelőtt dominál a búza és más gluténdús élelmiszerek, hogy kifejlődött volna a toleranciája, anélkül, hogy tudnál róla, elősegítheted, hogy csemetédnél bélbántalom alakuljon ki.

Ha arra gyanakszol, hogy gyermeked gluténintoleranciában szenved, kerüld a következőket: kenyér, búzatészta, lisztből készült termékek, hidrogénezett zöldség- és növényi fehérjéket vagy texturált zöldségfehérjéket tartalmazó ételek, szójaszósz, ízesítő-, kötő- és töltőanyagok, melyek bizonyos vitaminokban és gyógyszerekben találhatók meg. Kiváló alternatívát jelent a köles, a rizs, a kukorica és a csicseriborsó, a nagyobb áruházakban pedig számos gluténmentes termék közül választhatsz.

Csipsz – a testnek és a léleknek is árt

A gyerekek körében toplistásnak számító nasi nem csak a benne lévő üres kalóriák miatt jelent veszélyt csemetédre. A csipszek egy részében ugyanis fellelhető a nátriumglutamát, melyet angol neve - monosodium glutamát - után gyakran rövidítenek MSG-nek, a zacskón pedig többnyire E 621-es adalékanyagként szerepel. Ma már ismeretes, hogy ez az anyag ártalmas lehet az emberi idegrendszerre - ha rendszeresen nagyobb mennyiségben kerül be a szervezetbe, hozzájárulhat a feszültség, szorongás, súlyosabb esetben pedig a hiperaktivitás és pánikbetegség kialakulásához.

A nátriumglutamát a csipszen kívül megtalálható még az instant termékek, ízfokozók némelyikében is. Ez utóbbiakat érdemes egy az egyben kiiktatnod gyermeked étrendjéből, a mindennapi nasit pedig kiválthatod például magokkal, aszalt gyümölccsel vagy teljes kiőrlésű gabonából készült keksszel vagy dióval, mogyoróval.

Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Általánosságban minimálisra csökkentheted az ételintolerancia és az idegrendszeri panaszok kialakulásának esélyét, ha kerülöd a feldolgozott, félkész ételeket, és természetes táplálékokat választasz helyettük. Ha a gyerek rendszeresen produkál gyanús tüneteket, jegyezd fel minden étel összetevőit. Ez az orvosnak több információt szolgáltat, és növeli a sikeres diagnózis esélyét.

Amanda Cross: Egészséges étrend kicsiknek

Nem is olyan könnyű gyermeked számára a legmegfelelőbb étrendet összeállítani. Ennek a könyvnek minden lapján találsz hasznos ötleteket arra vonatkozóan, hogyan javíts a kicsi étkezési szokásain, hogyan helyettesítsd a kész és félkész élelmiszereket természetes ételekkel, hogyan keltsd fel a gyerekek érdeklődését az egészséges ennivalók iránt, és melyek számára legmegfelelőbb ételek. A kötet számos receptet és gyakorlati tanácsot tartalmaz például a szellemi teljesítmény fokozásával, az immunrendszer erősítésével kapcsolatban is.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 2549 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük