Te sem értetted alsóban, mit ünneplünk október 23-án? 10 perces videó általános iskolásoknak

Kíváncsi a gyerek, de nem igazán érti az október 23-i eseményeket? Ezt nézzétek meg együtt!

Te sem értetted alsóban, mit ünneplünk október 23-án? 10 perces videó általános iskolásoknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenki, aki a rendszerváltást követően volt általános iskolás, emlékszik azokra az iskolai tornatermekben töltött, fullasztó levegőjű délelőttökre, amikor olyan fontos, nemzeti dolgokról emlékeznünk mely, melyek lényegéről és miértjéről hosszú éveken át fogalmunk sem lehetett.

A március 15. még egyszerűbb volt, hiszen ott volt Petőfi mint központi figura és a Nemzeti dal, melynek forradalmi hevületéből valami már a gyermeki tudaton is átszűrődött. Október 23. azonban keményebb dió volt.

Mit ünneplünk október 23-án?

Számos film készült a témában, melyek akár segíthetnek is az 1956-os történések megértésében, ám ezeknek jó részét 12 éven aluliaknak nem ajánlják. Így a kisiskolások számára sokszor éveken át egy tankokkal, fegyverekkel, őszi köddel, lyukas közepű magyar zászlókkal körülhatárolt homályos folt csupán 1956. október 23. Hogy a 12 év alatti korosztály egy kicsivel többet megérthessen a forradalmi eseményekből, abban sokat segíthet az alábbi háromrészes videónapló középső epizódja, melyet Tóth Tamás tanító állított össze. 

Mindenképpen együtt érdemes a gyerekkel megnézni a videót, hiszen biztosan számos kérdést fel fog tenni közben és utána is. A videó korabeli felvételekből lett összevágva, így érzékletesen adja vissza a majd hetven évvel ezelőtti események hangulatát.

Az 1956-os forradalom kitörése

Az 1956-os események a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének október 23-ai megmozdulásával indult: a lengyelországi felkeléssel vállaltak szolidaritást. A budai Bem József térre szervezett tüntetés a Petőfi szobornál folytatódott, ahol Sinkovits Imre elszavalta a Nemzeti dalt. Ezzel párhuzamosan a debreceni egyetemisták is megmozdulásokat szerveztek, a karhatalom itt alkalmazott először fegyveres erőszakot a demonstrálókkal szemben. 

A fővárosi utcákra sereglő nagyjából 200 ezer ember a Parlament elé vonult és „Rákosit a Dunába, Nagy Imrét a kormányba” jelszavakkal követelte Nagy Imrét az ország élére. Nagy Imre volt a párton belül Rákosi ellenpólusa, akit 1953 júliusában miniszterelnöknek neveztek ki. Ezt követően leállította az erőszakos téeszesítést, megszüntette a kitelepítéseket, internálásokat, felfüggesztette a koncepciós pereket. 1956. október 27-én létrejött a koalíciós kormány, és november 4-éig úgy tűnt, hogy a szabadságharc sikeres volt. November 4-én azonban szovjet túlerő áramlott be az országba, és november 11-éig leverték a forradalmat, melyet véres megtorlások követtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tizenéves forradalmárok

A forradalmárok jó része tizenéves, akik alig néhány évvel voltak idősebbek a mai általános iskolás korosztálynál. Ők voltak a pesti srácok, akik ifjúkori hévvel, de felnőtt módjára harcoltak a szabadságért, közülük 3300-an életüket is adták a hazáért. A videó első része a forradalmat megelőző eseményekről szól, a harmadik, befejező rész pedig a forradalom leveréséről.

1956-os kvíz

Mivel ez az esemény mára már a kultúránk részévé vált, így minden évben fontos megemlékezni róla - és néha felfrissíteni az órán tanultakat.

Műveltségi kvíz az ’56-os forradalomról: tudod, melyik verset szavalták a felkelő diákok?

Kvíz!

Elolvasom

Borítókép: Fortepan / Nagy Gyula

Ezt is szeretjük