12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros
Kerüljétek őket
A köztudatban fontos táplálékként élnek, ám többet árthatnak, mint amennyit használnak.

Dia

 	Dzsem  	A dzsem és egyes lekvárfélék is inkább nevezhetők mesterséges tápláléknak, mint egészséges, vitamindús ételnek. Sajnos csak elenyésző százalékban tudnak gyümölcsöt felmutatni, az összetevőik nagyobb részét ugyanis a temérdek cukor, valamint az ízfokozók és színezőanyagok alkotják. Ha mégis adni akarsz a gyereknek, érdemesebb otthon nekilátni a dzsemfőzésnek, így a cukormennyiséget te magad szabályozhatod, és mellőzheted az egészségtelen összetevőket.

Dzsem

A dzsem és egyes lekvárfélék is inkább nevezhetők mesterséges tápláléknak, mint egészséges, vitamindús ételnek. Sajnos csak elenyésző százalékban tudnak gyümölcsöt felmutatni, az összetevőik nagyobb részét ugyanis a temérdek cukor, valamint az ízfokozók és színezőanyagok alkotják. Ha mégis adni akarsz a gyereknek, érdemesebb otthon nekilátni a dzsemfőzésnek, így a cukormennyiséget te magad szabályozhatod, és mellőzheted az egészségtelen összetevőket.

Dia

 	Pattogatott kukorica  	Sok szülő úgy gondolja, hogy a chipsek helyett jobb nassolnivaló a pattogatott kukorica. Ám ez a feltételezés nem mindig nyer igazságot, hiszen a boltokban kapható, tasakos verziójuk jóval egészségtelenebb, mint a természetes megfelelőjük, mely rostokban és tápanyagokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. A mikróban pattogtatható társaik tele vannak adalékanyagokkal, amit a csomagolásukon nagy mennyiségben felsorakoztatott E-számok is igazolnak.

Pattogatott kukorica

Sok szülő úgy gondolja, hogy a chipsek helyett jobb nassolnivaló a pattogatott kukorica. Ám ez a feltételezés nem mindig nyer igazságot, hiszen a boltokban kapható, tasakos verziójuk jóval egészségtelenebb, mint a természetes megfelelőjük, mely rostokban és tápanyagokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. A mikróban pattogtatható társaik tele vannak adalékanyagokkal, amit a csomagolásukon nagy mennyiségben felsorakoztatott E-számok is igazolnak.

Dia

 	Gyümölcsital  	A gyümölcsital kategóriába sorolt készítmények általában csak 12-25% gyümölcsalappal bírnak, így a csábító jellegüket és ízüket nagyrészt a színezékeknek, aromáknak, édesítőszereknek vagy a cukornak köszönhetik. Továbbá étkezési savakat, állományjavítókat, illetve tartósítószereket is tartalmaznak. A gyümölcsnektárok valamivel jobbak, hiszen a bennük található gyümölcsmennyiség eléri a 25-40%-ot is. A legegészségesebbek a 100%-os levek, melyek cukormentesek.

Gyümölcsital

A gyümölcsital kategóriába sorolt készítmények általában csak 12-25% gyümölcsalappal bírnak, így a csábító jellegüket és ízüket nagyrészt a színezékeknek, aromáknak, édesítőszereknek vagy a cukornak köszönhetik. Továbbá étkezési savakat, állományjavítókat, illetve tartósítószereket is tartalmaznak. A gyümölcsnektárok valamivel jobbak, hiszen a bennük található gyümölcsmennyiség eléri a 25-40%-ot is. A legegészségesebbek a 100%-os levek, melyek cukormentesek.

Dia

	Gyümölcsös joghurt	A probiotikumot tartalmazó joghurtok javítják a bélflóra egyensúlyát, valamint értékes kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően támogatják a kicsik immunrendszerét. Ám egyes gyümölcsjoghurtok gyártása során cukrozott, pépesített gyümölcsalapot használnak, ezek pedig már nem annyira egészségesek. Érdemes tehát körültekintőbben válogatnod az ilyen termékek közül.

Gyümölcsös joghurt

A probiotikumot tartalmazó joghurtok javítják a bélflóra egyensúlyát, valamint értékes kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően támogatják a kicsik immunrendszerét. Ám egyes gyümölcsjoghurtok gyártása során cukrozott, pépesített gyümölcsalapot használnak, ezek pedig már nem annyira egészségesek. Érdemes tehát körültekintőbben válogatnod az ilyen termékek közül.

Dia

 	Kekszek  	A gyerekeknek is szükségük van gabonafélékre, így azt gondolhatod, hogy a keksz megfelelő kiegészítő táplálék lehet a főétkezések között. Ám többségük nem teljes kiőrlésű gabonából készül, valamint rengeteg cukrot, illetve glükózszirupot rejt magában. Az előállításukhoz gyakran térfogatnövelő szereket, sót, aromákat, lisztkezelő szereket és színezékeket is használnak. Ha a gyermeked gluténérzékeny, különösen vigyázz az efféle termékekkel.

Kekszek

A gyerekeknek is szükségük van gabonafélékre, így azt gondolhatod, hogy a keksz megfelelő kiegészítő táplálék lehet a főétkezések között. Ám többségük nem teljes kiőrlésű gabonából készül, valamint rengeteg cukrot, illetve glükózszirupot rejt magában. Az előállításukhoz gyakran térfogatnövelő szereket, sót, aromákat, lisztkezelő szereket és színezékeket is használnak. Ha a gyermeked gluténérzékeny, különösen vigyázz az efféle termékekkel.

Dia

 	Vitaminos cukorkák  	Manapság egyre elterjedtebb, hogy a gyártók hozzáadott vitaminokkal próbálják jobb fényben feltüntetni a színes cukorkákat. Ám ne dőlj be ennek a badarságnak, mert még ha tartalmaznak is C-vitamint, az a mennyiség igencsak elenyésző ahhoz, hogy támogatni tudja a csemetéd egészségét, valamint cseppet sem kompenzálja a termék cukor- és színezőanyag- tartalmának a káros hatásait. Ugyanakkor a létfontosságú vitaminokhoz természetesebb úton, zöldségekből és gyümölcsökből is hozzájuthat a gyerek.

Vitaminos cukorkák

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a gyártók hozzáadott vitaminokkal próbálják jobb fényben feltüntetni a színes cukorkákat. Ám ne dőlj be ennek a badarságnak, mert még ha tartalmaznak is C-vitamint, az a mennyiség igencsak elenyésző ahhoz, hogy támogatni tudja a csemetéd egészségét, valamint cseppet sem kompenzálja a termék cukor- és színezőanyag- tartalmának a káros hatásait. Ugyanakkor a létfontosságú vitaminokhoz természetesebb úton, zöldségekből és gyümölcsökből is hozzájuthat a gyerek.

Dia

	Ketchup	A ketchup könnyen egészségesnek hihető, hiszen vitaminban gazdag paradicsomból készül. Ehhez a sűrítményhez azonban olyan alapanyagot használnak fel általában, amely másra már alkalmatlan. A paradicsompép mellett pedig nagy mennyiségben tartalmaz állományjavítókat, tartósítószert, illetve cukrot.

Ketchup

A ketchup könnyen egészségesnek hihető, hiszen vitaminban gazdag paradicsomból készül. Ehhez a sűrítményhez azonban olyan alapanyagot használnak fel általában, amely másra már alkalmatlan. A paradicsompép mellett pedig nagy mennyiségben tartalmaz állományjavítókat, tartósítószert, illetve cukrot.

Dia

 	Ízesített gabonapelyhek  	A müzli és a gabonapehely egészséges, ám nem minden formában testesítik meg ezt az ideált. A boltok polcain jobbára olyan ízesített gabonapuffancsok és színezett pelyhek sorakoznak, melyek nem tartalmaznak magvakat, sem aszalt vagy szárított gyümölcsöket, ráadásul a rosttartalmuk is elenyésző. Leginkább üres kalóriákkal, fehér cukorral, valamint csokoládéval dúsítottak, egyes termékek pedig javarészt édesítőszerekből, aromákból és sűrítőanyagokból, illetve gluténból állnak, melyek megterhelik a gyerek szervezetét.

Ízesített gabonapelyhek

A müzli és a gabonapehely egészséges, ám nem minden formában testesítik meg ezt az ideált. A boltok polcain jobbára olyan ízesített gabonapuffancsok és színezett pelyhek sorakoznak, melyek nem tartalmaznak magvakat, sem aszalt vagy szárított gyümölcsöket, ráadásul a rosttartalmuk is elenyésző. Leginkább üres kalóriákkal, fehér cukorral, valamint csokoládéval dúsítottak, egyes termékek pedig javarészt édesítőszerekből, aromákból és sűrítőanyagokból, illetve gluténból állnak, melyek megterhelik a gyerek szervezetét.

Dia

 	Virsli  	Hajdanán a virsli pépesre vert húsból és vízből készült. Napjainkban azonban az olcsóbb változataival vigyázni kell, mert kibővültek csontpéppel, szójával, ipari szalonnával, ízfokozókkal és stabilizátorokkal. Így tápanyagból csak elenyészően keveset, viszont tartósítószerekből és színezékekből annál többet juttatnak a gyerkőcök pocakjába. Ha a csemetéd mégis odavan érte, érdemes alaposan átböngészned a címkéjét.

Virsli

Hajdanán a virsli pépesre vert húsból és vízből készült. Napjainkban azonban az olcsóbb változataival vigyázni kell, mert kibővültek csontpéppel, szójával, ipari szalonnával, ízfokozókkal és stabilizátorokkal. Így tápanyagból csak elenyészően keveset, viszont tartósítószerekből és színezékekből annál többet juttatnak a gyerkőcök pocakjába. Ha a csemetéd mégis odavan érte, érdemes alaposan átböngészned a címkéjét.

Dia

	Halrudacskák	A panírozott rúd formájában kapható halak sok család kedvencei, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthetőek, valamint megadják az egészséges táplálkozás illúzióját. A halakról ugyanis köztudott, hogy a húsuk vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, egyes tengeri társaik pedig az omega-3 zsírsavak értékes forrásai. A halrudacskák többsége azonban nem filéből, hanem halreszelékből készül, emellett mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak.

Halrudacskák

A panírozott rúd formájában kapható halak sok család kedvencei, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthetőek, valamint megadják az egészséges táplálkozás illúzióját. A halakról ugyanis köztudott, hogy a húsuk vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, egyes tengeri társaik pedig az omega-3 zsírsavak értékes forrásai. A halrudacskák többsége azonban nem filéből, hanem halreszelékből készül, emellett mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak.

Dia

 	Sós mogyoró  	A legtöbb szülő úgy gondolja, inkább valami sósat rágcsáljon a gyerek, mint hogy agyoncukrozott édességeket habzsoljon. A földimogyoró alapvetően egészséges táplálék, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. A sózott változatából viszont egy zacskónyi tartalom is meghaladhatja a kicsik napi sószükségletének mértékét. Ez pedig azért nem jó, mert a só vízmegkötő hatású, melynek hatására a nátrium-kálium háztartás felborul, illetve a méreganyagok sem ürülnek ki a szervezetből.

Sós mogyoró

A legtöbb szülő úgy gondolja, inkább valami sósat rágcsáljon a gyerek, mint hogy agyoncukrozott édességeket habzsoljon. A földimogyoró alapvetően egészséges táplálék, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. A sózott változatából viszont egy zacskónyi tartalom is meghaladhatja a kicsik napi sószükségletének mértékét. Ez pedig azért nem jó, mert a só vízmegkötő hatású, melynek hatására a nátrium-kálium háztartás felborul, illetve a méreganyagok sem ürülnek ki a szervezetből.

Dia

	Mogyorókrém	Kevés gyerek tud ellenállni ennek a finomságnak, így sok anyuka részrehajló vele szemben, ha a kis lurkó kedvence. Bár a legtöbb változat elkészítésében valóban szerepet játszik a földimogyoró, sajnos ezt a csekélyke hasznát alaposan rombolják a káros összetevők, ugyanis cukorban és zsiradékban is kimagaslóan bővelkedik. Nem beszélve arról, hogy általában kenyérre vagy kalácsra kenve fogyasztják a kicsik, melyekkel együtt igazi szénhidrátbombát alkotnak.

Mogyorókrém

Kevés gyerek tud ellenállni ennek a finomságnak, így sok anyuka részrehajló vele szemben, ha a kis lurkó kedvence. Bár a legtöbb változat elkészítésében valóban szerepet játszik a földimogyoró, sajnos ezt a csekélyke hasznát alaposan rombolják a káros összetevők, ugyanis cukorban és zsiradékban is kimagaslóan bővelkedik. Nem beszélve arról, hogy általában kenyérre vagy kalácsra kenve fogyasztják a kicsik, melyekkel együtt igazi szénhidrátbombát alkotnak.

Ezt is szeretjük
Fotó: