10 dolog a baba környezetében, ami bölcsőhalálhoz vezethet
Jó, ha bizonyos kockázati tényezőket kiiktatsz.

Dia

	Túlöltöztetés	Egy felnőtt ember is nehezen viseli a levegőtlen meleget. Biztos te is érezted már úgy, amikor izzadtál éjszaka, hogy olyan, mintha rád nehezülne a hőség és a takaró. A kicsiket sem szabad túlöltöztetni vagy nagyon bebugyolálni alváshoz, mert a meleg lassítja a légzést. A hősugárzót se irányítsd a kisbabád ágya felé, mert a forróság egy idő után megreked egyhelyben, a bepállott levegő pedig már kevés oxigént tartalmaz. Nem kell rányitnod az ablakot éjjelente, de arra törekedj, hogy 20 foknál se kevesebb, se több ne legyen a szobában. Az áporodott, sosem szellőztetett helyiség szintén veszélyes lehet.

Túlöltöztetés

Egy felnőtt ember is nehezen viseli a levegőtlen meleget. Biztos te is érezted már úgy, amikor izzadtál éjszaka, hogy olyan, mintha rád nehezülne a hőség és a takaró. A kicsiket sem szabad túlöltöztetni vagy nagyon bebugyolálni alváshoz, mert a meleg lassítja a légzést. A hősugárzót se irányítsd a kisbabád ágya felé, mert a forróság egy idő után megreked egyhelyben, a bepállott levegő pedig már kevés oxigént tartalmaz. Nem kell rányitnod az ablakot éjjelente, de arra törekedj, hogy 20 foknál se kevesebb, se több ne legyen a szobában. Az áporodott, sosem szellőztetett helyiség szintén veszélyes lehet.

Dia

	Nagy, vastag, nehéz takaró	A nehézkes, vastag takaró vagy a paplan szintén veszélyes lehet, amikor alszik a kicsi. Könnyen beficánkolódhat alá, eltakarhatja az arcát, a nem szellőző anyaghalmaz alatt pedig összegyűlhet a kilélegzett, elhasznált levegő. Bebugyolálni sem szabad a gyereket, mert a mozgósabb babák belegabalyodhatnak a takaróba. Hideg éjszakákon legjobb a hálózsák, amit mocorgás közben sem tud lerúgni magáról a csöppség, így nem fog megfázni, és az arca is mindig szabadon lehet.

Nagy, vastag, nehéz takaró

A nehézkes, vastag takaró vagy a paplan szintén veszélyes lehet, amikor alszik a kicsi. Könnyen beficánkolódhat alá, eltakarhatja az arcát, a nem szellőző anyaghalmaz alatt pedig összegyűlhet a kilélegzett, elhasznált levegő. Bebugyolálni sem szabad a gyereket, mert a mozgósabb babák belegabalyodhatnak a takaróba. Hideg éjszakákon legjobb a hálózsák, amit mocorgás közben sem tud lerúgni magáról a csöppség, így nem fog megfázni, és az arca is mindig szabadon lehet.

Dia

	Ha túleszi magát	Vannak kisbabák, akik este is mohó étvággyal bírnak, és szeretnek jól belakni elalvás előtt. Ám ilyenkor fokozottan kell figyelni arra, hogy mindenképp büfizzen a kicsi, esetleg szoptatás, etetés közben több szünetet is tarthatsz, hogy pihenhessen a baba vagy böföghessen. Ha nem jön az ihlet, masszírozd meg finoman a hasát, de ne hagyd, hogy belealudjon a jóllakottságba, amíg nem jött ki belőle a felesleges levegő. Ha alvás közben visszabukik a gyomortartalom, könnyen bekövetkezhet a tragédia, mert elzárhatja a légutakat.

Ha túleszi magát

Vannak kisbabák, akik este is mohó étvággyal bírnak, és szeretnek jól belakni elalvás előtt. Ám ilyenkor fokozottan kell figyelni arra, hogy mindenképp büfizzen a kicsi, esetleg szoptatás, etetés közben több szünetet is tarthatsz, hogy pihenhessen a baba vagy böföghessen. Ha nem jön az ihlet, masszírozd meg finoman a hasát, de ne hagyd, hogy belealudjon a jóllakottságba, amíg nem jött ki belőle a felesleges levegő. Ha alvás közben visszabukik a gyomortartalom, könnyen bekövetkezhet a tragédia, mert elzárhatja a légutakat.

Dia

	Párna	A párna nem tesz jót a csecsemők gerincének, ezért sincs szükségük rá, de másfelől a süppedős anyag veszélyes is lehet. A baba könnyen belefordulhat arccal, de még ez sem kell ahhoz, hogy gátolja a szabad légzésben. Hiszen a kicsi arcát körülfogó anyagredők között könnyebben megrekedhet a kilélegzett levegő.

Párna

A párna nem tesz jót a csecsemők gerincének, ezért sincs szükségük rá, de másfelől a süppedős anyag veszélyes is lehet. A baba könnyen belefordulhat arccal, de még ez sem kell ahhoz, hogy gátolja a szabad légzésben. Hiszen a kicsi arcát körülfogó anyagredők között könnyebben megrekedhet a kilélegzett levegő.

Dia

	Hason altatás	A hasfájós babákat általában hason altatják az anyukák, mert úgy vélik, szélgörcs esetén így könnyebben távozhat a levegő, illetve kevesebb az esély arra, hogy a kicsi szájüregében maradjon a hányás, vagy feljusson az orrába. A szakértők szerint azonban a hason fekvés jobban nehezítheti a légzést. Ugyanis ilyenkor csak nagyon szűkös tér van a csecsemő arca és az ágymatrac között, ami akadályozhatja a kilélegzett levegő továbbáramlását, vagyis több szén-dioxidot lélegezhet vissza a baba. Az oldalfekvést pedig azért nem ajánlják pár hónapos korban, mert elnyomódhat a csöppség légcsöve.

Hason altatás

A hasfájós babákat általában hason altatják az anyukák, mert úgy vélik, szélgörcs esetén így könnyebben távozhat a levegő, illetve kevesebb az esély arra, hogy a kicsi szájüregében maradjon a hányás, vagy feljusson az orrába. A szakértők szerint azonban a hason fekvés jobban nehezítheti a légzést. Ugyanis ilyenkor csak nagyon szűkös tér van a csecsemő arca és az ágymatrac között, ami akadályozhatja a kilélegzett levegő továbbáramlását, vagyis több szén-dioxidot lélegezhet vissza a baba. Az oldalfekvést pedig azért nem ajánlják pár hónapos korban, mert elnyomódhat a csöppség légcsöve.

Dia

	A szülői ágy	Nevelési szempontból sem túl jó, ha a baba úgymond beleszokik a szülői ágyba, ám azt sem árt tudni, hogy a szakértők a bölcsőhalál kockázati tényezői közé is gyakran besorolják a szülőkkel alvást. A kis helyen a csöppség kevesebb friss levegőhöz jut, akaratotok ellenére is ráfekhettek, de a párnába, takaróba éppúgy belegabalyodhat. Gondolj bele, hogy a felnőttek paplanja nemcsak óriási számára, hanem különösen nehéz is.

A szülői ágy

Nevelési szempontból sem túl jó, ha a baba úgymond beleszokik a szülői ágyba, ám azt sem árt tudni, hogy a szakértők a bölcsőhalál kockázati tényezői közé is gyakran besorolják a szülőkkel alvást. A kis helyen a csöppség kevesebb friss levegőhöz jut, akaratotok ellenére is ráfekhettek, de a párnába, takaróba éppúgy belegabalyodhat. Gondolj bele, hogy a felnőttek paplanja nemcsak óriási számára, hanem különösen nehéz is.

Dia


            	Plüssállatok a kiságyban
            	Nappal nem baj, ha arra törekszel, hogy minél több kedves dolog vegye körbe a gyermekedet, de éjszaka, alvás közben, egy csecsemőnek semmi szüksége a plüssállatkákra vagy egyéb játékokra. Talán úgy gondolod, hogy a szőrös kispajtások remekül eltorlaszolják a kiságy rácsait, így nem szorulhat be a csemetéd feje, de megeshet, hogy a kicsi ficánkolása közepette pont a védőhelyzetbe állított maci lesz az, ami eltorlaszolja előle a levegőt.

Plüssállatok a kiságyban

Nappal nem baj, ha arra törekszel, hogy minél több kedves dolog vegye körbe a gyermekedet, de éjszaka, alvás közben, egy csecsemőnek semmi szüksége a plüssállatkákra vagy egyéb játékokra. Talán úgy gondolod, hogy a szőrös kispajtások remekül eltorlaszolják a kiságy rácsait, így nem szorulhat be a csemetéd feje, de megeshet, hogy a kicsi ficánkolása közepette pont a védőhelyzetbe állított maci lesz az, ami eltorlaszolja előle a levegőt.

Dia


            	Cumi
            	Bár senki nem hallott még olyat, hogy cumizás közben fulladt volna meg egy kisgyerek, mégis rizikófaktornak tekinthető. A cumi fokozza a nyáltermelődést, még akkor is, ha nem szopja a kicsi. Mély alvásban pedig könnyen félrenyelheti a bugyborékoló nyálát. Ilyenkor jobb esetben felébred és visszaköhögi, de ha az agyban lévő légzőközpont fejletlenebb, nem biztos, hogy ezek a reflexek jól működnek.

Cumi

Bár senki nem hallott még olyat, hogy cumizás közben fulladt volna meg egy kisgyerek, mégis rizikófaktornak tekinthető. A cumi fokozza a nyáltermelődést, még akkor is, ha nem szopja a kicsi. Mély alvásban pedig könnyen félrenyelheti a bugyborékoló nyálát. Ilyenkor jobb esetben felébred és visszaköhögi, de ha az agyban lévő légzőközpont fejletlenebb, nem biztos, hogy ezek a reflexek jól működnek.

Dia

 	Füstös környezet 	Miután összegyűjtötték az orvosok a bölcsőhalálok kapcsán feljegyzett adatokat, észrevették, hogy több olyan családot érintett ez a tragédia, ahol valamelyik szülő dohányzott, vagy terhessége alatt is füstölt az anyuka, esetleg valaki a környezetében. Ám még akkor is, ha az ember a gyerektől elzárt helyiségben gyújt rá, a káros anyagok továbbjuthatnak a légtérben, illetve megtapadhatnak a ruházaton. Ma már számos vizsgálattal kimutatták, hogy az anya, valamint a környezetében élők dohányzása megnöveli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

Füstös környezet

Miután összegyűjtötték az orvosok a bölcsőhalálok kapcsán feljegyzett adatokat, észrevették, hogy több olyan családot érintett ez a tragédia, ahol valamelyik szülő dohányzott, vagy terhessége alatt is füstölt az anyuka, esetleg valaki a környezetében. Ám még akkor is, ha az ember a gyerektől elzárt helyiségben gyújt rá, a káros anyagok továbbjuthatnak a légtérben, illetve megtapadhatnak a ruházaton. Ma már számos vizsgálattal kimutatták, hogy az anya, valamint a környezetében élők dohányzása megnöveli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

Dia


            	Alvászavar
            	Vannak rossz alvó babák, de a valódi alvászavar csak ritkán lép fel csecsemőkorban. Ha mégis fellép, rengeteg kárt okozhat a kicsi szervezetében. A kialvatlanság még egy felnőtt embert is ledönt a lábáról egy hét után. Egy fejlődésben lévő kisbaba esetében hamarabb jöhet el az a pont, amikor a szervezete szinte kiköveteli magának a mélyalvást. A kimerültségtől hirtelen álomba zuhanás egyik súlyos következménye lehet az éjszakai légzéskimaradás. Mindez egy pillanat töredékéig tart, és az alvászavaros felnőttek ilyenkor fel szoktak riadni, de a kicsiknél akár végzetes tragédiát is okozhat.

Alvászavar

Vannak rossz alvó babák, de a valódi alvászavar csak ritkán lép fel csecsemőkorban. Ha mégis fellép, rengeteg kárt okozhat a kicsi szervezetében. A kialvatlanság még egy felnőtt embert is ledönt a lábáról egy hét után. Egy fejlődésben lévő kisbaba esetében hamarabb jöhet el az a pont, amikor a szervezete szinte kiköveteli magának a mélyalvást. A kimerültségtől hirtelen álomba zuhanás egyik súlyos következménye lehet az éjszakai légzéskimaradás. Mindez egy pillanat töredékéig tart, és az alvászavaros felnőttek ilyenkor fel szoktak riadni, de a kicsiknél akár végzetes tragédiát is okozhat.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kiss Krisztina
Fotó: