10 dolog a baba környezetében, ami bölcsőhalálhoz vezethet
Nem kell paranoiásnak lenned, de ha odafigyelsz pár dologra, megelőzheted a bajt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bölcsőhalál még ma is az édesanyák legnagyobb rémálma. Hiszen olyan tragédiáról van szó, amit nem minden esetben előznek meg figyelmeztető jelek, így többnyire váratlanul következik be.

Bár ritkán fordul elő, hogy egy makkegészséges kisbabának minden ok nélkül leáll a légzése, az orvosok rengeteget foglalkoznak ezzel a jelenséggel, hogy megtalálják rá a magyarázatokat és kiismerjék azokat a tényezőket, melyek megnövelik a hirtelen csecsemőhalál esélyét.

Ennek köszönhetően ma már némiképp behatárolható, hogy mivel állunk szemben. A szakértők abból eredeztetik a probléma kialakulását, hogy egyes kisbabák légzésreflexe még nem megbízható.

Az anyaméhben ugyanis még nem kell használniuk a légzőszerveiket, csupán a születés pillanatában, az adrenalin hatására rúgja be a motort az agy légzésirányító központja. Ám annak több oka is lehet, hogy egyes csecsemőknél miért tompul be ez a reflex a mélyalvás állapotában.

Kockázati tényezők

A feljegyzett adatok kimutatása szerint, a bölcsőhalál gyakrabban fordul elő fiúgyermekeknél, mint lányoknál, illetve általában egyéves kor alatt, leggyakrabban pedig kettő-négy hónap közötti csecsemőknél következik be a tragédia.

Az orvosok úgy vélik, ha az agyban található légzőközpont fejletlenebb, akkor a kicsi nem tudja úgy szabályozni a légzését a különböző alvásfázisokban, mint ébrenléti állapotban, valamint a hő- és szívritmus-szabályozása is meggyengül. Éppen ezért a koraszülöttek vagy a fejletlen, alultáplált babák sokkal veszélyeztetettebbek a hirtelen csecsemőhalállal szemben.

A szakértők azonban a légzésleállást megelőző körülményeket éppúgy vizsgálat alá vetik ilyen esetekben. Ez alapján hívják fel a figyelmet arra, hogy a hason altatás, a süppedős matrac vagy párna, illetve az, ha egy ágyban alszik a baba a szüleivel, megnöveli a bölcsőhalál kockázatát. Egyes vizsgálatok szerint az anya szülési életkora szintén összefüggésbe hozható a légzéskimaradást vagy légzésleállást okozó hajlammal. Tehát rizikófaktornak számít, ha valaki 16 év alatt vagy 40 év felett szül gyermeket. Az anya és a családtagok dohányzása is felírható a listára.

10 dolog, ami bölcsőhalálhoz vezethet

Ezeket kerüld el, ha csökkenteni akarod a légzésleállás kialakulásának esélyeit.

Ezt is szeretjük