Hogyan alakul ki a zsírmáj, és hogyan lehet kezelni? Az étrend jelentheti a megoldást
Az alkoholizmus és az elhízás áll az első helyen a zsírmáj kialakulásának okai között, de van megoldás.

zsirmaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zsírmáj akkor alakul ki, amikor a zsír felhalmozódik a májban, és a máj sejtjein belül zsírcseppek képződnek. Szerencsére a máj egyedülálló regenerálódó képességének köszönhetően az állapot sok esetben visszafordítható.

A máj felelős a szervezet méregtelenítéséért, itt termelődik a koleszterin és a zsíranyagcserében is komoly szerepet játszik, ennek köszönhetően a máj megfelelő működése elengedhetetlen az egészséges fogyáshoz.

Hogyan alakul ki a zsírmáj?

Zsírmáj akkor alakul ki, amikor a testnek túl sok zsírt kell lebontania, vagy nem működik hatékonyan a zsíranyagcsere. Ilyenkor a fölös zsír a májsejtekben raktározódik, ahol felgyűlhet, és a máj elzsírosodását okozhatja.

maj

A zsírmáj kialakulásának két legfontosabb okozója az alkohol és az elhízás. Az OECD adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb az elhízottak aránya, megközelíti a 30%-ot, a Központi Statisztikai Hivatal cikke szerint pedig minden ötödik magyar nagyivónak számít, így a lakosság jelentős százalékát érintheti a zsírmáj kialakulásának kockázata, többnyire diagnosztizálatlanul. 

A betegségre általában a vérkép elemzése során szoktak fényt deríteni. Itt a megemelkedett májenzimszintek utalhatnak a máj bizonyos fokú elzsírosodására, de további vizsgálatokra is szükség van az egyértelmű diagnózishoz. A zsírmáj néma betegség, alig produkál látható jeleket, addig, amíg az állapot nem súlyos. Súlyos máj elzsírosodás esetén jelentkezhet sárgaság is.

Hogyan lehet visszafordítani?

Sok esetben az életmódváltás segíthet, hogy a máj rendbe hozza önmagát. Ilyenkor ajánlott drasztikusan csökkenteni vagy teljesen elhagyni az alkoholfogyasztást, érdemes fogyókúrába kezdeni, és odafigyelni a koleszterinszegény, tápanyagban gazdag étrendre. 

A táplálkozásban az alábbi változtatásokat kell eszközölni:

  • Érdemes áttérni egy főleg növényi alapú étrendre, mint amilyen a mediterrán diéta vagy az Okinawa-diéta.
  • Érdemes csökkenteni a finomított szénhidrátok fogyasztását - például kerülni a fehér lisztet, a fehér rizst és a fehér cukrot.
  • A telített zsírsavak és a vörös húsok elhagyása is erősen ajánlott.
  • A transzzsírok miatt pedig a finomított élelmiszerek, zacskós nasik sem tesznek jót a diétának.
  • Az alkohol kifejezetten kerülendő. 

Egyes kutatások arra mutatnak, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása viszont segíthet megóvni a májat és legalábbis megelőzni annak elzsírosodását. A koffeinnek is lehetnek előnyös hatásai a máj egészségére. Az ok egyelőre nem tisztázott, de megfigyelésen alapuló kutatások azt mutatják, hogy azok, akik kettő vagy több csésze kávét fogyasztanak naponta, ritkábban szenvednek májzsírosodástól, mint azok, akik ennél kevesebbet isznak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Májkönnyítő italok

Az E-vitaminon kívül számos egyéb tápanyag is van, amellyel hatékonyan lehet segíteni a máj működését. Ezeket ital formájában - smoothie-ként vagy teaként elkészítve - könnyen magához veheti az ember.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük