Már 1 kiló fogyás is sokat számít a zsírmáj kialakulása ellen: átfogó kutatást tettek közzé

Kiderült egy átfogó kutatásból, hogy már akár 1 kiló fogyása is pozitívan befolyásolhatja a májértékeket.

GettyImages-932736656
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsírmáj kialakulása és a testsúly köztudottan szoros kapcsolatban áll egymással, ám az még a kutatókat is meglepte, hogy már 1 kiló fogyás is csökkentheti a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának a kockázatát. 

A 2021 februárjában közzétett tanulmányban górcső alá vették a fogyás és a zsírmáj kockázatát, kilóról kilóra vizsgálták meg, hogyan javulnak a májértékek a részt vevő alanyoknál.

Zsírmáj ellen fogyással

Összesen 43 korábbi kísérlet eredményeit vetették össze, amit több mint 2800 résztvevővel végeztek, amik átlagosan 6 hónapon keresztül tartottak.

zsírmáj

Kiderült, hogy minden 1 kg súly elvesztése a májban lévő alanin-aminotranszferáz szintet is csökkentette. Ez egy olyan enzim, melynek magas szintje májkárosodásról árulkodik.

Az eredmény szerint minden egyes kiló mínusz 0,83 egységgel csökkentette ezt a vészjósló enzimet, rajta kívül még 0,56 egységgel az ugyancsak szervi károsodást jelző aszpartát-aminotranszferáz májenzimet.

Mindkettő a májgyulladás indikátoraiként ismert, összefüggést mutatnak a nem alkoholos zsírmáj vagy a májfibrózis kialakulásával. Az átfogó tanulmányból kiderült, hogy a szintjük fokozatosan csökkent, mintegy a fogyás ütemét lekövetve. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy még szerény fogyással is jelentős javulást lehet elérni a májértékekben, természetesen a nagyobb súlycsökkenés még pozitívabb hatást gyakorol. 

6 étel és ital, ami kipucolja a veséket, és segíti a máj működését

Bizonyos ételek és italok segíthetnek kipucolni a veséket, támogatják a máj működését is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük