3 drasztikus zsírapasztó módszer
Ha már semmi nem segít
Az elhízásba akkor sem kell belenyugodnod, ha a diéta és a mozgás nem hozott eredményt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás vagy épp a speciális gyógyszerek segítségével sem tudsz megszabadulni túlsúlyodtól, komolyabb kihívást jelentő, ám látványos és jó esetben végleges fogyást eredményező lehetőségeket is igénybe vehetsz.

A sebészeti eljárások az elmúlt évtizedben igen jelentős fejlődésen mentek keresztül, így a nagyobb túlsúlytól és kóros elhízástól szenvedőknek is több alternatívát nyújtanak, melyek egy része nemcsak a plusz kilóktól szabadít meg, de lényegesen csökkenti az elhízás legfőbb rizikófaktorának számító cukorbetegség, valamint az ízületi fájdalmak, a magas vérnyomás és a terméketlenség kialakulásának kockázatát is, mindennek köszönhetően pedig az életminőséget is nagymértékben javítja. Ha úgy érzed, már semmi másban nem bízhatsz, ismerd meg a súlycsökkentés műtéti lehetőségeit.

Látványos alakformáló hatás: zsírleszívás

A zsírleszívás, vagyis a liposzukció az 1980-as években terjedt el, mára pedig a plasztikai műtétek csaknem 20%-át teszi ki. Bár segítségével jelentősebb súlyvesztést nem érhetsz el - csupán néhány kilótól szabadít meg -, és az egészséges életmódot sem helyettesítheti, az alakformáló hatás a helyi jellegből adódóan igen látványos lehet.

Az eljárás során az adott területen - elsősorban az alhason, a csípőn, a popsin és a belső combon végeznek zsírleszívást - egy fél-egy centiméteres bemetszést ejtenek, majd ezen keresztül speciális csövet, egyfajta vákuumos kanült vezetnek a bőr alá. Az előzőleg beinjekciózott folyadékkal, illetve manapság inkább ultrahanggal fellazított zsírszövetet a szívóhatás segítségével távolítják el - bár ijesztően hangzik, egy-egy terület esetében akár egy-két literes mennyiségről is beszélhetünk.

Ha a műtét csupán egy területet érint, helyi érzéstelenítést adnak, ha azonban kiterjedt területen végzik a zsírleszívást, az altatás javasolt. A műtét eredménye néhány hónap után lesz szembetűnő, addig a szövődmények elkerülése, illetve a duzzanatok csökkentése érdekében kompressziós ruhát kell hordanod. A zsírleszívás költsége 50-60 ezer forint között mozog területenként - egy terület egy tenyérnyi nagyságnak felel meg -, amit az Országos Egészségügyi Pénztár jelenleg nem támogat.

Egy forradalmi eljárás: ballonterápia

A külföldön 1982 óta alkalmazott ballonterápiát hazánkban 2000-ben honosították meg, mint a kóros elhízás kezelésének egyik legújabb, forradalmi módszerét. Az altatásban végzett műtét, melynek során endoszkóp segítségével egy 400-700 milliliteres ballont juttatnak a gyomorba, elsősorban azoknak ajánlott, akiknek testtömeg-, vagyis BMI-indexe 30-40 között mozog, és hosszú ideje eredménytelenül próbálkoznak a súlyleadással.

A leeresztett állapotú, majd a gyomorban fiziológiás sóoldattal feltöltött, ott szabadon mozgó ballon fél évig lehet a testben, mely idő alatt mint idegentest akadályozza meg a táplálékfelvételt.

Ha ezt a módszert választod, a fél év alatt folyamatosan ellenőrzésre kell járnod, emellett mellékhatásként gyomorszáj-tájéki fájdalomra és gyakori hányingerre is számíthatsz - a ballon esetleges sérülésére pedig a vizelet kiszabaduló sóoldatnak köszönhető elszíneződése hívja fel a figyelmet -, sokak szerint azonban mindenképp megéri, ugyanis a ballon akár 30-35 kilogrammos súlyvesztést is biztosíthat.

A ballon használata mellett mindenképp szükség van a teljes életmódváltásra, melynek első lépése az ételadagok minőségének és mennyiségének beállítása, melyben a folyamatos kontroll során is segítséget nyújtanak. A ballonterápia ára 360-600 ezer forint között mozog, amit az OEP csak igen speciális esetekben támogat.

Drasztikus, de a legbiztosabb megoldás: gyomorgyűrű

A gyomorgyűrűt sokan igen drasztikus megoldásnak tartják, azonban tény, hogy a végleges súlyvesztés egyik legbiztosabb módszere. Alkalmazása csupán bizonyos feltételek mellett lehetséges: a műtét csak orvosi javaslatra történhet meg, továbbá csak akkor, ha a páciens testtömeg-indexe 40 fölött van, legalább öt éve kórosan elhízott, hosszú ideje sikertelenül próbálkozik fogyókúrával, a túlsúly mértéke pedig igen erősen kockáztatja egészségi állapotát.

A csupán fél-másfél órát igénylő műtét során egy szilikon-alapanyagú, légpárnás karikát helyeznek a gyomorra apró bemetszések, illetve laparoszkópiás eljárás segítségével - a karika, vagyis a gyűrű egy kisebb, illetve egy nagyobb részre osztja fel a gyomrot. Mivel a kisebb rész található felül, a gyomorgyűrű viselése rákényszerít a gyökeres életmódváltásra, ugyanis nem lehetséges és igen veszélyes is mellette nagyobb mennyiségű ételt elfogyasztani. Ha ugyanis nem figyelsz, és túl sokat eszel, vagy nem rágod meg alaposan az ételt, az rendkívüli módon irritálhatja a gyomrot.

A kellemetlenségekért cserébe azonban hetente egy kilót is leadhatsz, ami egy év alatt több mint 50 kiló súlyvesztést is eredményezhet. A karikához egy apró, bőr alá ültetett beállító tartály is tartozik, mellyel a folyamatos kontroll során szabályozzák, milyen szűk legyen a gyűrű. Jó hír, hogy a gyomorgyűrű alkalmazásának költségei 2009 februárjától csaknem a felére csökkentek: az ár körülbelül 450 ezer forint, melynek 80%-át bizonyos feltételek megléte mellett az OEP is támogatja.

OLVASD EL EZT IS!

zold kapszula
  • fogyasztó praktikák
  • karcsúsító szerek körképe

5 extra hatékony karcsúsító szer

tablettas uveg
  • fogyasztó praktikák
  • karcsúsító szerek körképe

4 extra hatékony, forradalmi zsírégető készítmény

teas
  • fogyasztó praktikák
  • salaktalanító szer

4 extra hatékony szer a tavaszi méregtelenítéshez

Ezt is szeretjük