Az 5 leghatékonyabb zsírégető étel, ha elmúltál 40 éves - Célzottan hatnak
Ha túl vagy a negyedik ikszen, az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás fontosabb, mint valaha.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Bár a régi bölcsesség szerint mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát, a tükör sokszor mást mutat, így előbb vagy utóbb minden nő életében eljön az a perc, amikor biztosan érzi, hogy teste és lelke fiatalságáért tennie kell valamit. Ez azonban egyszerűbb, mint gondolnád!

Mi kell a nőnek 40 felett?

Ahhoz, hogy megakadályozd mindazon tünetek kialakulását, melyek tested öregedését jelzik - legyen szó anyagcsere-működésed lassulásáról, az elhízásról, a csontritkulásról, a szív- és érrendszeri betegségekről -, a legfontosabb, hogy pótold azokat a mikro-tápanyagokat, melyek termelése lecsökkent szervezetedben, illetve, melyekre ebben az életkorban a legnagyobb szükséged van.

Megfelelő táplálkozással mindezt megteheted, főként, ha a lehető leggyakrabban kerülnek az asztalodra olyan ételek, italok és fűszerek, melyek bővelkednek azokban a vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, melyek létfontosságúak egy negyvenes szervezet számára. Hogy melyek ezek? Például a következők!

Dió

A dió - más növényi magvakhoz hasonlóan - értékes omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amely nemcsak abban segít, hogy formában tartsd testedet, de hozzájárul koleszterinszinted csökkenéséhez, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez is. Ausztráliai kutatók bebizonyították, hogy azok a nők, akik napi nyolc-tíz szem diót elfogyasztanak, súlycsökkenésre számíthatnak, illetve csökkenni fog a testzsír-százalékuk is. A dió mindemellett vércukorszintedet is szabályozza, így hasznos összetevője lehet egy tápláló reggelinek.

Lazac

A lazac, valamint a tengeri halhús az egyik legfontosabb forrás D-vitamin- és kalciumszükségleteid fedezésére. A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a fogyókúrában is, ugyanis ez a vitamin felelős a leptin nevű, az éhségérzetért felelős hormon megfelelő működéséért is. A vitaminok és ásványi anyagok mellett a lazac bővelkedik omega-3 zsírsavakban is, melyek a zsírégetés serkentése mellett egészségedet is megóvják.

Citromos víz

A megfelelő folyadékmennyiség elengedhetetlen a fogyáshoz, valamint anyagcseréd megfelelő működésének biztosításához. Fontos azonban, hogy nemet mondj a cukros, hizlaló és szénsavas üdítőitaloknak, és elsősorban szénsavmentes ásványvizet fogyassz. Továbbá kaliforniai kutatások azt is bizonyították, hogy a napi négy pohár citromos vizet elfogyasztó nők - többek közt a citrom emésztésserkentő hatása révén - évente akár 1,5 kilót is fogyhatnak, anélkül, hogy bármilyen más módszert kipróbálnának.

Fahéj

Ha kávédat, kapucsínódat, zabkásádat ezzel a finom fűszerrel ízesíted, tested meghálálja a gondoskodást. Már napi egy csipet fahéj használatával 30%-kal csökkentheted véred triglicerid-szintjét, illetve 18%-kal kevesebb esélyt adsz a szívbetegségek kialakulásának. Fontos azonban, hogy ügyelj a mértékletességre: egyes kutatások szerint a túlzásba vitt fahéjfogyasztás akár veseproblémákhoz is vezethet.

Chili paprika

Ha a lehető legegyszerűbben szeretnéd felgyorsítani a zsírégetést, fűszerezd ételeidet chili paprikával. A chiliben lévő legfőbb zsírégető hatóanyag, a kapszaicin a táplálékok bevitele után kezdi meg munkáját: amellett, hogy felpörgeti anyagcseréd, és segíti a zsírégetést, vércukorszinted szabályozásában is segítségedre lehet.

Amire mindenképp szükséged van!
  • C-vitamin: ezt az erőteljes antioxidánst tested nem képes magától előállítani, így mindenképpen pótlásra szorul. Legfőbb forrásai: zöldpaprika, a nyers káposzta, a brokkoli, a citrusfélék és a leveles zöldségek.
  • E-vitamin: segít megelőzni a ráncok kialakulását, illetve megóv a szívbetegségektől. Legfőbb forrásai: búzacsíra, növényi olajok, leveles zöldségek, dió.
  • Béta-karotin: megóvja bőrödet a káros sugárzástól, és az anyagcsere-folyamataidat is gyorsítja. Legfőbb forrásai: paradicsom, sárgarépa, őszibarack, sárgabarack.
  • Szelén: ez az ásványi anyag megóv a sejtkárosodástól, és megelőzi a rákos folyamatok elindulását. Legfőbb forrásai: halak, csirkehús, fokhagyma.
Ezt is szeretjük