A 3 legjobb zsírégető, rákmegelőző étel

Bizonyos ételek nemcsak a fogyókúra során segíthetnek, de rákmegelőző hatásuk révén egészségedet is megóvják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Shiitake gomba

A többi gombához hasonlóan a shiitake gomba is a kalóriaszegény zöldségek közé tartozik, minthogy nagyobb részt vízből, mintegy 4%-ban szénhidrátból, 3%-ban fehérjéből áll, zsírtartalma pedig nagyon csekély, fél százalék alatt van.

A gomba vitaminokban igen gazdag, jelentős mennyiségben található benne például D-vitamin, B-vitamin, pantoténsav, niacin és folsav. Amellett, hogy kiváló kiegészítője a kalóriaszegény fogyókúrás étrendnek, a shiitake hozzájárul ahhoz, hogy szervezeted megkapja a vérképzéshez szükséges jód-, vas-, réz- és folsavmennyiséget, kalciumtartalma pedig a D-vitaminnal egyetemben biztosítja, hogy csontozatod ne legyen kitéve veszélynek.

Magas niacintartalmánál fogva a gomba többszörös antioxidáns hatást fejt ki, minek révén csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, emellett jó hatással van a vércukorszintre és a koleszterinszintre is. A gomba hatóanyaga, az eritadenin egyrészt csökkenti a káros koleszterin, az LDL szintjét, másrészt növeli a szívbarát, úgynevezett jó koleszterinek - HDL - mennyiségét. A kutatási eredmények azzal kecsegtetnek, hogy a gombában található poliszacharid, a lentinan gátolja és akadályozza a daganatképződést. A rákmegelőző hatásra vonatkozó kutatások szerint ez az anyag a baktériumok és a vírusok ellen is hatásos.

Mire figyelj?

Próbálj friss gombát venni, ugyanis a szárított vagy konzerv verzió töredékét sem tartalmazza azoknak a vitaminoknak, melyek a nyers gombában találhatóak. A friss gomba legjobban nedves konyharuhába csomagolva tartható el a hűtőszekrény zöldségtárolójában.

Zöldbab

A zöldbab az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás. Ásványianyag-tartalma is jelentős, nagyobb mennyiségben tartalmaz többek között vízhajtó káliumot, de kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne. Emellett B-vitaminokat és antioxidáns béta-karotint is tartalmaz.

A zöldbab fogyasztása serkenti szervezetedben a megújulási folyamatokat, emellett megszabadít a vizesedéstől, és a magas vérnyomás tüneteit is enyhíti. Több összetevőjének köszönhetően is kiváló táplálékul szolgál az idegrendszer számára: a niacin aktivizálja azokat az enzimeket, melyek a vassal és a folsavval együtt megadják a kezdő löketet az idegrendszer és az agy zavartalan működéséhez. A magnézium és a pantoténsav kettőse gondoskodik róla, hogy még a kényes helyzetekben se jöjj ki a béketűrésből.

A pantoténsav emellett segíti a sebgyógyulást is. A szaponinok és a polifenolok rákmegelőző hatásúak, védenek a különféle kórokozók ellen, és ellenálló-képességedet is erősítik. Mindemellett csökkentik a koleszterinszintet, gyulladásgátlók, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. Ha rendszeresen fogyasztod a zöldbabot, egészséges bélflórát alakíthatsz ki segítségével, minek köszönhetően a puffadástól sem kell majd tartanod.

Mire figyelj?

A zöldbabot legalább 10 percig kell főzni, hogy a benne jelen lévő mérgező hatású fazin lebomoljon, és hatástalanná váljon. A legjobb, ha nem fogyasztasz konzervbabot, babcsírát azonban annál gyakrabban: a szárazbabot egy kis tálkában könnyedén kicsíráztathatod.

Lepényhal

A lepényhal 76%-ban vizet, 20%-ban fehérjét tartalmaz, emellett mindössze 2% zsír található benne, mely tápanyag-összetétel ideális fogássá teszi a fogyókúra során. Mint minden tengeri hal, nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban, továbbá jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, vasat, jódot és rezet tartalmaz. A vitaminok közül természetesen a D-vitamin viszi a pálmát - 10 dkg hal fedezi teljes napi szükségletedet.

A rendkívül ízletes lepényhal segít elkerülni a csontritkulást, erősíti az immunrendszert, a kálium, a vas és a B-vitaminok pedig hasznosak a hangulatingadozások és a kimerültség elkerülésében. Hasonló a jód hatása is: helyreállítja a megfelelő anyagcserét, hisz nélkülözhetetlen a pajzsmirigy számára, mely szintén kihat a sejtek aktivitására. A jód emellett antioxidáns is, semlegesíti a káros szabadgyököket, így a rákos megbetegedések megelőzésében - az omega-3 zsírsavak hatásával kiegészülve - is fontos szerepe lehet a lepényhal fogyasztásának. A jótékony zsírsavak továbbá a szív és az érrendszer egészségét is megóvják, és az öregedési folyamatokat is késleltetik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mire figyelj?

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy hetente legalább egyszer, a főétkezéshez halat is fogyassz. Ügyelj azonban arra, hogy friss halat vegyél - a romlott árut szagáról könnyen felismerheted.

Cikkünk Dr. Siegfried Schlett A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük