A 3 legjobb zsírégető, rákmegelőző étel
Bizonyos ételek nemcsak a fogyókúra során segíthetnek, de rákmegelőző hatásuk révén egészségedet is megóvják.

Ez is érdekelhet

Téged is vár a Lasselsberger-Knauf virtuális családi háza! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Vásárolj a neten is kényelmesen! (x)

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

beauty and style

Milyen típusú a hajad? Ez a fajta hajgumi illik hozzá a legjobban »

Kate Moss húga is gyönyörű: a 20 éves Lottie-ról különleges képek készültek »

Ezt a hajfestést bárki kipróbálhatja: ha nem tetszik, pár mozdulattal eltüntethető »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Shiitake gomba

A többi gombához hasonlóan a shiitake gomba is a kalóriaszegény zöldségek közé tartozik, minthogy nagyobb részt vízből, mintegy 4%-ban szénhidrátból, 3%-ban fehérjéből áll, zsírtartalma pedig nagyon csekély, fél százalék alatt van.

A gomba vitaminokban igen gazdag, jelentős mennyiségben található benne például D-vitamin, B-vitamin, pantoténsav, niacin és folsav. Amellett, hogy kiváló kiegészítője a kalóriaszegény fogyókúrás étrendnek, a shiitake hozzájárul ahhoz, hogy szervezeted megkapja a vérképzéshez szükséges jód-, vas-, réz- és folsavmennyiséget, kalciumtartalma pedig a D-vitaminnal egyetemben biztosítja, hogy csontozatod ne legyen kitéve veszélynek.

Magas niacintartalmánál fogva a gomba többszörös antioxidáns hatást fejt ki, minek révén csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, emellett jó hatással van a vércukorszintre és a koleszterinszintre is. A gomba hatóanyaga, az eritadenin egyrészt csökkenti a káros koleszterin, az LDL szintjét, másrészt növeli a szívbarát, úgynevezett jó koleszterinek - HDL - mennyiségét. A kutatási eredmények azzal kecsegtetnek, hogy a gombában található poliszacharid, a lentinan gátolja és akadályozza a daganatképződést. A rákmegelőző hatásra vonatkozó kutatások szerint ez az anyag a baktériumok és a vírusok ellen is hatásos.

Mire figyelj?

Próbálj friss gombát venni, ugyanis a szárított vagy konzerv verzió töredékét sem tartalmazza azoknak a vitaminoknak, melyek a nyers gombában találhatóak. A friss gomba legjobban nedves konyharuhába csomagolva tartható el a hűtőszekrény zöldségtárolójában.

Zöldbab

A zöldbab az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás. Ásványianyag-tartalma is jelentős, nagyobb mennyiségben tartalmaz többek között vízhajtó káliumot, de kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne. Emellett B-vitaminokat és antioxidáns béta-karotint is tartalmaz.

A zöldbab fogyasztása serkenti szervezetedben a megújulási folyamatokat, emellett megszabadít a vizesedéstől, és a magas vérnyomás tüneteit is enyhíti. Több összetevőjének köszönhetően is kiváló táplálékul szolgál az idegrendszer számára: a niacin aktivizálja azokat az enzimeket, melyek a vassal és a folsavval együtt megadják a kezdő löketet az idegrendszer és az agy zavartalan működéséhez. A magnézium és a pantoténsav kettőse gondoskodik róla, hogy még a kényes helyzetekben se jöjj ki a béketűrésből.

A pantoténsav emellett segíti a sebgyógyulást is. A szaponinok és a polifenolok rákmegelőző hatásúak, védenek a különféle kórokozók ellen, és ellenálló-képességedet is erősítik. Mindemellett csökkentik a koleszterinszintet, gyulladásgátlók, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. Ha rendszeresen fogyasztod a zöldbabot, egészséges bélflórát alakíthatsz ki segítségével, minek köszönhetően a puffadástól sem kell majd tartanod.

Mire figyelj?

A zöldbabot legalább 10 percig kell főzni, hogy a benne jelen lévő mérgező hatású fazin lebomoljon, és hatástalanná váljon. A legjobb, ha nem fogyasztasz konzervbabot, babcsírát azonban annál gyakrabban: a szárazbabot egy kis tálkában könnyedén kicsíráztathatod.

Lepényhal

A lepényhal 76%-ban vizet, 20%-ban fehérjét tartalmaz, emellett mindössze 2% zsír található benne, mely tápanyag-összetétel ideális fogássá teszi a fogyókúra során. Mint minden tengeri hal, nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban, továbbá jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, vasat, jódot és rezet tartalmaz. A vitaminok közül természetesen a D-vitamin viszi a pálmát - 10 dkg hal fedezi teljes napi szükségletedet.

A rendkívül ízletes lepényhal segít elkerülni a csontritkulást, erősíti az immunrendszert, a kálium, a vas és a B-vitaminok pedig hasznosak a hangulatingadozások és a kimerültség elkerülésében. Hasonló a jód hatása is: helyreállítja a megfelelő anyagcserét, hisz nélkülözhetetlen a pajzsmirigy számára, mely szintén kihat a sejtek aktivitására. A jód emellett antioxidáns is, semlegesíti a káros szabadgyököket, így a rákos megbetegedések megelőzésében - az omega-3 zsírsavak hatásával kiegészülve - is fontos szerepe lehet a lepényhal fogyasztásának. A jótékony zsírsavak továbbá a szív és az érrendszer egészségét is megóvják, és az öregedési folyamatokat is késleltetik.

Mire figyelj?

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy hetente legalább egyszer, a főétkezéshez halat is fogyassz. Ügyelj azonban arra, hogy friss halat vegyél - a romlott árut szagáról könnyen felismerheted.

Cikkünk Dr. Siegfried Schlett A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük