Miért vagy túlsúlyos?

A zsíranyagcsere-zavar okai

Ha probléma van az anyagcseréddel, arról elsősorban te tehetsz. Segítünk, hogy minél előbb rendbe hozd a felborult egyensúlyt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az életmód- és táplálkozási szokások az utolsó évtizedekben drámaian megváltoztak. Állandó ülő életmód, kevés mozgás, átláthatatlan ételkínálat, amely e bőség ellenére mindennek nevezhető, csak  kiegyensúlyozottnak nem.

Európában minden ötödik ember túlsúlyos
Az európai országok lakossága országonként különbözően, de 25-50%-ban túlsúlyos, és minden ötödik lakos erősen elhízott. A halálesetek több, mint 60%-a közvetlenül vagy közvetve összefügg a táplálkozási hibákkal. Általában túl sokat eszünk, mégis rostokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban és antioxidánsokban szegény az étkezésünk.

Védő tápanyagok

Habár a táplálkozáson belül a zsírok részaránya aránytalanul magas, mégis táplálkozás-élettani szempontból értékes, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen olajokat túlságosan kevés mennyiségben veszünk magunkhoz.

Ebben az összefüggésben különösen fontossá válik az antioxidáns hatású védőanyagok fogyasztása, mint az E-vitamin, különböző másodlagos növényi anyagok. Ezek képesek megvédeni a telítetlen zsírsavakat és a koleszterint az oxidációs károsodásoktól, és segítenek abban, hogy szív- és érrendszeri betegségek ne, vagy csak lassabban alakulhassanak ki. Ezek a betegségek korunk legnagyobb jelentőségű táplálkozásfüggő betegségei.

Táplálkozásfüggő betegségek

Táplálkozásfüggő betegségnek azokat a kóros folyamatokat nevezzük, melyek helytelen táplálkozási szokások miatt alakultak ki, és melyek jelentős mértékben meggyógyíthatóak a táplálkozás megreformálásával. A leggyakoribb ilyen jellegű betegségek:

  • Cukorbetegség
  • Magas vérzsírértékkel járó betegségek
  • Köszvény
  • Magas vérnyomás
  • Érelmeszesedés és annak következményes betegségei: szívinfarktus, agyvérzés, trombózis
  • Zsírmáj, májcirrhózis
  • Fogszuvasodás
  • Hasnyálmirigy-gyulladás
  • Epekőbetegség
  • Alkoholizmus
  • Vitamin- és ásványianyag-hiánnyal összefüggő betegségek

Hatékony zsírégetők 

Az L-carnitin és a kolin, amelyek a szervezet raktáraiban tárolt zsírt energiává alakítják. Jótékony hatásaik:

  • Gátolják a koleszterin lerakódását, és elősegítik annak felhasználását.
  • Fokozzák az anyagcserét, csökkentik az izomláz kialakulását és az izomfájdalmakat.
  • Erősítik az szívizom szöveteit és az immunrendszert.

Egy másik hatékony étvágycsökkentő a Garcinia Cambogia növény gyümölcsének kivonata, mely igen gazdag a hidroxicitromsavban. Jótékony hatásai:

  • Szedésével a szénhidrátok kevésbé képesek zsírrá alakulni.
  • Csökkenti az étvágyérzetet, ezáltal az ember kalóriaszükséglete is kevesebb lesz.

Zsírsavösszetétel az étkezési zsírokban

A zsíroknak speciálisan magas az energiatartalmuk, és táplálékként különösen magas hányaduk tud elraktározódni. A normális súlyú férfiaknál a zsírraktárak súlya 8–15 kg között van, ugyanez nőknél 10–20 kg. Férfiak minden jelentősebb egészségkárosodás nélkül képesek leépíteni a zsírraktáraikat akár 1 kg körüli értékre, míg nőknél már néhány kilogrammos zsírcsökkenés is a menstruációs ciklus zavarához vagy más közérzet-zavarokhoz vezethet.

A zsírok az energiaraktár-szerepen túl kiváló esszenciális zsírsav-szállítók, valamint a test sejtjei számára életfontos sejtfalépítő anyagok. Táplálkozás-élettani szempontból a legjobb MUFA- és PUFA-források a növényi olajok.

MUFA-ban gazdag olaj: az olívaolaj.
PUFA-ban gazdag olajok: a bogáncsolaj, a napraforgóolaj és a gabonaolajok, mint a kukoricacsíra-olaj.

A kókuszzsír és az állati zsiradékok, mint a vaj és disznózsír viszont főként telített zsírsavakat tartalmaznak, ezért hűtőszekrény-hőmérsékleten ezek a zsiradékok szilárdak. A növényi olajok táplálkozás-élettani értelemben értékes MUFA- és PUFA-tartalmúak, ezért alacsony hőmérsékleten is folyékonyak maradnak, a zsírok olvadási hőmérséklete ugyanis a zsírsavaik telítetlenségének növekedésével csökken.

PUFA: teljesen különleges

Addig, amíg a test SFA-t és MUFA-t bármilyen lánchosszúságban cukorból és aminosavakból elő tud állítani, addig PUFA-t, mint amilyen a linolsav vagy a linolénsav, nem képes előállítani. A vitaminokhoz hasonló úgynevezett eszenciális anyagokról van szó, melyeket készen kell felvenni a táplálékból, méghozzá az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak formájában. Ezekből a zsírsavakból alakulnak ki a szervezetben az életfontos prosztaglandinmolekulák, melyek hiányában érrendszeri betegségek, vérrögösödés, gyulladások, immungyengeségek, idegműködési betegségek keletkeznek.

Transzzsírsavak

Különös szerepet játszanak a transzzsírsavak, melyek legalább egyik kettős kötésük mellett levő szén- és hidrogénatom elhelyezkedésében eltérnek a normális - természetben előforduló - szerkezettől. A transzzsírsavak az olajak élelmiszeripari gyártása során keletkeznek, és sajnálatos módon a termékeken Magyarországon még nem jelölik ezek arányát.

Fogyasztásuk nagyobb arányakor a vérben megnövekedhet az LDL koleszterin mennyisége, ami különböző anyagcsere- és érrendszeri betegségek kiindulópontját képezi, valamint csökkenhet bizonyos prosztaglandinok szintézisének üteme, ami a legtöbb krónikus betegség kialakulását előmozdítja.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zsírtermészetű fontos kísérőanyagok

  • Karotinoidok, állati szterinek, fitoszterinek, zsíroldékony vitaminok és az ubikinon képezik a zsírokban előforduló legfontosabb kísérőanyagokat, melyeknek élettani szempontból nagyon nagy a jelentőségük.
  • Karotinoidok számtalan molekulaformában előfordulnak. Ide tartoznak az ismert antioxidánsok, a béta-karotinok vagy a paradicsom likopinja is.
  • Legismertebb állati szterin a koleszterin, alkotója a sejtfalnak, kiindulási anyaga a csírahormonoknak, az epesavaknak vagy a D-vitaminnak, ezért életfontosságú anyagnak tekinthető. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a szervezet maga is elő tudja állítani, és a mai táplálkozási szokások mellett általában túl sokat veszünk magunkhoz, ami az érrendszeri betegségek kialakulását sietteti.
  • A fitoszterinek koleszterincsökkentő hatással rendelkeznek. A legismertebb fajtája a béta-szitoszterin, nagyobb koncentráció esetén akadályozza a koleszterin vékonybélből történő felvételét, és épp ezért a hiperkoleszterinémia nevű magas koleszterinszinttel járó betegség gyógyításában gyógyszerként használják.
  • További fontos zsírkísérő anyagok a zsíroldékony vitaminok: az A-, D-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon. Antioxidánsként védenek a károsító oxidációs folyamatok ellen, az ubikinon pedig antitrombotikus hatású, tehát véd a vérrögképződés ellen.

info
Egyéni és csoportos böjtkúrák, egyéni diéták, táplálkozásfüggő betegségek gyógykezelése természetes módszerekkel:
Budapesten: 06-1/315-2018, 06-1/315-2069
Kecskeméten: 06-76/322-884, 06-76/322-979
További információk: www.biovital.hu , www.biospa.hu

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük