Miért vagy túlsúlyos?
A zsíranyagcsere-zavar okai
Ha probléma van az anyagcseréddel, arról elsősorban te tehetsz. Segítünk, hogy minél előbb rendbe hozd a felborult egyensúlyt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életmód- és táplálkozási szokások az utolsó évtizedekben drámaian megváltoztak. Állandó ülő életmód, kevés mozgás, átláthatatlan ételkínálat, amely e bőség ellenére mindennek nevezhető, csak  kiegyensúlyozottnak nem.

Európában minden ötödik ember túlsúlyos
Az európai országok lakossága országonként különbözően, de 25-50%-ban túlsúlyos, és minden ötödik lakos erősen elhízott. A halálesetek több, mint 60%-a közvetlenül vagy közvetve összefügg a táplálkozási hibákkal. Általában túl sokat eszünk, mégis rostokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban és antioxidánsokban szegény az étkezésünk.

Védő tápanyagok

Habár a táplálkozáson belül a zsírok részaránya aránytalanul magas, mégis táplálkozás-élettani szempontból értékes, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen olajokat túlságosan kevés mennyiségben veszünk magunkhoz.

Ebben az összefüggésben különösen fontossá válik az antioxidáns hatású védőanyagok fogyasztása, mint az E-vitamin, különböző másodlagos növényi anyagok. Ezek képesek megvédeni a telítetlen zsírsavakat és a koleszterint az oxidációs károsodásoktól, és segítenek abban, hogy szív- és érrendszeri betegségek ne, vagy csak lassabban alakulhassanak ki. Ezek a betegségek korunk legnagyobb jelentőségű táplálkozásfüggő betegségei.

Táplálkozásfüggő betegségek

Táplálkozásfüggő betegségnek azokat a kóros folyamatokat nevezzük, melyek helytelen táplálkozási szokások miatt alakultak ki, és melyek jelentős mértékben meggyógyíthatóak a táplálkozás megreformálásával. A leggyakoribb ilyen jellegű betegségek:

 • Cukorbetegség
 • Magas vérzsírértékkel járó betegségek
 • Köszvény
 • Magas vérnyomás
 • Érelmeszesedés és annak következményes betegségei: szívinfarktus, agyvérzés, trombózis
 • Zsírmáj, májcirrhózis
 • Fogszuvasodás
 • Hasnyálmirigy-gyulladás
 • Epekőbetegség
 • Alkoholizmus
 • Vitamin- és ásványianyag-hiánnyal összefüggő betegségek

Hatékony zsírégetők 

Az L-carnitin és a kolin, amelyek a szervezet raktáraiban tárolt zsírt energiává alakítják. Jótékony hatásaik:

 • Gátolják a koleszterin lerakódását, és elősegítik annak felhasználását.
 • Fokozzák az anyagcserét, csökkentik az izomláz kialakulását és az izomfájdalmakat.
 • Erősítik az szívizom szöveteit és az immunrendszert.

Egy másik hatékony étvágycsökkentő a Garcinia Cambogia növény gyümölcsének kivonata, mely igen gazdag a hidroxicitromsavban. Jótékony hatásai:

 • Szedésével a szénhidrátok kevésbé képesek zsírrá alakulni.
 • Csökkenti az étvágyérzetet, ezáltal az ember kalóriaszükséglete is kevesebb lesz.

Zsírsavösszetétel az étkezési zsírokban

A zsíroknak speciálisan magas az energiatartalmuk, és táplálékként különösen magas hányaduk tud elraktározódni. A normális súlyú férfiaknál a zsírraktárak súlya 8–15 kg között van, ugyanez nőknél 10–20 kg. Férfiak minden jelentősebb egészségkárosodás nélkül képesek leépíteni a zsírraktáraikat akár 1 kg körüli értékre, míg nőknél már néhány kilogrammos zsírcsökkenés is a menstruációs ciklus zavarához vagy más közérzet-zavarokhoz vezethet.

A zsírok az energiaraktár-szerepen túl kiváló esszenciális zsírsav-szállítók, valamint a test sejtjei számára életfontos sejtfalépítő anyagok. Táplálkozás-élettani szempontból a legjobb MUFA- és PUFA-források a növényi olajok.

MUFA-ban gazdag olaj: az olívaolaj.
PUFA-ban gazdag olajok: a bogáncsolaj, a napraforgóolaj és a gabonaolajok, mint a kukoricacsíra-olaj.

A kókuszzsír és az állati zsiradékok, mint a vaj és disznózsír viszont főként telített zsírsavakat tartalmaznak, ezért hűtőszekrény-hőmérsékleten ezek a zsiradékok szilárdak. A növényi olajok táplálkozás-élettani értelemben értékes MUFA- és PUFA-tartalmúak, ezért alacsony hőmérsékleten is folyékonyak maradnak, a zsírok olvadási hőmérséklete ugyanis a zsírsavaik telítetlenségének növekedésével csökken.

PUFA: teljesen különleges

Addig, amíg a test SFA-t és MUFA-t bármilyen lánchosszúságban cukorból és aminosavakból elő tud állítani, addig PUFA-t, mint amilyen a linolsav vagy a linolénsav, nem képes előállítani. A vitaminokhoz hasonló úgynevezett eszenciális anyagokról van szó, melyeket készen kell felvenni a táplálékból, méghozzá az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak formájában. Ezekből a zsírsavakból alakulnak ki a szervezetben az életfontos prosztaglandinmolekulák, melyek hiányában érrendszeri betegségek, vérrögösödés, gyulladások, immungyengeségek, idegműködési betegségek keletkeznek.

Transzzsírsavak

Különös szerepet játszanak a transzzsírsavak, melyek legalább egyik kettős kötésük mellett levő szén- és hidrogénatom elhelyezkedésében eltérnek a normális - természetben előforduló - szerkezettől. A transzzsírsavak az olajak élelmiszeripari gyártása során keletkeznek, és sajnálatos módon a termékeken Magyarországon még nem jelölik ezek arányát.

Fogyasztásuk nagyobb arányakor a vérben megnövekedhet az LDL koleszterin mennyisége, ami különböző anyagcsere- és érrendszeri betegségek kiindulópontját képezi, valamint csökkenhet bizonyos prosztaglandinok szintézisének üteme, ami a legtöbb krónikus betegség kialakulását előmozdítja.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Zsírtermészetű fontos kísérőanyagok

 • Karotinoidok, állati szterinek, fitoszterinek, zsíroldékony vitaminok és az ubikinon képezik a zsírokban előforduló legfontosabb kísérőanyagokat, melyeknek élettani szempontból nagyon nagy a jelentőségük.
 • Karotinoidok számtalan molekulaformában előfordulnak. Ide tartoznak az ismert antioxidánsok, a béta-karotinok vagy a paradicsom likopinja is.
 • Legismertebb állati szterin a koleszterin, alkotója a sejtfalnak, kiindulási anyaga a csírahormonoknak, az epesavaknak vagy a D-vitaminnak, ezért életfontosságú anyagnak tekinthető. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a szervezet maga is elő tudja állítani, és a mai táplálkozási szokások mellett általában túl sokat veszünk magunkhoz, ami az érrendszeri betegségek kialakulását sietteti.
 • A fitoszterinek koleszterincsökkentő hatással rendelkeznek. A legismertebb fajtája a béta-szitoszterin, nagyobb koncentráció esetén akadályozza a koleszterin vékonybélből történő felvételét, és épp ezért a hiperkoleszterinémia nevű magas koleszterinszinttel járó betegség gyógyításában gyógyszerként használják.
 • További fontos zsírkísérő anyagok a zsíroldékony vitaminok: az A-, D-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon. Antioxidánsként védenek a károsító oxidációs folyamatok ellen, az ubikinon pedig antitrombotikus hatású, tehát véd a vérrögképződés ellen.

info
Egyéni és csoportos böjtkúrák, egyéni diéták, táplálkozásfüggő betegségek gyógykezelése természetes módszerekkel:
Budapesten: 06-1/315-2018, 06-1/315-2069
Kecskeméten: 06-76/322-884, 06-76/322-979
További információk: www.biovital.hu , www.biospa.hu

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
 • villámdiéták
 • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
 • c-vitamin
 • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük