Zsírégető, vízhajtó, anyagcsere-pörgető
Mi az?
Létezik egy ízletes szer, mely nem csak a fogyásban, de a jojó-hatás elkerülésében is segít.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea fogyasztása, mely az egészségre kifejtett pozitív hatásai miatt a nyugati világban, így hazánkban is egyre inkább elterjedt, napjainkban pedig kedvelt, sokak számára rendszeresen fogyasztott frissítővé vált.

Szeretnéd megtudni, mért érdemes mindennapjaid szerves részévé tenned? Számos okot tudunk mondani - íme, a legfontosabbak!

Új fegyver a magas koleszterinszint ellen

Köztudott, hogy a zöld tea enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, felpörgeti az anyagcserét, emellett a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepet játszik, sok tulajdonsága azonban még nem volt ismert, ezért orosz kutatók patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagok, az úgynevezett katekinek hatását a zsíranyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra. Két részre osztották a kiválasztott patkányokat: az egyik csoport hét héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a másikaknak négy hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns katekint is adták.

A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található anyagok jótékonyan befolyásolták a vér össz-, valamint rossz, LDL-koleszterinszintjét. Ezenkívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére is. A patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették az antioxidáns katekinek.

Csaknem a teljes túlsúlyt eltávolítja

A manapság nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett már eddig is kulcsfontosságúnak bizonyult a rendszeres fizikai aktivitás.

Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás megelőzésében, illetve kezelésében kiemelt szerepet játszik, melyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld tea.

Japánban egereken végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására.

Az azonos testtömegű és életkorú egereket öt csoportra osztották: az első csoport alacsony zsírtartalmú étrendet kapott fizikai aktivitás nélkül, a második magas zsírtartalmú diétán élt fizikai aktivitás nélkül, a harmadik csoport zöldtea-kivonattal dúsított magas zsírtartalmú étrendet kapott fizikai aktivitás nélkül, míg a negyedik magas zsírtartalmú ételeket fogyasztott, és rendszeres fizikai aktivitást végzett. Az ötödik csoportba tartozó egerek pedig zöldtea-kivonattal gazdagított magas zsírtartalmú táplálékokat fogyasztottak rendszeres fizikai aktivitás mellett.

15 hét után a zöldtea-kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedését magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89%-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37%-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen pedig 87%-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.

Tudományos kísérlettel kimutatták továbbá, hogy az ötös csoportnak volt a legmagasabb az energiafelhasználása, és ezen egerek égették el a legtöbb zsírt négy hét alatt. A zöld tea kivonata tehát meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül.

A jojó-effektus legyőzésében is segít

Az elmúlt években több vizsgálat is megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, melyek szerint a zöld tea felgyorsítja a zsírok lebontását, ezáltal az elhízás kezelésében is fontos szerepet játszik. Más anyaggal kombinált hatását viszont kevés kutató elemezte mindeddig.
Hollandiában azonban 76 túlsúlyos személy fogyókúra utáni testtömeg-megtartásának mértékét vizsgálták, akiknek zöld teát koffeinnel együtt adtak.

A vizsgálati személyek négy hétig nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd három hónapig az elért testtömeget megtartó diétás étrendet fogyasztották kiegészítve a zöld tea és koffein keverékével. A kontrollcsoportnál nem alkalmazták a mixtúrát, csak a testsúlymegtartásra szolgáló étrendet. A kutatók vizsgálták a testtömeg-, a testtömeg-index- és a testzsírváltozást, valamint a rendszeres koffeinfogyasztást.

A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében a testtömeg, a testzsír és a csípő mértékének csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók körében.

Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a három hónapos testtömeg-megtartó periódus alatt a zöld tea hatására tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint gyorsabb volt az energiafelhasználás, mint azoknál, akik nem kaptak zöldtea-koffein keveréket. A koffein kapcsán azonban érdemes megemlíteni, hogy élénkítő hatása miatt csak mértékletes fogyasztása javasolt.


Cikkünk a Fitt Élet magazin segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük