Fogyni akarsz, de szeretnél jóllakni? 3 tápláló zöldségkenyér, ami sokáig eltelít, és gazdag rostokban
A zöldségkenyerek rostokban gazdag kenyérhelyettesítőként szolgálhatnak, érdemes kipróbálni a cikkben részletezett recepteket.

GettyImages-993970246
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehéz lemondani a kenyérről még fogyókúra alatt is, mert az egyik legegyszerűbb módja, hogyha valaki szeretne gyorsan finomat bekapni akár reggeli, tízórai, uzsonna vagy vacsora gyanánt. 

Ugyan egy nemrég publikált tanulmány szerint a teljes kiőrlésű rozskenyér valóban támogatja a fogyást, akár a gabonanövények lisztjének kihagyásával is ízletes kenyérhelyettesítő készíthető a sütőben. Az alább látható, rostokban gazdag zöldségkenyérrecepteket érdemes kipróbálni.

Karfiolkenyér

A karfiol változatosan felhasználható zöldség, alig van benne kalória, cserébe számos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a szervezetet, kiemelkedő C-vitamin-forrásnak minősül. Magas rosttartalmával az emésztést segíti, és gátolja a gyulladások kialakulását, hosszan eltelít annak ellenére, hogy alacsony szénhidráttartalma van. 

GettyImages-473285538

Hozzávalók

  • egy nagy karfiolfej
  • 2 közepes tojás
  • 100 gramm mozzarella
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és helyezz egy sütőpapírt a tepsibe. A karfiolfejről vagdosd le a karfiolrózsákat, és 5 percig párold őket. Vedd ki őket az edényből, hogy kicsit szikkadjanak. Amikor némileg megszáradtak, tedd be őket egy aprítóba, és kuszkusz nagyságú darabokra vágd fel őket, majd nyomkodd ki belőlük a maradék nedvességet.

Az aprítóba tedd vissza a karfioldarabokat, adj hozzá mozzarellát, két tojást, és ízlés szerint sót, borsot. Nagyjából 30 másodpercig keverd, amíg homogén nem lesz. Ezután két evőkanálnyi adagokat merj ki, és oszlasd el kör vagy négyzet formában a tepsiben. 10 percig süsd a kis lepénykéket, majd fordítsd a másik oldalukra, és ismét 10 percig hagyd a sütőben. Ha nem szeretnéd felhasználni az összes darált karfiolt, akkor a hűtőben is tárolhatod, két napig eláll.

Brokkolikenyér

Akárcsak a karfiol, a brokkoli is a rákvédő hatásukról ismert keresztesvirágú zöldségek közé tartozik, és felhasználásával is ízletes zöldségkenyeret hozhatsz létre. A brokkoli magas rost-, K- és C-vitamin-tartalommal bír, és tele van antioxidánsokkal, vércukorszint-stabilizáló hatását is bizonyították, és az immunrendszert is erősíti. Nem csak levesként vagy főzelékként építhető be az étrendbe, hanem ízletes és gyors zöldségkenyér is készíthető belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzávalók

  • 400 gramm brokkoli
  • 2 közepes tojás
  • 230 gramm cheddar sajt

Elkészítés

Első lépésként melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd párold meg a brokkolit, míg ropogós állagú nem lesz, ezután tedd egy aprítógépbe, és akárcsak a karfiol esetében, aprítsd le. A kis darabokat szórd egy konyharuhába, majd csavard ki belőlük még a maradék nedvességet. Ha kész, keverd össze a brokkolit a tojásokkal és a sajttal, ez utóbbit előtte reszeld le. Öntsd bele az elegyet az aprítóba, és még vagy 30 másodpercig keverd az összetevőket.

A masszát válaszd négy részre, majd lapítsd őket lepény formájúra egy sütőpapírral bélelt tepsire. 12-12 percen keresztül süsd az egyik, majd a másik oldalukat, és kész is vannak.

Csicserikenyér

A csicseriborsó szuper egészséges hüvelyes zöldség, élelmi rostot, többszörösen telítetlen zsírsavakat, A-vitamint, E-vitamint, C-vitamint, magnéziumot, káliumot és vasat tartalmaz, melyek segítik az anyagcsere-folyamatokat és a fogyást is. Szabályozza a vércukorszintet is, és hosszan tartó teltségérzetet okoz, érdemes kipróbálni a belőle készült kenyeret.

csicseri kenyér

Hozzávalók

  • 90 gramm csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 170 gramm szeletelt répa
  • 170 gramm karfiolrózsa
  • 175 milliliter víz
  • ízlés szerint só

Elkészítés

A socca, vagy csicserikenyérnek többfajta elkészítési módja létezik, nem mindegyikbe kell plusz zöldséget tenni. A répás-karfiolos változatához melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd a zöldségeket aprítsd le, tekerd be őket konyharuhába, és csavard ki a levüket. Az aprítóba helyezd a csicserilisztet, a zöldségeket, a vizet, az olívaolajat és a sót, és dolgozd masszává.

Helyezz sütőpapírt egy tepsibe, és a masszát terítsd szét rajta, majd 24-28 percig hagyd a sütőben, amíg aranybarnára nem pirul. Miután kivetted, vágd fel őket kisebb darabokra - ahogy majd később fogyasztanád. A hűtőben egy hétig eláll.

8 diétás reggeli, amitől délig jóllakott leszel

Kalóriaszegények, fehérjedúsak, rostban gazdagok, és isteni finomak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük