Tele van rostokkal, fehérjével, és hosszan laktat: 8 kiadós étel zöldborsóból
Zöldborsóból nagyon finom, kiadós ételek készülhetnek, amik értékes tápanyagokkal látják el a szervezetet.


- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- A 48 éves Dobó Kata hupikék fürdőruhában pózolt: karcsú, mint egy modell
A zöldborsóból változatos ételek készíthetőek, magas fehérje- és rosttartalma miatt érdemes szezonja alatt minél gyakrabban fogyasztani.
Az értékes hüvelyes emellett kiemelkedő káliumforrás, mely közvetlenül is hozzájárul, hogy a test energiává alakítsa át az elfogyasztott ételeket, és még ezenkívül számos áldásos hatása ismert.
Zöldborsós ételek
A zöldborsó káliumtartalma amellett, hogy segíti az izmokat, biztosítja a megfelelő elektrolit-egyensúlyt is, növelve ezzel az edzések alatti állóképességet. Az apró, roppanós héjú hüvelyes fehérjetartalma is kiemelkedő, ami az izmokat táplálja. Alacsony glikémiás indexe miatt lassú felszívódású szénhidrátokkal lát el, és magas rosttartalmának köszönhetően sem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, okozva ezzel farkaséhséget. A rostoknak és a fehérjéknek köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz, a fehérje a ghrelin nevű éhségért felelős hormon szintjét csökkenti. A benne lévő lektin egyeseknél puffadást, gázképződést okozhat, de ez áztatással redukálható. Szakértők összesen 170 gramm zöldborsót javasolnak egyszeri fogyasztásra, és az egészségre gyakorolt hatásai miatt érdemes is az étrend rendszeres részévé tenni.
(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Sági Zsófia/Sóbors, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)