Nemcsak rákellenes, fogyaszt is! Ezért hat erősen a zöld tea a fogyásra tudósok szerint
Napi egy csésze zöld teával segítheted a fogyókúrát.

zold-tea
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évek során a zöld tea számos jótékony hatására derült fény. Ma már tudjuk, hogy rendszeres fogyasztása rákellenes hatással bír, és azt is, hogy akár a fürdőszobában is bevethető, például hajhullás elleni pakolást készíthetsz belőle.

Az Ohiói Egyetem kutatása szerint azonban a zöld tea még ennél is többre képes: fogyasztása segíti a jótékony hatású bélbaktériumok megtelepedését az emésztőrendszerben, ezáltal csökkenti az elhízás kockázatát.

Ezért hat erősen a zöld tea a fogyásra

A kutatók vizsgálataik eredményét a Journal of Nutritional Biochemistry című tudományos szaklapban publikálták. A nyolc héten át tartó kutatásuk során a kísérleti egerek felét magas zsírtartalmú étrenden tartották, a másik felét normál táplálékkal etették. Mindkét csoportot további két részre osztották: 2%-os zöldteakivonatot fogyasztókra és nem fogyasztókra.

A kutatás időtartama alatt vizsgálták az egerek zsírszövetének mennyiségét, a bél mikrobiális összetételét, a szervezet inzulinválaszát. Két hónap múltán arra az eredményre jutottak, hogy a magas zsírtartalmú étrenden lévő, de zöld teát fogyasztó csoport súlya nemcsak alacsonyabb volt, de inzulinválaszuk is jobbnak mutatkozott, mint a teát nem fogyasztó társaiké.

- Tanulmányunk bizonyítja, hogy a zöld tea fogyasztása ösztönzi a jó baktériumok szaporodását a bélrendszerben, és számos olyan előnyhöz vezet, mely jelentősen csökkenti az elhízás kockázatát - mondta Richard Bruno, a tanulmány vezető szerzője, az Ohiói Állami Egyetem professzora.

A zöld teában lévő katekinek, gyulladáscsökkentő polifenolok nem csupán rákellenes és szívvédő hatással bírnak, de védelmet nyújtanak a bélrendszeri gyulladásokkal szemben is. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, napi 1-2 csészével meginni a jó minőségű, lehetőleg nem filteres, hanem leveles zöld teából.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zöld tea segít a metabolikus szindrómán?

A kísérletben az egerek által fogyasztott zöldteakivonat emberi viszonylatra lefordítva nagyjából egy csésze zöld teának felel meg. Richard Bruno jelenleg egy olyan kutatást végez, mely azt vizsgálja, hogyan hat a zöld tea fogyasztása az metabolikus szindrómában szenvedő emberek bélrendszerére és ezen keresztül egészségi állapotukra. A metabolikus szindróma egy olyan állapot, melynek következtében nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség vagy szívbetegség.

Fogyás zöld teás turmixokkal

A következő turmixokra ne csak kalóriaszegény nasiként gondolj, hiszen egy nagyobb adag akár a reggelit vagy a vacsorát is kiválthatja.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük