Zöld tea: tízből három nő fogyasztja (x)
Egy kutatás szerint természetes eszközökkel is küzdünk a stresszhatások ellen: a nők között a zöldtea is előkelő helyen van az eszköztárban.

Femina Dieta 2100x1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy a nő és a férfi két külön típus, azzal aligha árulunk el újdonságot. Egy friss kutatás (1.) eredményei ugyanakkor arra is rávilágítottak, milyen jelentős különbségek vannak a nők és a férfiak között a stresszérzékelés és a stresszkezelés területén.

Nehéz időszakon vagyunk túl, a világjárvány korlátozásokkal teli szakasza mindannyiunkat próbára tett – de nem egyformán. Az említett felmérés (1.) kérdéseire adott válaszok szerint leginkább a fiatal felnőttek érzik erősnek a jelenlegi stresszterhelést. A nők többet szoronganak, és nagyobb arányban érzik sokszor feszültnek magukat, mint a férfiak, de közülük az átlagosnál többen próbálnak tudatosan védekezni a stressz ellen (annak ellenére, hogy 100 nőből csupán 5 tartja elkerülhetőnek a stresszt). Azt is megmutatta a kutatás, hogy körükben most a családtagok egészségi állapota, és általában a járvány következményeinek kezelése az egyik fő stressz-ok.

Femina Dieta 840x560

Vannak jól bevált, de nem mindig működő védekezési módszerek („nem gondolok olyasmire, ami stresszel”, „kerülöm a stresszes helyzeteket”), de olykor tevőlegesen is közbe kell avatkozni a lelki harmónia érdekében; több alvással, egészségesebb étrenddel, relaxálással vagy egyéb módon. A visszatérő válaszok között(1.) – különösen a női válaszadók esetében – gyakran felbukkan a teázás, illetve kifejezetten a zöld tea: a válaszadó nők 30%-a rendszeres zöldtea-fogyasztó.

Ennek a hagyományokon túl alighanem a tudományban gyökerező okai is lehetnek: a zöld teában többféle flavonoid van, ami befolyásolja a teában lévő koffein felszívódását. Egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról pedig azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

Femina Dieta 840x560 2

Hasonlóan fontos lehet a keleti kultúrák hatása is, amelyekben a teázás rituáléi hagyományosan összekapcsolódnak a megnyugvással, a lelki békével, a feszültség feloldásával. Talán ennek is köszönhető, hogy újabban nem csak a zöld tea számít népszerűnek, hanem a hasonló kulturális eredetű jóga és tai chi is.

(1.) A kutatásról bővebb információ itt olvasható.

A cikk támogatója a Magne B6.

MAT-HU-2100787 (2021.07.23.)

Ezt is szeretjük