Ezektől az ételektől vizesedik és puffad a test: 6 élelmiszer, amit érdemes elkerülni

A vizesedésnek gyakran hormonális okai vannak, ám a túlzottan sós ételek elfogyasztása is okozhatja.

GettyImages-157770706
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha úgy érzed, hogy estére megduzzadnak a végtagjaid, puffad a hasad, és a mérleg is két-három kilóval többet mutat, nem kell azonnal arra gondolni, hogy felszedtél pár kilót. Az okok mögött inkább a test vizesedése áll, azaz amikor a szervezet visszatartja a felesleges folyadékot, ami a sejtek között reked meg.


A vizesedésnek gyakran hormonális okai vannak, ám a túlzottan sós ételek elfogyasztása is okozhatja azt, hogy a vese nem képes a folyadék megfelelő mennyiségű kiválasztására, ezért a sejteken kívülre kerül a folyadék, a vér térfogata pedig megnő, ami vérnyomásproblémákhoz, szívkoszorúér-betegségekhez vezethet.


Ételek, amiktől vizesedik és puffad a test

A felnőttek esetében az ajánlott napi maximális sófogyasztást 5 grammban, azaz egy teáskanálnyi mennyiségben határozza meg a WHO, ennek ellenére a magyar ember a dupláját, sőt tripláját fogyasztja belőle, hiszen olyan élelmiszereket választ, amelyekről talán nem is gondolná, mennyi sót tartalmaznak. Az alábbi ételek kiiktatásával a feleslegesen visszatartott víztől is megszabadulhatsz.

GettyImages-171582439

Halkonzervek

A halak fogyasztása kedvezően hat az egészségre, hiszen gazdag értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakban, amelyek többek között csökkentik a rosszkoleszterin-szintet, ám nem mindegy, milyen formában fogyasztod. A sós, tartósítószeres lében pácolt halak 1,5 gramm sót is tartalmazhatnak 100 grammonként, de még az olajos vagy natúr változatok is 1,1 gramm sóval rendelkeznek. Ugyanez a helyzet a zöldségkonzervekkel is, amelyeket a tartósítás és ízfokozás miatt nátrium-kloriddal ízesítenek. A sós lében ázott zöldségekkel szemben érdemes mirelit zöldségeket választani, ahogy a halaknál is inkább a gyorsfagyasztott vagy friss halakat válaszd.

Szószok, öntetek

A bolti öntetek, szószok, ételízesítők tartalmazzák a legtöbb hozzáadott sót, például a kész ételízesítő porok, granulátumok 100 grammja közel 70 gramm sót tartalmaz, a dresszingek körülbelül 24 grammot, egy adag, azaz körülbelül 20 gramm ketchup és majonéz 0,30 grammot, a mustár pedig 0,19 gramm sót tartalmaz. A bolti változatok helyett te magad készítsd el otthon őket, például a Cézár-salátához natúr joghurtot használhatsz, amit fokhagymával vagy zöldfűszerekkel ízesíthetsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Parizerek, felvágottak

A virslik, parizerek és felvágottak, párizsik 100 grammja akár 2,2 gramm sót is tartalmazhat, így a reggelire vagy vacsorára elfogyasztott felvágottakkal szinte be is vitted a napi maximális sómennyiség felét. Érdemes minél magasabb hústartalmú készítményeket választani, és előnyben részesíteni a csirke- és pulykasonkákat, amelyek sokkal kevesebb nátriumot tartalmaznak.

Reggeli müzlik és gabonapelyhek

Sokan nem gondolnák, hogy az instant müzlik és zacskós gabonapelyhek a magas cukortartalom mellett magas sótartalommal is bírnak. 100 gramm kukoricapehely például közel 800 milligrammot tartalmaz, ami csaknem a napi maximális sómennyiség fele. Érdemes a reggeli zacskós változatokat sima zabpehelyre cserélni, amit natúr joghurttal és gyümölcsökkel dobhatsz fel.

GettyImages-1303726189


Zacskós levesek és porok

A zacskós, instant levesekben is sok vízvisszatartást erősítő só, ízfokozó, színezék és tartósítószer található, ami amellett, hogy puffadást és vizesedést okozhat, az anyagcserét is lelassítja, ezzel szabotálva a fogyókúrát. A leveseket érdemes mindig friss vagy mirelit alapanyagokból elkészíteni.

Tejtermékek

A tejtermékek címkéit is érdemes végigolvasni, például a cottage cheese - ami nem egészen túró, se nem sajt - 100 grammja közel 1 gramm sót tartalmaz, a parmezán sajt 1,5 grammot, a feta sajt pedig 2,3 grammot tartalmaz. Mindenképp érdemes a fogyókúrába beépíteni magas fehérjetartalmuk miatt, ám csak mértékkel egy-egy kockát fogyassz belőlük.

GettyImages-909574054


Ételek, amelyek segítenek kihajtani a felesleges vizet

Mivel a kálium erős vízhajtóként funkcionál, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek ebben az ásványi anyagban gazdagok. Ilyenek például a hüvelyesek, az olajos magvak, az édesburgonya, a gomba, a kelbimbó, a spenót, a cékla, a tonhal vagy a brokkoli.  

8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat

Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük