Észrevétlenül okoznak túlsúlyt: 3 láthatatlan vegyület az ételekben, melyek megzavarják a hormonális működést
Milyen kockázatai vannak például az előrecsomagolt ételeknek?

GettyImages-1083723418
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos élethelyzetekben sokkal kényelmesebb és praktikusabb megoldás, ha előrecsomagolt, félkész ételeket vásárol az ember: ezek közül nem mindegyik dúskál nátriumban, hozzáadott cukorban vagy telített zsírokban, így a diéta során sem kell az egészséges, ám gyorsabb variációkról lemondani. 

Ugyanakkor az előrecsomagolt ételek, pontosabban csomagolásuk olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek kioldódás révén különböző vegyületeket juttatnak az élelmiszereinkbe. Ezekből általában igen kis mennyiségben, de hosszú időn keresztül oldódnak ki a toxinok, főként akkor, ha nem megfelelően tárolják azokat - ilyen például kánikulában, az autó ülésén hagyott műanyag üdítős doboz. Az emberek évente így akár 39 000 - 52 000 mikroplasztikus részecskét fogyaszthatnak el észrevétlenül, de nem csak ezek okoznak problémát.

Obezogének 

Az obezogének olyan elhízást elősegítő vegyi anyagok, amelyek a műanyag ételtárolókból, csomagolásokból, a játékokból vagy a kozmetikumokból a szervezetbe jutva összezavarják a hormonháztartást. Úgynevezett endokrin diszruptorokról van szó, amelyek hormonreceptorokhoz kapcsolódva serkentik, aktivizálják, vagy épp ellenkezőleg, gátolják adott sejtek tevékenységét, amelyek számos egészségügyi problémához vezethetnek: kutatások szerint hozzájárulhatnak a meddőséghez, az endometriózishoz vagy a mellrák kialakulásához is.

GettyImages-506390670

Az obezogének a zsírsejtek átprogramozása révén növelik az energiaraktározást a zsírszövetben, és befolyásolják a neuroendokrin - a szervezet összes anyagcsere-folyamatáért felelős - rendszert. 

Biszfenol

Legfőképpen a polikarbonát műanyag dobozok, palackok, konzervek, de még a babák itatópoharának bevonásához és gyártásához is használt biszfenol összefüggésbe hozható a szívbetegség, bizonyos ráktípusok, a diabétesz és egyes neurológiai betegségek kialakulásával.

A biszfenol az inzulintermelést és a zsírháztartást is fel tudja borítani, vagyis szerepet játszhat a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

Ftalátok

A ftalátok olyan szerves vegyületek, amelyekkel a műanyag termékeket lágyítják, ezek hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a termékekből. Mindenhol jelen vannak, a flakonokban, nejlonszatyrokban, gyerekjátékokban, műszaki cikkekben, festékekben, ruhaneműkben, csomagolóanyagokban és adalékanyagokban, amelyek könnyen bejuthatnak az ételekbe, a vízbe, ezáltal az emberi szervezetbe. 

GettyImages-951901058

Kutatók szerint a ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okozhatnak, károsíthatják a férfiak szaporodási képesség, a fiúk tesztoszteronszintjét, de a placentán átjutva a magzatot is veszélyeztethetik, és a gyermek későbbi súlygyarapodására vagy cukorbetegségének kialakulására is hatással lehet.

Ételek, amik nem számítanak diétásnak - Mégis eheted őket

Sokan, ha diétáról van szó, csak a zöldségekre, gyümölcsökre gondolnak - pedig olyan ételeket is lehet fogyasztani, amikről a legtöbb ember azt hiszi, hogy hizlalnak!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük