Attól, hogy változatos az étrend, nem biztos, hogy egészséges: fontos dologra hívták fel a figyelmet a kutatók
Mérték ide vagy oda, a kutatók szerint sokkal egészségtelenebbül esznek azok az emberek, akik változatosan étkeznek.

- Feltöltik a kitikkadt bőrt, ragyogóvá varázsolnak és hűsítenek: nyári szépségápolási kedvenceink árakkal »
- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Régi fogyókúrás tanács, hogy ehetsz bármit, csak mértékkel. Az elmélet szerint így változatosabb lesz az ember étrendje, és az egyszer-egyszer becsúszó egészségtelen ételek pedig kis mennyiségben kevésbé ártanak. Csakhogy a kutatások azt mutatják, hogy ez a megközelítés nem működik.
A Texasi Egyetem kutatása szerint a változatos étrend nem jár feltétlenül együtt az egészséges táplálkozással, sőt, aki sokfélét eszik, általában gyakrabban nyúl egészségtelen ételekhez is, így mérték ide vagy oda, az étrendje egészségtelenebb lesz.
Nem is olyan fontos a változatosság
A kutatók több mint 6800 alany adatait vizsgálták, akik etnikailag diverz háttérrel rendelkeztek. Arra voltak kíváncsiak, a változatos étrend a résztvevőknél összefüggésbe hozható-e a kisebb derékkörmérettel, illetve az olyan betegségek kockázatának csökkenésével, mint a 2-es típusú diabétesz.

Figyelemmel kísérték a résztvevő étrendjének változatosságát. Olyan jellemzőket mértek, mint hogy hány teljesen különböző ételt fogyaszt valaki egy héten, milyen egyenletesen oszlik el az ételek között a kalória mennyisége, és a különböző ételekben mennyi, az emésztési folyamatokat segítő különféle tápanyag található meg - más szóval mérték az ételek minőségét is.
A változatosságot és a kalóriaeloszlás egyenletességét vizsgálva azt találták, hogy azoknak semmilyen összefüggése sincs a derékkörfogat növekedésével - illetve a zsigeri zsír mennyiségének növekedésével. Egyszóval a változatos étkezés nem járt látható pozitív eredménnyel, sőt, azok, akik többféle ételt ettek, általában nagyobb derékkörfogat-növekedéssel számolhattak, hiszen hiába a változatosság, sokkal több rosszabb minőségű, egészségtelen étel is került a diétájukba.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen hatással van az ételek minősége az egészségre. Az ötéves pontnál még nem volt jelentős különbség megfigyelhető azoknál, akik egészségesen étkeztek, tíz éven belül azonban 25%-kal csökkent náluk a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ami különösen érdekes, hogy a legegészségesebben étkezőknél volt megfigyelhető a legkisebb diverzitás. Ők viszonylag kis változatossággal étkeztek, azonban csupa egészséges ételt fogyasztottak, és csak nagyon ritkán került valami egészségtelen a tányérjukra.
Méregtelenítő italok
Ha diétázni készülsz, érdemes a máj munkáját is segíteni, ez a szerv ugyanis a tested méregtelenítését végzi, valamint szerepet játszik a zsíranyagcserében is, ezért elengedhetetlen az egészséges működése a sikeres fogyáshoz.
A képek forrása: Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- fogyókúra
- egészséges étkezés