Hasi hízás, mérgek és salakanyagok ellen
Így fogyaszd a vadrizst!
Tudod, mennyi rost van a vadrizsben? És hogy miért segít megszabadulni a hasi hízástól?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vadrizs - Zizania - neve meglehetősen becsapós, ugyanis csupán távoli rokonok a rizzsel - mindketten az Oryzeae nemzetség tagjai.

A kanadai vagy indián rizsnek is hívott növénnyel azonban érdemes közelebbről is megismerkedned, hiszen magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítja a szervezetet, segíti a fogyást.

A vadrizs szerepe a fogyókúrában

Az Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos növényt előnyös tápanyag-összetételéből adódóan ma már a világ számos pontján termesztik. Nem pusztán teljes értékű fehérjeforrás, de kiváló B-vitamin-, riboflavin- és niacinforrás is. Élelmirost-tartalma a barna rizshez hasonlóan magas - 12 % -, hiszen nem hántolják le róla a külső héjat.

Salaktalanító hatás

A növény oldható- és oldhatatlanrost-tartalma elősegíti a bélrendszerben felgyülemlett salakanyagok távozását - melyek a rostszegény táplálkozás következtében lassítják az emésztést, hízáshoz vezetnek. Ráadásul a salakanyagokból a lassabb emésztési folyamat hatására olyan méreganyagok szívódhatnak vissza a szervezetbe, amelyek hosszabb távon egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Hasi hízás ellen

Érdemes még megemlíteni a vadrizs extrém magas káliumtartalmát: egy adag vadrizs több mint 160 milligrammot tartalmaz a vízhajtó hatású vegyületből. Ez az ásványi anyag a nátriummal együtt szabályozza a szervezet vízháztartását. Amennyiben túlzásba viszed a félkész, tartósított élelmiszerek fogyasztását, a szükségesnél jóval több sót - nátrium-kloridot - viszel be a szervezetedbe. Ennek eredményeképpen a test vizet tart vissza, ami kellő mennyiségű káliumbevitel nélkül a hasi tájékon szaporodik fel. A vadrizs magas káliumtartalma segít helyrebillenteni a szervezet vízháztartását.

Így fogyaszd a vadrizst!

A barna rizshez hasonlóan a vadrizs esetén is hosszabb a főzési idővel kell számolnod. Kétszeres mennyiségű vizet adj a rizshez, majd hagyj 40-50 percet a főzésre. A rizsszemeket borító fekete maghéj főzés közben felpattoghat, de nem lesz ragacsos - mint a fehér rizs -, állaga pergő marad.

A vadrizzsel kiválthatod a fehér vagy a barna rizst, íze nem tolakodó, inkább semleges. Remekül illik tejszínes ételekhez, gombához, zöldfűszerekhez, gyümölcsökhöz is, de ha bátrabb vagy, akár pudingba vagy levesbetétnek is használhatod.

Ezt is szeretjük