Vacsora időpontja: hány órával lefekvés előtt ideális?
Ha fogyni szeretnél
A vacsora nem hizlal, ha figyelsz, mikor és hogyan fogyasztod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vacsora talán a legtöbbet vitatott étkezés a fogyókúra során. Nem mindegy sem az időzítés, sem az elfogyasztott étel minősége, de még az sem, hogy milyen körülmények között eszel.

Ha megszívleled az alábbi két tanácsot, jó eséllyel megelőzheted a plusz kilók megjelenését.

Lefekvés előtt három órával

A fogyókúra nem egyenlő azzal, hogy egy adott mintaétrend bűvkörében élsz heteken keresztül, sokkal inkább azt jelenti, hogy folyamatosan odafigyelsz a táplálkozásodra. Ha ez nem megy másképp, csak előre összeállított étrenddel, akkor természetesen használhatod azt is, de nagyon sok múlik azon, hogy mennyire vagy képes változtatni az életmódodon és az étkezési szokásaidon, főleg, ami a vacsorát illeti.

A vacsora időpontja meghatározó, hiszen a nap utolsó étkezése során bevitt kalóriákat már nemigen mozgod le. A legjobb, ha a lefekvéshez próbálod igazítani: körülbelül három órával azelőtt érdemes utoljára enned, hogy nyugovóra térnél. Nemcsak a fogyókúra szempontjából fontos ez, hanem az emésztési folyamatok miatt is: ha lefekvés előtt nehéz ételt fogyasztasz, jelentősen romlik az alvás minősége.

Nem mindegy, mit eszel

A háromórás időintervallummal dr. Csiszár Miklós sebész-életmód tanácsadó is egyet ért, azonban hangsúlyozza, ekkor sem mindegy, mit fogyasztasz.

Lassan, gyertyafény mellett

A vacsora körülményei is meghatározóak a fogyókúra szempontjából, legalábbis a Cornell Egyetem munkatársai szerint. A kutatók arra jutottak, hogy a kellemes jazz-zene és gyertyafény mellett elfogyasztott vacsora sokkal kevésbé hizlal, mint a sebtében elköltött gyorséttermi étkezés.

A kutatók eredetileg azt gondolták, hogy ha valaki többet ül a vacsora felett, többet is eszik, nem úgy, mint a gyorsétteremben, ahol lényegesen kevesebb időt tölt az ember. Ám az elméletük megdőlt, mert akik a nyugodt vacsora mellett döntöttek, lassabban és kevesebbet ettek, így a kalóriabevitelük is alacsonyabb volt.

Ne sajnáld az időt!

Ebből következik, hogy ajánlott odafigyelned, milyen körülmények között fogyasztod el a vacsorádat - nem biztos, hogy a gyorsaság célravezető. Ha gyertyát nem is gyújtasz, érdemes szépen megteríteni, illetve mindent az ebédlőasztalra készíteni, hogy ne kelljen közben felállnod. Fontos az is, hogy a tévét, rádiót, számítógépet ne kapcsold be! Szánd azt a fél-egy órát magadra, add meg a módját az étkezésnek, ahogyan régen az urak is tették.

Ezt is szeretjük