Mi az utóégető hatás, és hogyan lehet maximálisan kihasználni? Megkérdeztük az edzőt
Kiderül, hogyan égethetsz zsírt nemcsak az edzés alatt, de utána is.

keresztezett felules
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben nem szívesen töltenek nap mint nap órákat edzéssel, ám, ha megfelelően választasz mozgást az alakformáláshoz, akkor erre nincs is szükség. Az utóégető hatást kihasználva rövid edzésekkel is érhetsz el látványos eredményeket.

Az utóégés működéséről megkérdeztük szakértőnket, Kiss Sándort, a Sasafitness és a Beyond The Motion oldalak bloggerét. A fitneszedző szerint a zsírvesztésben igazán sokat segít a folyamat.

Az utóégető hatás

Az emberi szervezet az elfogyasztott szénhidrátok egy részét, amíg nem használja fel, addig glikogén formájában raktározza el a májban és az izmokban. Az edzések során ezek a tartalékok lecsökkennek, sőt, ha erősítesz, akkor sérül az izmok fehérjeszerkezete is, mikroszkopikus szakadások jönnek létre a szöveten. A megemelkedett anyagcserével járó folyamatot, amikor a test a mozgást követően feltölti a glikogénraktárakat, és regenerálja a sérüléseket, utóégető hatásnak nevezik. 

oldalso labemeles

Az edzést követő időben tehát rengeteg extra kalória éghet el, ám nem minden mozgás vált ki egyformán utóégető hatást. Sasa kiemelte, hogy a monoton tempóban végzett kardiót alig 10-15 percen keresztül követi csak utóégetés, ezután az anyagcsere visszatér az alapállapotra.

Sokkal tovább - akár 24-48 órán át is - tarthat a folyamat, ha erősítést vagy HIIT edzést végeztél, mely az állóképességi tréninget saját testsúllyal végzett erősítéssel kombinálja. Éppen ezért egy mindössze 10 perces HIIT edzés az utóégető hatásával együtt felér 50 percen keresztül végzett pulzuskontrollos kardióval. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal rövidebb edzésekkel is látványos eredményt érj el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha az utóégető hatást kihasználva rengeteg kalóriát égethetsz el, ez magában még nem elegendő a fogyáshoz. A zsírégetés előfeltétele, hogy a táplálkozásodat is úgy alakítsd, hogy a folyamat során a szervezeted kénytelen legyen az energiát a saját zsírtartalékaiból kinyerni. Ha egy kiegyensúlyozott, kalóriaszegény, de tápanyagokban gazdag étrendet párosítasz rendszeres erősítő és HIIT edzésekkel, akkor nagyon jó úton jársz a céljaid elérése felé.

Előtte-utána képeken az eredmény

Ez a nő megmutatja, mit lehet elérni egy jó étrenddel és rendszeres edzéssel. Motiváló példa lehet mindenkinek!

Ezt is szeretjük